С цел формиране на визуалната книжна култура на четящите хора от всички възрасти и популяризиране на изкуството на комикса, в продължение на цялата 2015 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще бъдат представени селекции от първата международна изложба на комикси в България – СОФИЯ КОМИКС ЕКСПО 2014. Стара Загора е първият град в страната, в който изложбата ще гостува.

Богатата колекция на изложбата включва над 1200 произведения на 170 художници от 16 държави: Австралия, Аржентина, Белгия, България, Германия, Дания, Испания, Полша, Русия, САЩ, Сърбия, Холандия, Франция, Хърватия, Чехия, Швейцария. Идеята за изложбата и основната заслуга за реализацията ѝ е на художниците от „Проектът Дъга“: Петър Станимиров, Димитър Стоянов – Димо, Румен Чаушев, Сотир Гелев, Пенко Гелев и Евгени Йорданов.

Събитието ще бъде обогатено от съпътстващи уъркшопове, представяне на книги, филми и срещи с комикс творци с подкрепата на Секция Комикс на Съюза на българските художници, Сдружение „Проектът ДЪГА“, Списание „Ко-миксер“ и Comics Bistro – българска интернет комикс общност.

Програма

Февруари – април
Изложба Западно-европейският комикс – куратори Антон Стайков и Румен Чаушев, включва селекциите “Белгийски център за комикс”, „Футурополис” – Франция, „Фондацията” – Холандия и „Графични новели”. Рисуване на комикси с деца.
 
Май – юни
Изложба „Близки и различни” – комиксите на България и Сърбия – куратори Румен Чаушев и Петър Станимиров за България и Марко Стоянович за Сърбия. Среща с Антон Стайков и Свобода Цекова, автори на книгата „Българският буквар. 200 години в първи клас“. Прожекция на документалния филм „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“.
 
Юли – септември
Изложба Комиксите в Чехия, Полша и Русия – куратори Румен Чаушев и Сотир Гелев, включва националните селекции на трите държави. Среща с авторите на „Илийчо и Август“ от Пенко и Сотир Гелеви. Прожекция на техни анимационни филми.  
 
Октомври – декември
Изложба Майстори на комикса от цял свят – куратори Румен Чаушев и Петър Станимиров, включва селекцията на Петър Станимиров и „Виктор Кълвачев и приятели”. Представяне на книгата на Петър Станимиров „Рейнско злато”.
 
Събитията се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Стара Загора.

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“