29 май 2019 г. (сряда), 18:00 ч., зала първи етаж
Концерт пиано на Светозар Иванов.
Вход свободен.

Светозар Иванов е роден в Стара Загора, завършил ГПЧЕ „Ромен Ролан”. Възпитаник на Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров” – София в класа на Снежана Барова. Сега живее в САЩ. Защитил докторат в Мичиганския Университет. Професор по пиано в Университета на Южна Флорида, основател и артистичен директор на Концертния Цикъл Стейнуей във Флорида, преподавател във Фестивала за камерна музика Green Mountain във Върмонт, Пражкия Пиано Фествал, и Фестивала Brancaleoni в Италия. Светозар Иванов е Steinway Artist (общество от артисти – пианисти, които свирят преди всичко на инструменти Стейнуей. Създадено е от фирмата Steinway & Sons, производители на известните рояли и пиана през 1872 г.)

Пианистът Светозар Иванов концертира редовно като солист и камерен музикант по престижни световни сцени. All Music Guide и Fanfare Magazine пишат за неговите дискове: Албумът „Naked Tango“ беше описан като „невероятно оригинален, трогателен, личен и музикално поглъщаш“, а дискът „Vers la flamme“ получи отзвук за изпълнения „интерпретирани с апломб, замах, и пълна увереност“ и „изпълнени с чувствено желание, измъчен копнеж, тревожен страх и предизвикателна енергия“. За диска „Echo“, един критик писа: „Най-отличителната дарба на Иванов като пианист е неговото умение да ни привлича душевно навътре, което създава у нас чувството че наближаваме неизвестноста“. Последният албум на Светозар Иванов „Dream Images“ беше описан от Fanfare Magazinе като „превъзходен и завладяващ“ и с „изпълнения от чиста красота, които могат да те оставят без дъх“.

Скорошни концерти включват изпълнения в залите Карнеги, Мъркин, и Стейнуей в Ню Йорк; Гаво в Париж; Гилдхол, Кралския Колеж, и Голдсмит в Лондон; Сплендор и Бетанинклостер в Амстердам, Моцартеум в Залцбург, Разумовски във Виена, Кристофори в Берлин, Датската Кралска Академия, фестивалите Пиано Мастърс, Тере д’Арецо, и Пиано Ехо в Италия, Поанотюн в Белгия, Уолд Сити в Ирландия, Секвоя в Сан Франциско, Шатакуа в Ню Йорк, Килингтън във Върмонт, както и многобройни концертни цикли в университети в САЩ.

Заедно с традиционни рецитали, Светозар Иванов същo създава и представя концерти, в които се смесват различни изкуства (документални и експериментални филми, анимация, поезия, танц, стрийминг на живо и т.н). Последният му DVD „Perpetual Tango”, издаден през 2018 г., e синтез между музика, хореография и мултимедия.

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“