На 18 февруари 2014 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” бе открита Първата национална изложба на българския комикс. Гости на Стара Загора бяха художниците на списание „Дъга” Антон Стайков, Петър Станимиров, Румен Чаушев, Димитър Стоянов – Димо, както и Ивайло Драганов от comicsbistro.net и Ива Груева от списание „Ко-миксер”.
Изложбата обхваща всички поколения съвременни български художници на комикси. От доайена на комикс изкуството Любен Зидаров, който навърши 90 години, до съвсем млади 20-годишни автори. Голяма група художници от средното поколение представят легендарното списание “Дъга”. Застъпени са всички стилове, от класическия комикс до ъндърграунда. Те показват различните лица и разнообразието на българската комикс сцена. Организатори на “Първа Национална изложба на българския комикс” са Секция Комикс при Съюза на българските художници и екипът на “Проектът Дъга”.

Ивайло и Ива водиха комикс джем - импровизирано рисуване на комикси, с ученици от СОУ "Васил Левски" и ІІ ОУ "Петко Р. Славейков" в Детския отдел на библиотеката.

Представена бе и книгата "Кратка история на българския комикс" от Антон Стайков. В нея за първи път се проследява зараждането, хронологията и развитието на деветото изкуство в България от края на XIX до началото на XXI век. С помощта на повече от 700 илюстрации от избрани комикси тя разказва за авторите, техните герои и времето, в което са създадени, за цензурата, издателствата и успешната реализация на някои български художници по света.
Как се създава комикс разказа на старозагорци художникът Петър Станимиров.

Събитието е част от програмата за отбелязване 60-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.

Фотогалерия

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“