Над 220 настолни, стенни и джобни календари дари на Регионалната библиотека Георги Туртуриков – историк и юрист, живеещ и работещ в Стара Загора.
     Календарите са издавани през 60-те години на ХХ век до наши дни и отразяват историята и развитието на Стара Загора. Представени са и исторически и културни забележителности от града. Част от тях са издания на Община Стара Загора, Областна управа, Регионалния исторически музей, Художествената галерия, Национална бизнес поща, Радио Стара Загора, Старозагорската епархия, РПУ Стара Загора и др. Интерес представляват джобните календарчета от 60-те и 70-те години на XX в., издадени от институции и предприятия. Сред тях са календарчетата от ЗОТ „Светлина“, ДИП „Наталия“, Промкомбинат „Модно облекло“, Промкомбинат „Наслада“, ДСП „Родопа“, ДСО „Тракия“, СУ „Стройкомбинат“, Пътна полиция, ПФК „Берое“, ФК „Боруй“, Футболна съдийска колегия Стара Загора, Пивоварен завод „Загорка“ (1968 – 1990) и др.
Календарите са част от колекцията на Г. Туртуриков, събирана дълги години.
     Под мотото „Стара Загора – град муза”, във фоайето на библиотеката беше подредена и изложба, която старозагорци имаха възможността да разгледат от 3 до 23 януари 2023 г.
„Календарът е и реклама. Хубаво е и за в бъдеще да се има предвид, когато се правят фирмени календари или на институции, да се направят така, че да рекламират повече града, но не само визуално, но и текстово.“ (Г. Туртуриков)

С това дарение Регионална библиотека ще постави началото на нова колекция „Календари“, с която ще обогати фонда си.
Благодарим!

дар календари

dar kalendari

dar kalendari

dar kalendari

dar kalendari

 

 

 

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“