От 5 октомври 2021 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора гостува изложба на Националния музей на образованието – Габрово „Училищни символи и ритуали”. Училищните празници и ритуали със своите символи са свързани със стремежа да се създаде принадлежност към училището и училищния живот. В изложбата са представени документи, снимки и веществени материали, свързани с празничния живот в училище. Показани са най-важните училищни символи – печати, знамена, униформено облекло. Тук може да се види първия училищен печат – на Габровското училище – изработен по идея на Васил Априлов през 1832 г., както и печати от по-късни години.
Представени са отделни елементи и различни варианти на униформено облекло – мъжка униформа от Априловската гимназия, женска униформа на Руската езикова гимназия в Стара Загора, униформена блуза с елементи на народна носия.
Целта на изложбата е да се покажат традициите в училищния ритуален процес и неговата символика като част от цялостния училищен живот, които по свой начин изграждат личността на младия човек.
Изложбата е разположена във фоайе първи етаж на библиотеката и ще остане до 5 ноември 2021 г.

Плакат изложба Училищни символи и ритуали

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“