С тържествен водосвет, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и свещенослужители от Старозагорска митрополия, на 23 ноември 2018 г. бе открит Руски център в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.
Извършеният от Община Стара Загора ремонт на помещението и дарението на подходящо обзавеждане, оборудване и библиотечни ресурси от фонд „Русский мир“, осигуряват подходящи условия за изучаване на руски език и популяризиране на руската култура, литература и история в нашия град. Центърът е 114-ият в света и петият в България след работещите такива в София, Пловдив, Варна и Камчия.
Зам.-кметът Иванка Сотирова честити на библиотеката и нейните потребители новата придобивка. Приветствие към присъстващите поднесе изпълнителният директор на фонд „Русский мир“ Владимир Кочин. „Не са много градовете в България, където са събрани толкова културни обекти на малко място. Благодарим за сътрудничеството и подкрепата на Центъра на Общината и на Регионалната библиотека“, каза Владимир Кочин. Той също припомни чувствата на взаимна симпатия между двата народа и пожела успех и разширяване на сътрудничеството.
На откриването присъстваха още Николай Сергейчев – ръководител на Управление за подкрепа на Руските центрове на Фонд „Руский мир”, Роберт Шестаков, съветник в Посолството на Руската Федерация в България (представител на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация), Наталия Киктенко – и.д. ръководител на Руския културно-информационен център в София, зам.-кметът Красимира Чахова, началникът на РУО Татяна Димитрова, директори на учебни заведения, ръководители на други руски центрове в България, представители на неправителствени организации и руската общност в града.
От името на Посолството на Руската Федерация в България приветствие прочете Андрей Громов – генерален консул на Руската Федерация в Русе. Поздравителен адрес беше получен от ректора на Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски” проф. д-р Запрян Козлуджов и директора на Руския център към университета доц. д-р Надя Чернева.
Своя талант и изкуство пред присъстващите показаха старозагорските деца: Лора Атанасова, 1. клас, победителка в областния кръг на фестивала „Пусть всегда будет солнце“ (2018) в група Детски градини; Християна Колева от 4 клас, победителка в областния и в зоналния кръг на фестивала „Пусть всегда будет солнце“ (2018), група 1 – 4 клас; Йоана Стойчева, 4. клас, рецитира на руски език стихотворението „Малечко Палечко“ („Мужичок с ноготок“) от Николай Некрасов. Танц „Казачок” представи ученичка от СУ „Максим Горки” (единственото училище в града ни с интензивно изучаване на руски език).
Центърът предлага библиотечни и информационни услуги за читателите чрез книги, периодични издания, класически и съвременни филми, аудиокниги, учебно-методически пособия и обучаващи програми на руски език. Регионалната библиотека и Руският център ще продължат традицията в организиране и провеждане на събития за представяне и разпространение на руската култура, изкуство, език, срещи с интересни хора, концерти, представяне на книги и автори. Особено важно е сътрудничеството с другите културни и образователни институции в града и региона. Центърът ще бъде посредник за осъществяване на контакти и обмен между творци и специалисти от България и Русия. Книгите, справочните и мултимедийните издания могат да се ползват на място от всички читатели на библиотеката.
Едно от най-ценните попълнение във фонда на библиотеката е подареното великолепно издание „Освобождение Болгарии. Лики Войны и Памяти“, издадено в Москва през 2018 г. по повод 140-годишнината от края на Руско-турската война 1877 – 1878 г. Книгата е дело на руски и български специалисти, които на 250 страници с текст и много снимки разказват историята на важната за българите война.

поздравителен адрес   поздравителен адрес   

Снимки от събитието във фейсбук.

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“