В рамките на проект „Полска лавица" директорът на Полския институт в София г-н Карол Желински подари книги на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ (19 юни 2024 г.). Дарението включва преводна литература и полонистични студии. Инициативата на Полския институт в София има за цел да дари на 30 библиотеки в цялата страна книги на полски автори, преведени на български език, като по този начин се подпомагат контактите между полските и българските издателства и творци и се представят пред българските читатели не само полските класици, но и съвременната полска литература и дебютите в нея. 

     Сред изданията се открояват имената на нобелистката за литература Олга Токарчук, чиято книга „Анна Ин в гробниците на света“ бе представена в библиотеката от преводача Крум Крумов и издателя Невена Дишлиева-Кръстева на 8 февруари тази година, както и на авторите Тадеуш Ружевич, Антони Либера, Витолд Гомбрович, Збигнев Херберт, Юлиуш Словацки, Анджей Вайда, Анна Швиршчинска и др.  Дарението съдържа и монографии и научни публикации от български автори, свързани с полската литература, език и култура – „Елада и Рим в полската литература през ХІХ и ХХ век“ на Калина Бахнева; „Полската поезия между двете световни войни“ на Панайот Карагьозов; „Два зубъра и муза. Полската литература ХV – XVІІІ век. Епохи. Автори. Текстове“ на Камен Рикев; „Пасионът през втората половина на ХХ век. Композиторски решения на литургичния жанр“ на Илия Граматиков и др.

     В знак на благодарност директорът на регионалната библиотека Надежда Груева връчи на г-н Желински свидетелство за дарение с пожелание все така успешно да продължава  сътрудничеството между двете институции!

БЛАГОДАРИМ!

дарение

дарение

дарение

dar Polski institut SF 4

дарение

дарение

дарение

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“