Демонстрация на нова техника и начините за опазване и за съхраняване на колекцията от грамофонни плочи от фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе на 10 юни 2020 г. (сряда) от 12:00 ч. в отдел „Изкуство“ на библиотеката. Събитието ще се излъчи онлайн на фейсбук страницата на регионалната библиотека.
От скоро библиотеката разполага с нов грамофон и с комплект от прибори и препарати за почистване и поддържане на виниловите носители на аудио записи. Чрез тях се гарантира запазване и удължаване на живота на плочите, а също и качественото възпроизвеждане на съдържанието им. Техниката е закупена със събраните средства от проведения в началото на годината благотворителен концерт „С музиката на Моцарт“, организиран от Полина Влахова и с участието на певците Светлана Иванова, Теодор Петков, Нели Нечева, Димитър Арнаудов, Даниела Нинева, Петър Янкулов, Ралица Василева, студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова”. Беше направено и дофинансиране от бюджета на библиотеката.
Фонотеката на отдел „Изкуство“ разполага с богата колекция от над 5000 грамофонни плочи, придобивани в периода от 1960 г. до 90-те години на миналия век. Тя е ценен архив на народна, класическа, симфонична, вокална, инструментална, оперна и балетна музика, изпълнявана от известни български и чуждестранни изпълнители и обединяваща поколенията. В жанрово отношение плочите съдържат музика от оперети, поп, джаз, танцова и филмова музика, както и исторически и литературни композиции, а също и актьорски прочит на литературни произведения – поезия и проза.
Днес, след прекъсване от две-три десетилетия, грамофонните плочи отново са популярни и предпочитани. Peтpoтo e пpивлeĸaтeлнo както c особената си ecтeтиĸa, така и c yниĸaлния си звук. Наличието на необходимата апаратура и средства за съхранение на виниловите носители позволява потребителите на библиотеката отново да се насладят на неповторимия звук на грамофона.
За да се случи това е необходимо всички плочи да се почистят със специален разтвор, след което могат да се слушат. Екипът на библиотеката разчита това да се случи с помощта на доброволци и призовава всички, които имат специално отношение към виниловите носители, да се притекат на помощ в обработката на грамофонните плочи и подготовката за използването им. Предстои подновяване на позабравена в годините услуга – слушане на музика в библиотеката. Заедно с това Регионална библиотека „Захарий Княжески“ разполага и със софтуер за цифровизация на звука.

Грамофон в отдел Изкуство 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“