С три ценни заглавия, дарени от Сдружение с нестопанска цел „Настоятелство на Старозагорска опера“, се обогати фондът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Книгата „Моят Вагнер” на издателство „Захарий Стоянов” от акад. Пламен Карталов, в която авторът представя десетгодишния натрупан опит в реализацията на едно от най-внушителните заглавия в световната оперна класика: тетралогията „Пръстенът на Нибелунга”, последвани от „Тристан и Изолда“, „Парсифал“. Създадените постановки се нареждат сред оперните събития с международни измерения в най-новата история на Софийската опера и балет.

Книгата на Румяна Апостолова (1947-2001) „Първият извънстоличен оперен театър”. Ръкописът е от средата на 1980-те години, но нейното издание е едва през 2021 г.. Авторката представя по интригуващ начин личните разговори с хората, създали и допринесли за впечатляващата творческа биография на първия български извънстоличен оперен театър в Стара Загора. В книгата със задълбочен поглед е представена и публиката, чиято преданост към изкуството прави възможни славните музикални традиции на града.

Книгата на гл. ас. д-р Емилия Жунич „Фестивали за музикалносценични изкуства. Концепции. Метаморфози. Реализации“. В изданието има подробна информация за известните фестивали в Залцбург, Брегенц, Флоренция и др., разглеждат се общо българските фестивали, а цяла глава е отредена за Фестивала за оперно балетно изкуство в Стара Загора.

Благодарим за дарителския жест и ползотворното партньорство!

декември 2021 г.

 

дарение

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“