26 април 2022 (вторник), 18:00 ч., зала първи етаж
Среща с проф. Минко Балкански. Представяне на филма и книгата „Завет, писмата на баща ми”.
Резултат от едно познанство, приятелство и възхита от докосването на Албена Ненкова до света на проф. Минко Балкански, „будното момче от с. Оряховица“.
Събитието се организира от Фондация „Миню Балкански” – с. Оряховица, Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ – Стара Загора, Община Стара Загора и Училищното настоятелство „Съвет на мъдреците“ към ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“.

zavet balkanski

 

mbalkanskiПрофесор Минко Балкански е учен, носител на наградата „Фон Хипел“, с вяра и надежда в таланта и възможностите на българската младеж.
Роден е на 24 юли 1927 г. в село Оряховица, Старозагорско. Основно и средно образование завършва в гр. Нова Загора. През 1946 емигрира във Франция, където завършва висшето си образование.
Представял е свои изследвания в 34 университета в Европа, Азия и Америка. Резултат от дългогодишната научна дейност на проф. Балкански са публикуваните 30 книги и над 600 научни публикации.
Той е почетен професор на Университета „Пиер и Мари Кюри“ в Париж, гост-професор в Калифорнийския университет, с дълго научно сътрудничество с Индия, където е член на Индийската академия на науките. Осъществява научно сътрудничество с Франция, Япония Полша, Китай и много други страни. Професор Балкански е „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет, Американски университет – Благоевград, Нов български университет – София, Тракийски университет – Стара Загора, Тбилиски държавен университет, Грузия. След 1993 г. се заема с активна дейност в помощ на науката и образованието в България.
Открива и подпомага развитието на изключителни български таланти в областта на науката и изкуството и ратува да се прочуят в световен мащаб най-блестящите даровити българи, както и богатството на българската култура.

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“