14 декември 2023 г. (четвъртък), фоайе втори етаж
Изложба „Избрано“ от международен конкурс „Екслибрис“.
В изложбата са включени оригинали на exlibris-творби, създадени от художници на 5 континента, притежание на Регионалната библиотека „Любен Каравелов” – Русе. Експозицията показва в компресиран вид съвременното развитие на тази специфична художествена миниатюра през новото хилядолетие.
В старозагорското представяне на русенската колекция са включени творби от различни издания на конкурса. Представените автори са от България, Аржентина, Украйна, Сърбия, Беларус, Мексико, Чехия, Индия, Япония, Турция, Русия. Изложените творби са посветени на различни културни и знакови събития в България и по света, като 100-годишнината от рождението на единствения български нобелов лауреат за литература, русенеца с австрийско гражданство Елиас Канети, членството на България в Европейския съюз, Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. 
През 2023 г. темата на конкурса насочва към основната цел на инициативата - да създава нови идентичности и да е катализатор на неподражаемо художествено проникновение. „EX LIBRIS – EX DILEMMA“ отправя предизвикателство към художниците да потърсят философската същност на многообразните дилеми на съвременния човек и да отправят своите послания. Идеята е създадените творби да докоснат зрителя, да провокират размисъл и прозрения.
Експозицията може да бъде разгледана до 29 февруари 2024 г.

Изложба Екслибриси 2023

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“