София МЕНАР Филм Фест е кинофестивал, който представя пред българската публика най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

Събитието се провежда всяка година през януари и тече паралелно в София и други големи български градове. Организира се от „Позор” и е най-мащабното подобно културно събитие за Балканите.

Най-награждаваният египетски филм за последното десетилетие „На края на света” („Yomeddine”) ще открие 12-ото издание на фестивала. На 14 януари 2020 г. от 18.30 ч. със същия филм се открива и София Менар Филм Фест в Стара Загора в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Трогателната история на отхвърления от обществото Бешай и неговия малък спътник Обама трогва зрителите и критиката по целия свят и печели десетки награди, включително от фестивалите в Кан, Валядолид и Филаделфия. Освен че е номиниран за „Златна палма” в Кан, дебютът на Абу Бакр Шауки е избран да представи Египет и в надпреварата за чуждоезичен „Оскар”.
„На края на света” представя историята на обезобразения Бешай, който прекарва по-голямата част от живота си на сметището, където преживява заедно със съпругата си и малцината приятели. След смъртта на жена му, Бешай решава да намери роднините си и тръгва на дълъг път със старото си магаре и симпатичния хлапак Обама.

В програмата на София МЕНАР Филм Фест в Стара Загора ще бъдат показани 5 игрални, 2 документални и 6 късометражни филма.
Киномаратонът ще завърши на 26 януари с едно от любимите заглавия на зрителите от изданието на фестивала през 2019 г. – филма „Оскърбление“, Ливан – Франция (2017).

Входът е с билети. Билети и MENAR PASS в мрежата на: https://epaygo.bg, като в полето за търсене напишете името на филма или MENAR PASS, както и 1 час преди всяка прожекция пред залата в библиотеката.

Филм На края на света

Събитието в Стара Загора се организира от „АртЕриa – ArtArea“
в партньорство с РБ „Захарий Княжески“ и „Позор“

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“