bibliophoniya balchik 03Дамски хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора с диригент д-р Дончо Донев спечели първо място в категория Хорово изкуство, раздел Обработен фолклор от Втория международен форум „Културно наследство“, който се проведе от 26 до 28 август 2016 г. в град Балчик.

Във форума участваха състави и индивидуални изпълнители от Украйна, Румъния, Молдова, Гагаузия и България. В конкурсната програма се състезаваха над 50 състава в три категории: Хорово изкуство, Танцово изкуство и Индивидуални изпълнители.

Конкурсът беше журиран от доц. д-р Елена Симеонова, Пламена Цонева – част от екипа на фестивал „Варненско лято” и Галя Гавраилова – директор на национален фолклорен фестивал „Море от ритми”.

Според директора на форума, г-жа Маруся Костова, най-много са били участниците, избрали да се представят в категория Хорово изкуство, където въпреки голямата конкуренция, дамски хор „Библиофония” безапелационно грабна първата награда.

bibliophoniya balchik 01

Още на балчишката сцена, по време на церемонията по награждаване, хорът на библиотекарите от града на липите получи покана за един от най-престижните фестивали в страната – „Варненско лято”. Малко по-късно дойде и следващата покана за участие на състава в националния фолклорен фестивал „Море от ритми”.

Това е първата изява на старозагорския хор на конкурсна сцена, а самата формация съществува само от 6 месеца. „Това е невероятен успех за нас” – каза диригентът на хора д-р Дончо Донев. Според него е прецедент състав с толкова кратка история да спечели токава престижна международна награда.

В Балчик старозагорският хор, съставен основно от библиотекари, се представи по-добре от състави с дългогодишна история и многобройни участия и награди от български и международни конкурси.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора изказва искрени благодарности на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, на Общинския съвет, медиите и цялата старозагорска общественост, които подкрепиха мечтата на дамския хор, донесъл поредното признание на Стара Загора.

bibliophoniya balchik 02

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“