Изложба послание от родените вчера към тези, които ще се родят утре. Изложбата „Събрали сме се да творим добро” е посветена на два юбилея – 150 г. Женско благотворително дружество „Майчина грижа” и 60 г. Държавен архив – Габрово. Плод на дългогодишната съвместна дейност между двете организации, като чрез съхранените снимки и документи, пазещи се в Държавния архив, се проследява нелекия, но благороден път, извървян от Дружеството в неговата дълга история.

Изложбата е изготвена като летопис и чрез кратки текстове и снимки са представени най-важните моменти от създаването на Дружество „Майчина грижа” през 1869 г. до юбилейната 2019 г. Представени са двата важни периода в историята на организацията. Първият – от създаването през 1869 г., когато важна роля в неговото развитие оказва старозагорската учителка Анастасия Тошева, до 1950 г., когато Дружеството се влива в организацията на Отечествения фронт. И вторият период – от възстановяването на дейността през 1992 г. до днес.

Изложбата е жест на признателност към всички жени, отдали сили, здраве и любов в подкрепа на самотните, страдащите и нуждаещите се от материална и морална подкрепа хора и в полза на общественото благополучие. Целта на изложбата е да помогне на всеки един от нас да извървим заедно пътя към търсене на общия ни родов корен, който да ни държи изправени в интересното време, в което живеем... Разказва истории и напомня, че човешкият живот е твърде кратък, но може да остави следа.

Поклон пред паметта и делото на дамите, събрали се да творят добро!

Изложбата гостува в Регионална библиотека „Захарий Княжески” от 4 февруари до 22 март 2021 г.

плакат изложба Майчина грижа Габрово

 

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“