През 1872 г. Конгресът на САЩ създава Националния парк Йелоустоун с площ от 2 милиона акра. През годините много природни забележителности и исторически места получават такъв статут и днес системата на националните паркове на САЩ включва 398 парка, разположени на 3.6% от площта на страната. Това са повече от 34 милиона хектара, които ще бъдат запазени непокътнати за бъдещите поколения.
Националните паркове са повече от забележителности, паметници и територии, повече от планини, гори, езера и геологични чудеса. Те представляват част от американската душа. Те са културни икони на наследство и идентичност, запазили девствеността на природата и пионерския дух на Съединените щати. Парковете са отворени за посещения за всички и само през миналата година са посрещнали повече от 277 милиона посетители – както американци, така и много чуждестранни туристи.
Фотографиите в тази изложба представят част от многото забележителни гледки, които събуждат необикновено чувство на удивление и внушават благоговение към природата.
Представена е и дейността на големия американски пътешественик, писател и природозащитник Джон Мюър – един от основоположниците на природозащитното движение в САЩ, често наричан „баща на националните паркове”. Идеите на Мюър обаче продължават да живеят и след смъртта му. Основаният от него през 1892 г. „Сиера Клуб” днес е една от най-големите природозащитни организации в Съединените щати.
Изложбата е подготвена от Посолството на САЩ в България по материали на Службата за националните паркове и на фестивала „Зелени дни 2014“.
Фотоизложбата може да бъде разгледана от 25 юни до 15 юли 2014 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.

Изложба Националните паркове на САЩ

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“