Т. 4. Български музикален театър4 декември 2015 г. (петък), 18:00 ч., зала първи етаж

В рамките  на 46-я Фестивал на оперното и балетното изкуство в партньорство с Института за изследване на изкуствата – БАН и Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград ще се състои представяне на книгата „Български музикален театър: Опера, балет, оперета, мюзикъл: 1890-2010. Т. 4. Рецензии, отзиви коментари” с автори проф.д.изк. Розалия Бикс, проф.д.изк. Анелия Янева, проф. д-р Румяна Каракостова, доц. д-р Миглена Ценова, гл.ас. Емилия Жунич. Във втората част на събитието ще бъде представен танцов спектакъл „Танцуваме българска естрада” – авторски хореографии на студенти и преподаватели от специалност „Съвременна хореография“ в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград под ръководството на проф.д.изк Анелия Янева по хитови изпълнения на Лили Иванова, Деси Добрева, Мария Илиева, Орлин Горанов, Георги Минчев, Дони и Момчил, Михаела Филева, Невена Цонева, Прея, Ана Мария и Богомил, Deep zone и Криско, „Каризма“, „Атлас“, „ФСБ“, „Акустика“. Със специалното участие на ЧАН ТХЕ ЧУНГ – премиерсолист на балет „Арабеск“.

ТАНЦУВАМЕ БЪЛГАРСКА ЕСТРАДА е вторият проект на студентите от специалност „Съвременна хореография“ – І и ІІ курс. Според заданието им, те трябва да представят сола или дуети, реализирани по българска музика по техен избор. Постановките са реализирани под ръководството на проф.д.изк. Анелия Янева – преподавател с дългогодишен стаж като хореограф и балетовед, чиято творческа кариера като хореограф започва именно от Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора (1985). На Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора (1992) Анелия Янева получава и награда за хореографията на балета „Целувката“ по музика на Пуленк. Представянето на сегашния танцов спектакъл има не само сантиментална стойност, но и намерението да покаже нови търсения в областта на съвременната хореография.

Постановките на студентите са ориентирани към модерен танц, джаз, греъм, хип-хоп, салса, брейк, диско, стреет денс, класически балет. Самите студенти са артисти с вече доказани качества като танцьори и актьори. Някои активно се снимат във филми, участват в международни семинари по салса и са сред водещите изпълнителски двойки на България. Гост-солист и хореограф е Чан Тхе Чунг. Обучението на студентите в специалност „Съвременна хореография“  цели изграждане на умения за собствена авторска хореография. Целта на обучението е подготовка на специалисти за режисьорска и постановъчна дейност в областта на модерния танц и съвременната хореография.

Подготвеният танцов спектакъл на специалност „Съвременна хореография“ бе показан на 27.10.2015 в рамките на Националния фестивал на изкуствата в Благоевград. А отделни негови фрагменти – на концерти в Кюстендил (29.10.2015) и на Благотворителния концерт с участието на Графа  – в Благоевград (16.11.2015). Това е нова изява на студентите за тази учебна година, след като за миналата с предишната постановка „Шлагери под южното небе“ имаха 15 концерта в Благоевград и в други градове на България – включително и в НДК, Министерство на културата, Военен клуб – София и др.

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“