Предоставена от Чешкия център – София, изложбата включва 35 табла с творби на единадесет автори от младото и средното поколение: Давид Бьом, Павел Чех, Иржи Франта, Рената Фучикова, Вендула Халанкова, Карел Йерие, Луцие Ломова, Галина Миклинова, Петър Никъл, Петър Шмалец и Vhrsti (псевдоним). Подобно на комикса, темата за илюстрациите на книги за деца и младежи е жива и актуална в Чехия. Обикновено двете изкуства са взаимосвързани. Чрез творбите си авторите дават отговори на редица въпроси. Отговори не само за афинитета и близостта на света на комикса и традиционната илюстраторска техника, каквато е рисунката. Изложбата показва обобщено прехвърлянето на границите и промените в развитието на определени категории след 1989 г., до 2000 г. – работата на съвременните илюстратори с техниката на колажа или монтажа, добрите съседски взаимоотношения с рисувания хумор, анимационния филм или с текстилните художници, силата на авторската книга, свързваща словото с образа, ясните връзки между илюстрацията и свободната творба.
Съвременните чешки илюстрации за деца са подпомогнати от новите медии и технологии, които се появяват последното десетилетие. От обществено и културна гледна точка преломна се счита 1989 г. – с всичките плюсове и минуси. Отвореното пространство предоставя възможност за уникален шанс. От друга страна, високото ниво на илюстрацията от 60-те до 80-те години дължи своята парадоксалност именно на липсата на възможности. Например невъзможността на някои автори да се реализират и необходимостта (в много от случаите не само екзистенциална, но и въпрос на оцеляване) да насочат потенциала си в графата „за деца“. Над следреволюционния пейзаж впоследствие надвисва облакът от безразличието към всичко свързано с изкуството и културата, интересът на инфантилното общество само към продукти, които изискват пасивност и инертност. Единадесетте посочени автори предлагат точно обратното.

Автор на изложбата: Радим Копач
Графичен дизайн: Ленка Ясанска
Фотографии: Лукаш Ясански

Премиерата на изложбата „11 свята. Съвременна чешка илюстрация за деца“ е била в Прага на 28 ноември 2012 г. След това е представяна в редица градове на България.
В Стара Загора гостува от 1 август до 1 септември 2014 г., подредена във фоайето на първия етаж в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“