12 май 2022 г. (четвъртък), 17:00 ч., зала „Библиофония”, 4 ет.
Библиотека „Родина” и РБ „Захарий Княжески” Ви канят на среща с Васил Загоров и неговия дебютен сборник с разкази „Призраци в библиотеката”.
Вход свободен!

За книгата

„Този сборник с фантастични разкази е посветен на трите ми житейски и професионални увлечения – книгите, библиотеките и фантастиката. Същевременно „Призраци в библиотеката” намира центробежната си сила в противоречията. Тук ще откриете дълги и къси разкази, весели и тъжни сюжети, произведения, които те карат да се замислиш и такива, които да ти помогнат да се отпуснеш. Тази противоречивост се засилва и от многообразието на наративите – научна фантастика, фентъзи, утопия, антиутопия, алтернативна история, пародия, като понякога тези жанрови форми са смесени дори в рамките на конкретен сюжет. Книгата разказва истории за библиотекари, издатели, музейни работници, учени, чиито първоначални обекти на подражание са събирани по време на научните ми пътувания в страната и чужбина. И все пак, ако някой се припознае в чертите на определени герои и сюжетни линии, да знае, че жестоко се е объркал.”

За автора

Васил Загоров е университетски преподавател и учен, доцент по книгознание, библиотекознание и библиография, доктор по журналистика, страстен изследовател на миналото на книгата, колекционер. Щатен преподавател в УниБИТ, Загоров има десетки публикации в областта на история на книгата. Той поддържа и научния блог „Книгохранилището”. „От години проучвам интересни теми и въпроси, свързани с история на книгата, но те остават скрити в дебелите научни сборници и издания, които толкова много плашат студентите. Обратно на тази тенденция, мрежата, пълна с видими, но глуповати текстове, им се предлага, облъчвайки ги с всевъзможни „истини“. Така у тях се формира псевдопознание, което един ден може да им изиграе лоша шега. Затова реших, че трябва да създам почивна станция в джунглата на информационния хаос и да осигуря на всички, които искат да тръгнат по следите на предците си, полезна информация в областта на история на книгата, печатните медии и журналистиката.”

Призраци в библиотеката

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“