В оперния театър в Стара Загора световноизвестният италиански актьор и режисьор Джанкарло Джанини получи от Магдалена Ралчева статуетката Златната липа. Тя му беше дадена за цялостен принос към киното. Това стана по време на официалното откриване на Международния фестивал за европейско кино "Златната липа", вечерта на 31 май.

Трогнат от топлото посрещане Джанкарло Джанини каза, че идва за първи път в България, но се чувства сред приятели. Домакинът на фестивала Златната липа – Живко Тодоров, най-младият кмет на най-древния град в Югоизточна Европа, му връчи благодарствен плакет в знак на признателност.

Надявам се, че догодина ще мога да представя тук нов филм и ще получа още една статуетка, за да мога да балансирам с двете, пошегува се италианският майстор на киното. Стотици старозагорци го посрещнаха с цветя и бурни аплодисменти край Античния форум Августа Траяна. Сред тях бяха и любимци от сцената и екрана у нас – Любен Чаталов, Христо Мутафчиев, Атанас Атанасов, Александър Сано, Симеон Лютаков, Марта Вачкова, Ивайло Захариев и др.

До 4 юни в Стара Загора ще бъдат показани общо 33 нови филма от 14 държави на Стария континент. Всички филмови прожекции в залите на Операта и на Регионална библиотека "Захарий Княжески" са с безплатен за зрителите вход.

* * *
Джанкарло Джанини посади липа в Алеята на славата на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа" пред сградата на операта в Стара Загора. Той участва и в церемония по поставянето на почетна звезда с името му и се снима собственоръчно пред нея. На откриването на фестивала бе представен филмът "Комарджията, който няма да умре" от 2013 г., на който Джанини е режисьор, продуцент и изпълнител на главната роля. 

Филмите, които снимахме преди 20 години са по-хубави от тези, които се снимат днес, сподели пред журналисти големият актьор. Федерико Фелини е гений в киното, ние имахме големи режисьори в миналото. Сега американците се учат от тях, те направиха от киното индустрия. Те са по-практични, ние сме артисти. Те разработиха всичко, на което ги научихме ние, сподели в емоционален разказ именитият майстор на киното.

В рамките на кинофестивала днес в Градската художествена галерия в Стара Загора доц. д-р Марин Добрев откри изложба на Иван Андонов. Неговата съпруга Люба Маричкова подчерта, че това е първата му изложба в Стара Загора. Тя я нарече знакова, тъй като преди 140 г. неговият дядо Иван Андонов е бил един от организаторите на Старозагорското въстание.

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“