10 януари 2024 г. (сряда), 17:00 ч., зала 2
Представяне на Продрум Димов и книгите му „Пазарджишки духовни висини“ (2023) и „Полъх от Бургаския духовен бриз“ (2023).

Продрум Димов е роден на 1 февруари 1933 г. в с. Лесичово, Пазарджишко. Има полувисше педагогическо образование. Бил е учител и директор на основно училище, заместник-директор на прогимназия. Автор е на книги за деца, стихосбирки, сборници с разкази, епиграми, очерци и интервюта. Плод на дългогодишното му творческо сътрудничество с редица известни български поети и писатели е поредица от художествено-документални книги за Христо Радевски, Дамян Дамянов, Иван Динков, Евтим Евтимов и др. Дълги години е ръководител на писателското дружество и на Клуба на дейците на културата в Пазарджик.
През 2023 г. издателство „Българска книжица“ издава два сборника на Продрум Димов.
В предговора на книгата „Пазарджишки духовни висини“ Боян Ангелов споделя, „че писателят Продрум Димов ни поднася четиво, в което увлекателно и ненатрапливо са разкрити не само общи характеристики, но и детайли от житейските и творческите биографии на художници, музиканти, писатели, поети, преводачи художествени критици“. На страниците на книгите намират място имената на Станислав Доспевски, Димитър Бояджиев, Теодор Траянов, Константин Величков, Никола Фурнаджиев, Иван Динков и др.
В книгата си „Полъх от бургаския духовен бриз“ авторът напомня за приносното присъствие на черноморския град в националния ни духовен живот. Своеобразният „бургаски“ сборник от кратки очерци и интервюта, отзиви и рецензии приоритетно представя популярни имена, свързани с българското кино, театър, музика и слово: Апостол Карамитев и Георги Калоянчев, Тончо Русев и Тони Димитрова, Христо Фотев и Недялко Йорданов, Петя Дубарова, както и други значими местни автори.

Книга на Продрум Димов

Книга на Продрум Димов

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“