Регионална библиотека „Захарий Княжески“ поставя началото на специализиран клуб „Създатели“, в който учениците от региона ще могат да подобряват знанията си в областта на природните и точните науки, развиването на инженерни умения, изследването на физичните закони и роботизираните механизми, както и техниките при конструирането. В наскоро изградената Тийн зона в библиотеката бе създаден STEM кът, който ще даде достъп на младежите до специално оборудвани маси, както и до над 50 конструктора от различни научни области. Проект „Създателите” се осъществява с финансовата подкрепа на програмата за социални инвестиции „Сила за прогрес” на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

С демонстрационен урок, в който взеха участие деветокласнициот ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Стара Загора, бе поставено началото на клуба по STEM конструиране. Графичният дизайнер Дилян Балкански показа на любознателните ученици специалните конструктори и ги покани да се присъединят към новосъздадения клуб. Заниманията ще се водят от специалисти в съответните научни области. Заниманията с конструкторите са безплатни.

Необходимо е единствено желаещите да са читатели на библиотеката и предварително записване чрез имейла на Тийн зоната Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на тел. 0884 477151. Първата среща на желаещите да се включат в клуб „Създателите“ ще се проведе на 16 октомври 2019 г. (две сесии от 11:00 и 15:00 часа), като част от инициативите по повод „Европейската седмица на програмирането”. След сформирането на група, графикът на занятията ще бъде публикуван на сайта и на Фейсбук страницата на библиотеката.

„Mнoгo изcлeдвaния нa paзлични oбpaзoвaтeлни и ĸyлтypни инcтитyции пo cвeтa пoĸaзвaт ĸoлĸo e вaжнo млaдитe xopa дa бъдaт aнгaжиpaни c нayĸa, тexнoлoгии, инжeнepcтвo и мaтeмaтиĸa, зa дa мoжe нaшeтo oбщecтвo дa пpoдължи дa ce paзвивa. Cpeд нaй-нoвaтa чacт oт ĸoнцeпциятa e дa ce oбpъщa внимaниe и нa изĸycтвoтo ĸaтo нeизмeннa чacт oт paзвитиeтo нa тexнoлoгиитe. Peшиxмe дa дaдeм възмoжнocт нa дeцaтa oт Cтapa Зaгopa, a и пo-гoлeмитe, дa ce дoĸocнaт дo тeзи нayĸи. Toвa мoжe дa им пoмoгнe дa избepaт cвoя път в живoтa” – ĸaзa Haдя Cинигepcĸa, pъĸoвoдитeл нa coциaлнитe пpoeĸти нa „KoнтypГлoбaл Mapицa изтoĸ 3”.

 

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“