visitingillu brussels1.jpg

По предложение на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, е обявена кампания за насърчаване на четенето „Читател на годината 2015”.
Целта на инициативата е да провокира по-голям читателски интерес сред всички възрасти. Обявяването ѝ е свързано с Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.
Наградата за най-активните читатели – по един от всяка библиотека, подкрепила кампанията, ще бъде посещение на Европейския парламент в Брюксел.
Критерият за определяне на победителите е най-голям брой заети книги през 2015 г.
Награждаването на призьорите ще бъде в дните около Коледно-Новогодишните празници на специална церемония в Столична библиотека.

Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора се включва в кампанията и призовава своите читатели да бъдат активни.
В средата на месец декември в библиотеката ще излъчим нашия „Читател на годината 2015” и ще връчим нашите награди.

С четене до Брюксел се стига!

---------------------------------------------------------------------------------------

 

Прессъобщение

В кампанията приеха да се включат всички регионални библиотеки в страната без изключение

Афиш Читател на годината 2015 Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел и Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, стартират в навечерието на 24 май национална кампания „Читател на годината”. Кампанията е провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат.

Целта на инициативата е да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти чрез библиотеките, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Всички регионални библиотеки приветстваха кампанията и ще се включат в нея без изключение.

„Всеки пети сред 15-годишните, както и много от възрастните граждани в Европа не умеят да четат. Държавите от ЕС си поставиха за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20 % на по-малко от 15 %. Липсата на основни умения за четене и писане излага на риск гражданите от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Вярвам, че с инициативата за насърчаване на четенето в партньорство с библиотеките в страната ще успеем да допринесем за реализирането на идеята за учене през целия живот. Във всички свои форми – книжни или електронни, книгите са ценни инструменти за споделяне на знания, разбирателство, откритост към другите и към света”, коментира Мария Габриел.

По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в кампанията, ще излъчи измежду своите читатели „Читател на годината 2015” на базата на най-голям брой заети книги през годината. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.
 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“