По повод 650-годишнината от рождението на видния азербайджански поет Сейид Имадеддин Насими и 150-годишнината от рождението на големия азейрбаджански писател Джалил Маммадгулузаде, Регионална библиотека „Захарий Княжески” получи дарение от книги от г-жа Наргиз Гурбанова – посланик на РА в България.

„Избрани произведения” от Джалил Маммадгулузаде и „Мой храм свещен : Избрани стихотворения” от Имададдин Насими са заглавията с които се обогати фонда на Библиотеката.

Джалил Мамадгулу оглу Маммадгулузаде, една от водещите фигури на азейрбайджанската литература, е знаменит азербайджански писател, драматург, журналист и обществен деятел. Той е основателят на Молла Насраддин, сатирично списание, което значително е повлияло на жанра в Близкия Изток и Централна Азия. Счита се за един от първите феминисти в Азербайджан и Близкия Изток и има голяма роля при създаването на първото женско списание в Азербайджан.

Сейид Имададдин Насими, големият азербайджански поет и видна фигура във философската мисъл на Ориента, е основател на школа за философска поезия на азербайджански език. 2019 година е обявена за година на Насими в Азербайджан. През 2017 г. ЮНЕСКО официално отбелязва 600-годишнината от смъртта на поета в рамките на програмата за възпоменание на исторически събития и именити личности.

Книгите са издадени и презентирани от Посолството на Азейрбаджан в България в сътрудничество с Българската академия на науките, Азейрбаджанската национална академия на науките и Съюза на българските писатели, преведени на български език.

Новите заглавия ще предизвикат интерес сред читателите, ще им дадат възможност да се доближат до азербайджанската литература.
Благодарим за дарителския жест!
Книгите са на разположение на потребителите в Заемна за възрастни.

 

dar knigi Azerbaydzhan

 

 

 

 

 

 

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“