27 август 2022 г. (събота), 19:00 ч., зала първи етаж
Концерт-интеграл „Картините на Рахманинов“ от елитарната поредица на Старозагорската опера „Музика без граници“.

Програмата на концерта включва двойния интегрален албум с красивите и вдъхновяващи етюди картини на Рахманинов, издаден през 2022 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Тези пиеси са рядко изпълнявани като цикъл и не са толкова известни, като прелюдиите му, въпреки че са писани в същия стил. В албума и в концерта девет от технически най-трудните етюди се изпълняват от лауреатите на множество международни конкурси Елвис Василев, Теодор Пазов и Роберто Илиев – млади пианисти, завършили наскоро своето образование, но вече с богата творческа биография, а останалите – от Марина Мравова, Йоана-Лора Василева и Мартин Цветков,  ученици в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, под ръководството на тяхната преподавателка Антонина Бонева. Всичките шест изпълнители са лауреати на международни конкурси и са били солисти на различни оркестри у нас и в чужбина.

Събитието включва мултимедиен фон, редуващ фините пейзажи, виртуозни акварели, маскарадни сцени и портрети на Константин Сомов, член на вътрешния кръг от приятели и хора около Рахманинов, заедно с Набоков, Шаляпин, Бунин, Владимир Хоровиц, Натан Милщайн, Тосканини и други, включително, разбира се, известният портрет на самия Сергей Рахманинов от Сомов. Другата линия на мултимедийната презентация ще бъдат снимки на младите пианисти и техния ментор Антонина Бонева, заснети в работната атмосфера на училището им по време на фотосесията за обложката на албума.

Участниците в проекта:

АНТОНИНА БОНЕВА, ментор на проекта, произхожда от семейство на известни български музиканти. Завършила е Националната музикална академия в София като студентка на проф. Николай Евров и специализира в Кралската консерватория в Антверпен в класа на проф. Фредерик Геверс. Посещавала е и престижни майсторски класове в Италия, Франция и Германия, водени от известни пианисти като Алдо Чиколини, Ивон Лефебуре, Серджо Пертикароли, Владо Перлемутер, Родолфо Капорали и Иво Мачек. Записала е компактдиск за The Stars Records Company с произведения на Бах, Бетовен и Брамс. Българското национално радио, Българската национална телевизия, Радио Франция и италианските телевизионни канали са излъчили нейните записи. По време на Годината на юбилея на Фредерик Шопен е член на Почетния комитет на тържествата, член на журито на конкурса „Шопен in memorium“, избрана е за вицепрезидент на Дружество Шопен в България и посвещава концерти на неговата музика. В репертоара ѝ са още произведения на Бах, Моцарт, Бетовен, Брамс, Франк, Шуман, Григ, Дебюси, Кабалевски, Владигеров, Пипков и Казанджиев. Преподава в Националното музикално училище и е член на жури на конкурси като Алберт Русел, Лист, Барток, Димитър Ненов, Шопен ин Memorium, Веселин Стоянов и конкурса за млади оперни певци, Comunita Europea 2011.
През 2021 г. получава най-високото отличие за постижения в музиката и танца Кристална лира като музикален педагог на годината.

Елвис Василев, Теодор Пазов, Роберто Илиев, Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева и Мартин Цветков са ученици на Антонина Бонева. Тримата най-възрастни – Елвис, Теодор и Роберто са завършили консерватории в Европа, а тримата най-млади – Марина, Йоана-Лора и Мартин все още се обучават в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, София, в класа по пиано на г-жа Бонева.

ЕЛВИС ВАСИЛЕВ е завършил Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, София. Два пъти е бил солист на АСО с концертите Бетовен № 3 и Сен-Санс № 2. Сред наградите му са: 2017 г. – Първа награда на конкурса за пиано Maiori, Италия; 2017 г. – Първа награда в Международния конкурс за пиано в Крайова; 2012 – Първа награда на Международния конкурс за пиано за европейски младежи Гевгелия. В момента е преподавател по пиано в консерваторията в Кувейт.

ТЕОДОР ПАЗОВ завършва Университета за музика и театър в Хамбург, Германия. Солист на Симфониета София с концерта от Григ. Имал е рецитали на фестивалите ,,Варненско лято”, „Софийски Музикални Седмици” и ,,Новогодишен музикален фестивал” – НДК. Сред неговите постижения са: 2016 – Първа абсолютна награда на X Международен конкурс за пиано в Крайова, Румъния; 2017 г. – Втора награда от международния конкурс „Нови пианисти“, България; 2020 г. – Първа награда от международния конкурс „Great Composers Competition Series, Mаsters of Concerto“, Великобритания.

РОБЕРТО ИЛИЕВ завършва RCSMM, Мадрид, Испания. Три пъти солист на различни оркестри в  Испания, концертите от Брамс № 1 и Шопен № 2. Участието му в редица концерти и телевизионни изяви, три пъти солист на оркестри в Испания, включително:  2013 – 2016 – 2 самостоятелни концерта в Палма де Майорка – 2016 г. - участие в ТВ предаването „Sal i Llum“ с 6 постановки; 2016 – участие в музикален филм за България в същото предаване; 2020 – записи с Испанския национален младежки оркестър; 2020 г. – турне на 14 концерта в Испания и един концерт във Варшава, Полша, като носител на 1-ва награда и 4 специални награди от конкурс в Аликанте, Испания; 2021 – участие в два концерта в рамките на шестия фестивал „Talent Summer Music & Opera Festival” в Бреша, Италия. Последният му концерт беше в Teatro Monumental de Madrid само преди месец, където той изпълни един от етюдите картини на Рахманинов Oпус 39 като бис.

На своята крехка творческа възраст Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева и Мартин Цветков вече са лауреати на повече от 45 национални и международни клавирни конкурса.

Сред неизброимите награди на МАРИНА МРАВОВА са Първа абсолютна награда на конкурса за пиано Euterpe в Корато, Италия, Голямата награда на конкурса виртуози в Амстердам, Лондон, Виена и Залцбург – първи награди и участие в лауреата концерти в Concertgebouw Amsterdam и Mozarteum Salzburg, Крайова клавирен конкурс – първа награда, осем първи награди и три втори награди от конкурсите Great Composers Competition, сред които и втора награда от финалния конкурс „Артист на годината 2018“, първа награда на конкурса Geneva International Music Competition, втора награда на конкурса Rome International Music Competition, първа награда на Конкурса за млади пианисти в Гевгелия, Македония, трета награда на Конкурса за немска и австрийска музика „M.A.G.I.C.” в Бургас, втори награди на международните конкурси в Ниш, Сърбия и в Крайова, Румъния и др. Марина Мравова спечели награди от конкурсите Amadeus в Лацизе, Италия, и Wonder Keys и дебютира като солист на Master Orchestra в Бреша и Академичния симфоничен оркестър на НМА „Панчо Владигеров“.

ЙОАНА-ЛОРА ВАСИЛЕВА е  носител на множество престижни награди – лауреат на Първа награда на Международния конкурс  ,,ABANICO”, на Конкурса ,,Гевгелия”, Македония; на Конкурса ,,Вранье’’, Сърбия. Втора награда и най-висок резултат от пианистите на Best MOZART performance  Great Composers Competition; на Best RACHMANINOV performance Great Composers Competition;  THE MUSIC OF EST EUROPE – Great Composers Competition; на  Great Composers Competition – Best Chopin Performance;  на Great Composers Competition – Best Bach Performance, на Конкурса  Крайова, Румъния, на конкурса за пиано Maiori, Италия, 2017. Тя е стипендиант на Фондация „Петко Стайнов“, която подкрепя ученици и студенти с нарушено зрение и с изявена дарба и отлични постижения в музикалното изкуство.

МАРТИН ЦВЕТКОВ е най-младият участник в проекта. Той е Носител на множество Първи награди от престижни международни конкурси: Първа награда – 10 от 10  точки и най-висок резултат от всички възрастови групи при пианистите на GLORY  International Music Competition; на Best BEETHOVEN – performance Great Composers Competition; Best Debussy performance Great Composers Competition; на Great Composers Competition – Best Rachmaninov Performance; на Great Composers Competition – Best Beethoven Performance; на LYPCO London Youth Piano Competition / SILVER Medal. Участвал е в концерти на Новогодишния музикален фестивал в НДК и Фестивала на камерната опера – НДК.

Банер концерт Картините на Рахманинов

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“