Фотоизложбата „Сто години българско кино“ може да бъде разгледана във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.
Експозицията по повод юбилея на българското кино представя в хронологичен ред интересни работни моменти и кадри от 100 значими български филма. Изложбата е подготвена от Изпълнителна агенция „Национален филмов център" към Министерство на културата, със съдействието на Българска национална филмотека. Художественото оформление на изложбата е дело на проф. Божидар Йонов.
Експозицията ще гостува в библиотеката до 15 юни 2015 г.

А ето и думите на един от големите познавачи и изследователи на историята на българското кино – проф. Александър Янакиев, по повод изложбата:
ИЗЛОЖБА „100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО"
През януари 1915 г. един млад човек – на 23 години – вижда реализирана една от мечтите си. Това е Васил Гендов – създател и изпълнител в първия български игрален филм „Българан е галант“. От половин година вече е започнала Европейската война, която по-късно ще бъде наречена – Първа световна. Но България засега не участва в нея, защото раните от Балканската и Междусъюзническата войни са още пресни. За един млад мечтател това няма голямо значение. Той е дързък и успява да сложи началото на игралното ни кино.
За стоте си години игралното ни кино може да се похвали със стотици пълнометражни ленти. А като добавим късометражните, телевизионните и сериалите – ще получим хилядите заглавия на многоликото българско игрално производство. Всеки зрител има предпочитания и би подбрал своите 100 ленти. Но която и стотица да вземем от създаденото, в нея ще открием живеца на нашето кино. То не е завладяло световните екрани като американското, нито е многобройно като индийското, нито е хладно-философско като скандинавското. То обаче е родното ни кино. То има награди от най-реномираните фестивали – Кан, Венеция, Берлин и пр. Това е част от историята му. По-важно е, че през последните години редица филми възстановиха контакта с българската публика. След време те ще бъдат цитирани напълно заслужено като класика.
А днес изложбата ни припомня много от творбите, които вече са се сдобили с такъв статут. Да се потопим в спомените и преживяванията с любими артисти, вълнуващи сюжети и ценени автори.

Проф. Александър Янакиев

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“