Програма на Master of Art Film Festival
10 – 18 февруари 2023 г.
Регионална библиотека „Захарий Княжески“
Стара Загора

10 февруари (петък)
18:00 ч. Откриване
Ботичели, Флоренция и Медичите
Италия (2021), 90 мин., реж. Марко Пианиджани
Красота, творчество, гениалност: ренесансова Флоренция на Лоренцо де Медичи, наричан Великолепния, е рай за изкуството и културата, но има и своята мрачна страна, изтъкана от борби за власт, интриги и брутално насилие. Един художник повече от всички други е бил в състояние да изрази в картините си както светлината, така и сенките на епохата: Сандро Ботичели (1445 – 1510). От началото на кариерата му под крилото на фамилията Медичи, Ботичели се доказва като създател на идеалната Красота, намерила своя виртуозен израз в картините „Алегория на пролетта” и „Раждането на Венера”.

master botticelli
20:00 ч. Пеещи артисти
България (2022), 52 мин., реж. Васил Стефанов
„Пеещи артисти” е документална лента в черно-бели и цветни кадри и стерео звук. Филмът e посветен на Татяна Лолова. „Пеещи артисти“ е последния творчески проект, в който участва голямата българска актриса. Филмът разказва за проекта, в който популярни български изпълнители и актьори създават песни и клипове към тях, а през миналата година изнесоха концерт-спектакли на сцените в Стара Загора, Бургас и София.

master peeshti artisti

11 февруари (събота)
14:00 ч. Милан Кундера – от шегата до незначителността
Чехия (2021), 95 мин., реж. Милош Смидмайер
Единственият документален филм за наследството на Милан Кундера. Милан Кундера е обвит в мистерия. Не е давал интервюта 30 години и не се е появявал на публични места, за него говори единствено работата му. Есетата и философските дискусии в романите му са доста красноречиви. Един студент, който има фантастична възможност да направи интервю с Кундера, ни помага да си изградим сюжетна линия. След седмици чакане в кафене пред къщата на великия писател, четейки книгите му, студентът скоро започва да се идентифицира с някои от неговите идеи. Освен всичко друго филмът търси отговор на въпросите: Какво в творчеството на Кундера му е осигурило статут на жива легенда? Кое е уникалното в книгите му?

master kundera
16:00 ч. Маестро Енио Мориконе
Италия – Белгия – Китай – Япония (2021), 168 мин., реж. Джузепе Торнаторе
„Маестро Енио Мориконе“ е портрет на най-популярния и плодовит филмов композитор на XX век, най-обичан от световната публика, двукратен носител на „Оскар” и автор на над 500 незабравими филмови партитури. Филмът представя маестрото чрез свидетелства на артисти и режисьори, работили с него, чрез неговата музика и уникални архивни кадри. „Маeстро Енио Мориконе“ разкрива и по-малко известни факти за великия композитор. Такива са неговата страст към шаха, тайнствено свързан с музиката му. Както и произхода от реалния живот на някои от неговите музикални хрумвания, като рева на койота, вдъхновил го за основната тема на „Добрият, лошият и злият“. Непрестанната склонност към изобретяване е провокирана от постоянната му любов към абсолютната музика и неуморното му експериментиране.

master morikone

14 февруари (вторник)
18:00 ч. Труман и Тенеси: Интимен разговор
САЩ (2020), 86 мин., реж. Лиса Имордино Врийланд
Интимен и откровен портрет на две светила на американската литература – Труман Капоти и Тенеси Уилямс. Сложните им отношения са възстановени с деликатност чрез личните писма между двамата, уловили началото на тяхното приятелство, както и прочутите взаимни критики, които въобще не са си спестявали. Събрал по въздействащ начин архивни кадри и снимки, този филм пресъздава чрез думите на самите големи писатели впечатляващ портрет на двама брилянтни творци.

master truman tenesi

17 февруари (петък)
18:00 ч. Да танцуваш Пина
Германия (2022), 111 мин., реж. Флориан Хайнцен-Циоб
Десетилетие след смъртта ѝ, чувственото сияние на иконичната хореографка Пина Бауш живее чрез ново поколение изпълнители, които приемат като свой нейния движенчески речник, под ръководството на възпитани от самата Бауш танцьори. Този завладяващ документален филм ни отвежда на репетициите на балетната трупа на „Земперопер”, Дрезден за премиерата на танцовата опера на Пина „Ифигения в Таврида”. По същото време танцьори от 14 африкански страни се събират в „Ecole des Sables” в Сенегал, за да съживят дръзката хореография на Пина по „Пролетно тайнство”. Чрез интервюта и кадри от репетициите танцьорите споделят какво значи за тях „да танцуваш Пина”: съчетаването на лични преживявания и хореография; научаването как напълно да обитаваш собственото си тяло; постигането на същинска среща със себе си чрез самото изпълнение. Виртуозно заснетите моменти както на сцената, така и на сенегалския бряг, правят филма завладяващо с красотата си преживяване. Незабравимо пътуване из живота на вдъхновените танцьори и експресивната сила на движението.

master pina

18 февруари (събота)
16:00 ч. Марсел Марсо – изкуството на тишината
Швейцария – Германия (2022), 81 мин., реж. Маурициус Друкс
Само чрез жестове и мимики, мимът Марсел Марсо завладява публиката по целия свят в продължение на десетилетия. Но трагичният заден план на неговата работа остава неизвестен дълги години. Този филм хвърля нова светлина върху неговия живот и уникалното му изкуство, съхранени за новите поколения от неговите роднини и съмишленици. Режисьорът Друкс израства с глух баща. С „Изкуството на тишината“ той разказва както за неспокойния живот на прочутия мим, така и за собствената си житейска история.

master morso

Билети: 10 лв. / 7 лв. – за ученици и пенсионери
MASTER PASS за всички филми: 49.00 лв.

В продажба онлайн на EpayGO и на всички каси на ЕasyPay от 03.02.2023 г.
За допълнителна информация: тел. 088 635 2273

Организатор: АртЕриа

Master of Art Film Festival 2023

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“