На празника на Стара Загора – 5 октомври 2022 г. (сряда), от 17:30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се състои откриването на художествена изложба, представяща творбите на младите ваятели от пленера „Летни ателиета в библиотеката“.

Напътствани от художниците Дилян Бакалски, Иво Козарев и скулптора Димо Димов, децата участници работиха „в камък“, създаваха глинени и метални артефакти, изработваха диорами и чрез игри и беседи се запознаха с изкуството на праисторическа Сърнена гора. Фокусът на ателиетата беше насочен към значимостта на местната енеолитна култура, създала първата металургия – медната, и културния ѝ отзвук в праисторията и историята на индоевропейската цивилизация.

Освен колекцията произведения, ще бъде експонирана игрова диорама на древно селище, където зрителите могат да се вживеят в ролята на неолитни откриватели. Ще бъде представена и настолна игра, в която играчите добиват представа за праисторическия бит и изкуство, а илюстрациите и пъзелите в играта обрисуват по прост и достъпен начин взаимодействието и влиянието на нашите предци върху оформянето на културната традиция на света.

Постер изложба

Лого НФК

 

 

Проектът „Летни ателиета в библиотеката“ се осъществява
с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“,
по програма „Визуални изкуства“.

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“