Културна организация „Артериа“
в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“
представя
Филмов фестивал „Master of Art“ 2024 в Стара Загора

ПРОГРАМА

09 февруари 2024 г. (петък)
18:00 ч. Откриване
ВЕРМЕР – НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗЛОЖБА
Великобритания (2023), 90 мин., реж. Дейвид Бикерстаф
Филмът кани зрителите на една лична обиколка на изложбата на Вермер, в компанията на директора на Rijksmuseum и кураторите ѝ. Наистина уникална възможност да надникнете зад кулисите на тази изключителна изложба, обединяваща работата на Вермер и даваща пълна картина за артистичните избори и мотивацията, която стои зад композициите му и творческия процес зад картините му.

master 2024 vermer

10 февруари 2024 г. (събота)
14:00 ч.
ДЖЕФ КУНС – ЛИЧЕН ПОРТРЕТ
Италия (2023), 80 мин., реж. Папи Корсикато
Това не е просто документален филм, а невероятно пътешествие в съзнанието на най-противоречивия артист на нашето време.
Този филм ще покаже скритите механизми зад човека, художника и марката Koons. Това е интимно изследване на съзнанието на Джеф Кунс, целящо да открие, какво го мотивира и оформя неговата несравнима визия. С ексклузивен достъп до дома на семейство Кунс в Йорк, Пенсилвания, документалният филм изследва корените и ежедневието на Кунс, следва го до огромното му студио в Ню Йорк, а след това през Катар и Европа до гръцкия остров Хидра, през 2021 г., по време на обиколката му там с пет изложби.
Освен другите творби, документалният филм показва Play Doh, Puppy, Balloon dog, Banality, Michael Jackson and Bubbles, Tulips, Lobster, Pink Panther, Bracelet, Cracked Egg, New Hoover Convertible…

master 2024 leff

 

16:00 ч.
БОРОМИНИ И БЕРНИНИ. ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПЕРФЕКТНОСТ
Италия (2023), 102 мин., реж. Джовани Троило
„Боромини и Бернини. Предизвикателство за перфектност“ е историята на архитектурната революция на самотния гений, който промени облика на Рим завинаги, като пое лично предизвикателство срещу конвенциите и предразсъдъците, който притежаваше смирението да се учи от миналото, за да измисли бъдещето и смелостта да преследва докрай и с цената на всичко една идея.
Стилът на Боромини е разпознаваем, ексцентричен, различен: различава се от този на неговите съвременници със своя духовен авторитет и непрестанни алюзии, предизвикващи безкрайността. Но това е историята и на най-известното съперничество между художници на всички времена, съперничеството между Боромини (1599 – 1667) и Бернини (1598 – 1680). Това, преди всичко е историята на съперничеството между Боромини и самия него: той беше гений, толкова привързан към своето изкуство, че го превърна в демон – демон, който го поглъщаше изцяло, докато не го подтикна да избере смъртта и с този драматичен жест спечели вечността.

master 2024 brromini

13 февруари 2024 г. (вторник)
18.00 ч.
ГОЯ, ЖАН КЛОД КАРИЕР И ПРИЗРАЦИТЕ НА БУНЮЕЛ
Испания (2022), 90 мин., реж. Хосе Луис Лопес-Линарес
Филмът проследява проучванията на покойния сценарист Жан-Клод Кариер на творчеството на Гоя, в едно пътуване, изпълнено с култура, кино, емоции, живопис и Испания.

master 2024 goya

15 февруари 2024 г. (четвъртък)
18:00 ч. Среща с екипа
ДА ЛЕТИШ С ПЛАВНИЦИ
България (2024), 82 мин., реж. Мария Аверина
Картини, пърформанси, експерименти, електронна музика, звучаща в пространствата на две старинни къщи в малък италиански град, разгорещени разговори за съвременно изкуство, трогателни срещи с най-близки хора и места в България след 50 години раздяла.
„Да летиш с плавници” е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, ни води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите.
В творчеството си и житейските си възгледи Алцек Мишев започва постепенно да се завръща към идеите на отминали епохи. В тези си нови идейни търсения художникът неуморно задава въпросите: „Накъде върви светът?“, „Накъде върви съвременното изкуство?“, „Как би трябвало да живеем?“.

master 2024 da letish

17 февруари 2024 г. (събота)
14:00 ч.
ИЗКУСТВОТО НА СВЕТЛИНАТА И СЕНКИТЕ
Испания (2023), 115 мин., реж. Мигел Херреро Херреро
Непознатата и впечатляваща история за произхода на киното и аудиовизуалното изкуството от праисторията до началото на 20 век.

master 2024 el arte

16:00 ч.
ДА СЪЗДАДЕШ СКУЛПТУРА ГИГАНТ
Индонезия (2023), 87 мин., реж. Бану Вирандоку и Рез Арден Вигуна
Един човек обещава да построи най-голямата медна статуя на земята, но трябва да се сблъска с кризи, нещастия, измами и в крайна сметка да изгуби 28 години от живота си, за да създаде СКУЛПТУРА ГИГАНТ.

master 2024 sculpting

20 февруари 2024 г. (вторник)
18:00 ч.
ЦВЕТЪТ НА МАСТИЛОТО
Канада (2022), 105 мин., реж. Брайън Д. Джонсън
Цветът на мастилото разкрива мистерията и силата на най-стара медия през очите на Джейсън Логан, производител на мастила в Торонто. Събирайки цветове от природата – плевели, горски плодове, кора, цветя, камъни, ръжда – той прави мастило от почти всичко.
master 2024 the colour

22 февруари 2024 г. (четвъртък)
18:00 ч.
СТУДИОТО, КОЕТО РИСУВА МУЗИКА
Великобритания (2022), 101 мин., реж. Антон Корбин
Известният режисьор Антон Корбийн разказва историята на Hipgnosis, емблематичното студио за дизайн на музикални албуми.
Сторм Торгерсън и Обри „По“ Пауъл са творческите гении зад емблематичното студио за дизайн на албуми Hipgnosis, направило едни от най-разпознаваемите музикални обложки на всички времена. Те сформират Hipgnosis в Кеймбридж в средата на 60-те години и стават кралски рок особи по време на бума на 70-те.
През целия този период НЕ звукозаписните компании диктуват на изпълнители като Peter Gabriel, Pink Floyd, Led Zeppelin и Paul McCartney как да изглеждат обложките на техните плочи – Сторм и Пo го правят. Никога не са изсвирили и нота, но изцяло променят музиката.
Филмът включва интервюта с Роджър Уотърс, Дейвид Гилмор и Ник Мейсън от Pink Floyd, Джими Пейдж и Робърт Плант от Led Zeppelin, Пол Маккартни, Питър Габриел, Греъм Гулдман от 10cc, Ноел Галахър и мн.др.

master 2024 squaring

23 февруари 2024 г. (петък)
18.00 ч.
ХАЛА
България (2023), 63 мин., реж. Ваня Иванова и Мария Ландова
Моника Попова е самобитен артист, професор в НБУ, майка на три дъщери и баба лудетина. Пътят в изкуството и в живота ѝ е постоянно преодоляване на граници – вътрешни и външни. Тя съумява да съвмести същностите си на майка, съпруга, преподавател и артист. Събира в любовта си личното си семейство и студентите от ателието по керамика. Филмът е за лишенията, терзанията, жертвите – цената на щастието, отвъд блясъка на успеха.

master 2024 hala

19:15 ч.
ГРЕБЕНЪТ НА КАРАВАДЖО – СВЕТЪТ В ЕДНА КАРТИНА
Франция (2023), 75 мин., реж. Николас Аутеман
Нарисувана от Караваджо през 1598 г., картината Марта и Мария Магдалена показва покръстването на Мария-Магдалена, която изоставя удоволствията на плътското съблазняване в името на скромния живот, който сестра ѝ проповядва. В този будоар, гребенът от слонова кост със счупен зъб напомня за мимолетността на човешката красота. Но тук възниква въпрос: как това парче слонова кост се е озовало в римски интериор от 16-и век?
Този предмет, несъмнено направен от бивник на слон и донесен от португалски търговци от западния бряг на Африка, е доказателство за малко известната история на вековни доставки на слонова кост в Европа, за постоянни климатични промени и бързо развиващата се международната търговия от далечна Гренландия до пристанищата на Мозамбик.
Гребенът ни разказва за свят, в който Европа, противно на конвенционалните истории, не е и може би никога не е била „център“ на света.

master 2024 caravaggio

29 февруари 2024 г. (четвъртък) – СЦЕНА ОПЕРА
18:00 ч. – откриване на изложба и прожекция
НЕСТИНАРКА. ГОЛЯМАТА СРЕЩА НА МАРИН ГОЛЕМИНОВ И ЦАНКО ЛАВРЕНОВ
България (2023), 27 мин., реж. Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев
Преди повече от осем десетилетия мистичният разказ за съдбата на една млада нестинарка вдъхновява композитора Марин Големинов. Той написва музика, която бързо му донася национална известност, а с времето неговата танцова драма „Нестинарка” се превръща в едно от най-разпознаваемите български сценични произведения. През годините, с всяка следваща постановка, нестинарското хоро увлича в ритъма си все повече талантливи артисти.  Сред тях е и художникът Цанко Лавренов, който през 1968 г. работи по декорите за „Нестинарка”.

master 2024 nestinarka

--------------------

Всички прожекции са с билети: 10 лв./8 лв. – за учащи и пенсионери (освен прожекцията в Държавна опера)
MASTER PASS за 11 прожекции – 70 лв.
ART PASS за 8 прожекции – 50 лв.

Билетите са в продажба:

  • в мрежата на EpayGo онлайн
  • на всички каси на EasyPay в града
  • на каса в Библиотеката 1 час преди всяка прожекция

За допълнителна информация:
Райна Димитрова
Тел. 0886352273

Master of Art 2024

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“