22 март 2024 г. (петък), 18:00 ч., зала първи етаж
Прожекция на документалния филм „Родени от огъня“ (2021, 50 мин.), на режисьорката Саша Хаджиева, дискусия с публиката и пърформънс с огън на живо.
Вход свободен.

Филмът проследява танцово-театралното изкуство с огън в България – един интересен и все още не много познат артистичен формат, определян като танц, пърформънс, театър с огън, цирково изкуство, жонгльорско майсторство или „flow arts”. Тръгвайки по стъпките на изпълнителите с огън у нас, авторката на „Родени от огъня“ и снимачният екип се опитават да отговорят на въпроса на какво се дължи въздействието и почти хипнотичния ефект на това изкуство върху публиката.

Документирахме работата на над 30 артисти, някои от които се изявяват като индивидуални изпълнители, а други са част от различни артистични формации. Показваме спиращи дъха танцови кадри и представления, акцентираме върху различни стилове и естетика на работа, върху вдъховенията и вълненията на хората, стоящи зад тях. Извървеният път е уникален за всеки един“, казва авторката на лентата пред БНР.

В своя документален филм тя събира историите на артистите в серия откровени интервюта и изгражда един различен, артистичен и многопластов свят, който е представен чрез зашеметяващите визуално кадри на оператора Румен Василев и запомнящата се музика на композитора Климен Дичев. Огънят от своя страна е своеобразна метафора на свободата, средство за изразяване на емоция и предаване на послания, път към себе си, начин да се предизвикаш и надскочиш.

Филм Родени от огъня

 

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“