28 април 2015 г. (вторник), 18:00 часа, фоайе втори етаж

Фотоизложбата "Истории по пътя на изток... и после на юг" е с автор арх. Анастас Иванов, родом от гр. Смолян, работи като проектант. В  професионалната си биография има няколко награди от национални конкурси.
Фотографията е негово хоби, а връзката му с Иран е емоционална, тъй като съпруга му е родена там.
"Причината, поради която реших да направя тази изложба е, че искам да споделя своите впечатления с близки, приятели и с колкото се може повече хора и да провокирам зрителя да погледне от друг ъгъл. Въпреки културните и географски различия между българи и иранци, ние си приличаме, имаме много общи неща. Искам да покажа на моите деца и на всички, които ще посетят изложбата, че хората трябва да си общуват спрямо собствения им мироглед, но и не бива да се слагат предварително етикети. Искам да покажа какво огромно културно наследство от световно значение има по тези земи, защото вярвам, че трябва да не забравяме откъде идваме и накъде сме се запътили, трябва да пазим съграденото досега и да надграждаме новото на тази база"  казва авторът.
Изложбата включва 34 фотографии и е под формата на фотопис  пътепис с камера.

На срещата ще бъдат представени и книги  иранска съвременна литература, преведени на български. Книгите ще представи д-р Хаджар Фиюзи.

Д-р ХАДЖАР ФИЮЗИ е родена в гр. Машхад, Иран. Завършва средното си образование в "Американския колеж" в гр. Техеран. Продължава висшето си образование във Висшия химико-технологичен институт в София, където се дипломира като инженер химик. В същия институт защитава докторска дисертация. Дълги години работи в държавни научно-технически университети и организации като експерт в България и в Иран. В периода 1995  2002 година е сътрудник в Културното представителство на посолството на ИР Иран в София. От учебната 2001  2002 година е преподавател по персийски език, специалност Иранистика в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на многобройни научни публикации у нас и в чужбина, както и на десетки художествени и технически преводи от персийски на български и от български на персийски език. Участва с доклади и съобщения в различни научни форуми в България и чужбина. Автор на речника "Персийски думи в българския език".

Специален гост на събитието ще бъде г-н Мохаммад Али Киани, съветник по културните въпроси при Посолството на ИР Иран.

 

 

Фотоизложба и представяне на книги от Иран

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“