Европейска нощ на учените е събитие, което повече от десет години се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. 

За поредна година Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се включва като партньор на Британски съвет в България в Европейската нощ на учените. През тази година БГ инициативата се реализира по проекта FRESHER, финансиран от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“.

Нощта ще се проведе от 27 до 29 ноември 2020 г. В нея ще вземат участие образователни институции от 25 населени места в страната. ООН обяви 2020 г. за Международна година на растителното здраве, затова и тази тема е във фокуса на събитията на Нощта, насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, за икономиката и много други сфери.

Поради Ковид пандемията Нощта ще се проведе онлайн, като централната програма ще се излъчи в социалните мрежи на проекта – https://www.facebook.com/ResearchersBG, както и в профилите в социалните мрежи на всички партньори в инициативата.

За Стара Загора онлайн събитията ще се излъчват директно във facebook страницата на MediaBricks и facebook страницата на Регионална библиотека – Стара Загора

 

Програма за Стара Загора

27 ноември 2020 г. (петък)

16:30 – 16:45 ч.
Магия FRESHER: Мисия инженер – да си направим въздушно витло
Има ли нещо общо между хеликоптера и плода на явора (двойната крилатка) и трудна ли е работата на инженера? Заповядайте в онлайн работилница на Радостина Аврамова от образователна инициатива „Космически предизвикателства“, за да търсим заедно отговорите на тези въпроси. Ще направите въздушно витло от хартия и ще научите дали да си инженер, изобретател и откривател е лесно като детска игра.
Подходящо за деца на 5 – 10-годишна възраст.

17:00 – 17:25 ч.
Наука в града FRESHER: Вирус или бактерия? Какво ще направи тялото...
Ветеринарят д-р Тома Щилиянов разкрива разликата между вирусите и бактериите, как реагират клетките на заплаха и как можем да помогнем на тялото да се справи с неканените гости. С богатата си история на научен комуникатор и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab Тома ще отговори на интересни и актуални въпроси за отбранителните сили на тялото ни.

28 ноември 2020 г. (събота)

17:00 - 17:25 ч.
Наука в града FRESHER: Фосили, динозаври и как да ги търсим в България?
Как можем да надникнем в миналото на Земята? Какво ни трябва, за да разгадаем загадките на живота, който е обитавал нашата планета преди милиони години? В това пътешествие във времето ни повежда гл. ас. д-р Латинка Христова от Националния природонаучен музей – БАН, от която ще научим как фосилите разказват истории. Ще надникнем в света на динозаврите и ще научим кои от тях са обитавали границите на днешна България.

18:00 – 18:25 ч.
Наука в града FRESHER: Небето нощем – наръчник за употреба от България
Как работи телескопът и какво можем да видим с него от България? В тази изключително интересна история ни повежда един от ръководителите на българските олимпийци по физика и астрономия Никола Каравасилев. Той ще разкаже за любителските телескопи и най-интересните обекти в нощното небе, които си заслужава да видите.

29 ноемрви 2020 г. (неделя)

11:00 – 11:15 ч.
Магия FRESHER: Кръг, квадрат и правоъгълник
Кога ще падне книга на ръба на масата? Как така при кула от книги последната е отвъд ръба на масата и все още е в равновесно положение (без да пада)? В заниманието на образователна инициатива „Университет за деца“ ще научите за центъра на тежестта и от какво зависи дали ще паднем или ще сме стабилни. Ще се забавлявате и с игра с метална кутия, тежест и наклонена повърхност, която след това лесно ще можете да повторите у дома.
Подходящо за деца на 7 – 9-годишна възраст.

Fresher 2020

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“