6 декември 2018 г., 17:30 ч.

Месец декември е време не само за равносметка, но по традиция е време за проява на човечност и доброта в името на светлия дух на Коледа. Безспорно вече е твърдението, че библиотеките са основно средище за социализиране, библиотеките са „градски площад” на закрито. И Регионална библиотека „Захарий Княжески” доказва ежедневно това твърдение. През отминаващата година колекциите в библиотеката се обогатиха с много нови документи, увеличиха се приятелите и читателите ни, откри се Руски център, предстои откриването на Тийн зона. И през 2018 г. неизменни партньори на библиотеката са нашите редовни читатели и потребители, нашите дарители, местните власти, образователни институции, граждански и неправителствени организации и много други.
Пред коледната елха подаръци за най-малък читател получи Изабел Иванова. Тя скоро ще навърши 3 години. В библиотеката я води нейната майка. Изабел обича книжки за животни, за динозаври, за изобретения и весели истории.
За най-активен читател в Детски отдел бе номиниран Николай Златанов, ученик в 3 клас на ІІ ОУ „Петко Р. Славейков”. През 2018 г. той е прочел 99 книги – задължителна литература, любими детски поредици, математически тестове, английска литература – енциклопедичен читател! Николай живее и учи близо до библиотеката и тя е любимо място. И още специални поздравления за Николай – днес има имен ден! И отново избра библиотеката пред другите възможности за личен празник.
Най-четящ тийнейджър през 2018 г. е Александър Стоянов, ученик в ПМГ „Гео Милев”, който чете фантастика, фентъзи, историческа литература.
За най-активен читател на библиотеката бе номинирана Милка Ганчева, която чете предимно развлекателна литература.
Най-дългогодишен читател на библиотеката е Фотина Чакалова, дългогодишен читател. Тя предпочита биографични книги в областта на изкуството.
Навсякъде по света има невероятни примери за партньорство между дарители и институции. Благодарим на Община Стара Загора, Компанията КонтурГлобал Марица Изток 3, Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани”, ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан”, библиотеки, музеи, издателства, неправителствени организации.
Библиотеката обяви за Дарител на 2018 г. компанията КонтурГлобал Марица Изток 3 – компания, която устойчиво подкрепя и партнира на проектите на Регионална библиотека „Захарий Княжески”. През 2018 г. е извършен ремонт и обзавеждане на помещение за Тийн зона, която ще бъде открита в началото на предстоящата Нова година.
За Дарител на 2018 г. бе номинирана и Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан” за инициативата „Дари книга – дари щастие!”. Идеята на учениците от 8г, 8д и 8е клас е на първия учебен ден всеки, който желае, вместо букет цветя да носи книга. Резултатът е дарени 60 книги, много усмивки и настроение на малчуганите от Детски отдел на Регионална библиотека. Похвална идея на младите хора, които дават пример и стимулират дарителството не само на своите връстници, но и на всички нас. Защото знаят, че „Който иска да помага, намира начин”.
Философията на дарителството и благотворителната подкрепа са част от живота и ценностите на най-щедрите ни приятели и дарители. Те са повече от 200. Библиотеката благодари за тяхната човешка щедрост на Светла Колева, Димитра Иванова, Нели Балабанова, Петър Христозов и Станимира Георгиева.
Надежда Груева, директор на библиотеката, връчи на всички номинирани благодарствени грамоти.
Грейнаха светлините на коледната елха. Музикални поздрави към присъстващите отправи Вокална студия „Усмивки” при Народно читалище „Родина – 1860” с вокални педагози Жанина Янкулова и Елена Маликатова.

Читател на годината 2018

Читател на годината 2018

Дарител на годината 2018

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“