За осма поредна година Регионална библиотека „Захарий Княжески” беше част от Европейската седмица на програмирането. Това е инициатива, насочена към гражданите, имаща за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин. Тази година събитията, които се проведоха в периода между 10-и и 26-и октомври в старозагорската библиотека бяха в памет на Снежана Янева – един от лидерите в библиотечно-информационната сфера в нашата страна през последните 30 години, вдъхновител на навлизането на роботизирани играчки за забавно програмиране в българските библиотеки.

На 12 и 16 октомври 2020 г. се състояха първите срещи със STEM конструктори и занимания с тях на ученици от ПМГ „Гео Милев“ и клуб „Млад експериментатор” към ЦПЛР с ръководител г-жа Антония Петрова. STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката чрез приложни и интердисциплинарни методи. Децата се забавляваха, докато сглобяваха конструкторите и се запознаха със законите на физиката по неформален начин. Видяха, че научните принципи и знанията могат да се получат и под формата на игра.

В Европейската седмица на програмирането се включи и Радостина Кацарова, която  гостува със старозагорския отбор по Lego роботика „RoboStar“ в Детски отдел на 23 октомври. Събитието даде шанс на читателите на библиотеката да се запознаят с отбора и да конструират и програмират Лего роботи със софтуер за деца. Гостуващият отбор разказа за създаването, програмирането, управлението, състезанието и приключенията, които им се случват, докато се обучават на роботика. Демонстрационният урок беше съчетан и с официалното връчване на наградите на трите отбора, които са стигнали до финала на Националното състезание „Роботика за България“. Отличени са в дивизия Premier – с научно-изследователския проект „Robo Star“, в дивизия А – с „Робо-игра“ и „Vicky Bricky“ – с Награда на журито за екипна игра.

За по-малките читатели на Регионална библиотека „Захарий Княжески” на 24 октомври 2020 г. се проведе обучение по програмиране с Пчела робот (Blue-Boot, Bee-Bot). Това са роботи, които имат опростен интерфейс. Предназначени са за използване като отправна точка за упражняване на контрол над обекти, алгоритмични дейности, програмиране на дейности за малки деца, пространствена ориентация и др. Децата бяха вдъхновени и ентусиазирано изпробваха възможностите за програмиране с малките пчели. В урока се включиха и родителите им, които изразиха удовлетвореността си от разнообразието от услуги, които предлага Детския отдел на старозагорската библиотека.

ewk1

ewk2

ewk3

ewk4

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“