25 – 27 април 2016 г. (понеделник – сряда), 17:30 ч., зала първи етаж
„Ехо от Банско” – дни на планинарското кино с две фотоизложби.
Организатори: Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”, Община Стара Загора, Туристическо дружество „Сърнена гора“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“
Вход свободен.
 
ПРОГРАМА

25 април 2016 г. (понеделник)

17:30 – 18:50 ч. „Юрек” (Полша, 2014, Павел Височански, 80’)
На 24 октомври 1989 г., по време на експедиция на Лхотце, загива Йежи Кукучка. За първи път заминава за Хималаите с достатъчно пари и екипировка, със заслужено придобита слава. Документалният филм на Павел Височански обаче не се фокусира върху загадката на неговата смърт. Показва човека, който се катери нагоре – не само в буквалния, но и в преносния, метафоричния, символния смисъл. От ваксаджия до милионер, от социалистически работник до звезда на световните медии, от човек, който се катери без пари и инвентар, до пълноправен конкурент на Райнхолд Меснер в битката за първото изкачване на всичките 14 главни осемхилядника в Хималаите и Каракорум. Разговори с членовете на семейството му, с приятели, архивни записи, снимки, кадри, фрагменти от телевизионни програми и интервюта изграждат портрета не само на Кукучка, но на цялата общност на полските хималаисти през 80-те години на ХХ век. Това е и портрет на времето, в което живеят – тежко и интересно едновременно. Когато идеализмът има много по-голяма стойност от славата.
Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банскофилмфест 2015
Голямата награда, Grand Prix, от 18-ия Международен фестивал на планинарския филм във Ванкувър (Канада), 2015 г.
Специална награда от кинофестивала „Hory a Mesto” в Братислава (Словакия), 2015 г.
Голямата награда, Grand Prix, от международния фестивал „Срещи с планинарския филм” в Закопане (Полша), септември, 2015 г.

18:50 – 18:58 ч. „Ски плюс балон с горещ въздух” (Австрия, 2015, Йоханес Айцетмюлер, 8’)
„Балуун скиинг” е нещо ново, което хрумва на тиролска група около екстремния катерач Щефан Кек. Фрийрайдърите Щефан Агер и Андреас Гумпенбергер и приятелите им се издигат до някой връх с балон с горещ въздух и така осъществяват дълго лелеяната си мечта – колкото се може по-бързо и по-екологично да се наслаждават на девствения, дълбок сняг. Но това начинание крие много предизвикателства и неизвестности... Филмът е специално монтиран за кинофестивала в Санкт Антон (Австрия) като откъс от „Домашен сняг”, който след тригодишен производствен период излиза на екран през 2016 година.

18:58 – 19:50 ч. „Онекотан – изгубеният остров” (Австрия, 2015, Симон Тус, 52’)
Уникалният и спиращ дъха Онекотан е един от огнения кръг на вулканичните Курилски острови. Това необитаемо парче суша се намира между Камчатка и Хокайдо, в едно от най-бурните и най-студените морета в света. А в същото време е едно от най-красивите места на Земята – с идеално кръгло вулканично езеро, в средата на което се намира вулкан. Остров в острова! През 2015 г. Матиас Хаунхолдер, Матиас Майр и Фил Майер решиха да посетят това очарователно място, за да карат ски. И така изживяха едно от най-големите приключения в живота си.
Официалната премиера на филма бе на 14 октомври 2015 г. в „Овалното кино” на Европарка в Залцбург
Международната премиера на филма е на Банскофилмфест 2015.

19:50 – 20:05 ч. Почивка

20:05 – 20:11 ч. „Едно, седем, осем” (Швеция, 2015, Грег Хакет, 6’)
Хенрик Вестлинг се надява да постигне баланс в живота си чрез откриване на магазин за екипировка за спортове и активности на открито в родния си град Йостерсунд (Швеция). Когато напрежението от работата в магазина започва да се отразява зле на здравето му, той решава, че трябва да преразгледа мястото на планините в живота си и че не трябва да гледа на тях само през призмата на бизнеса. Така се ражда идеята му да стане първият човек, който изкачва всичките 178 върха в района Йемтланд и се спуска със ски от тях. Оказва се, че не е необходимо да се посещават далечни и екзотични места за промяна в живота, а е достачно да бъдат направени няколко крачки встрани от дома. Така Хенрик Вестлинг записва името си в историята на ски-алпинизма в планините на Централна Швеция, както и в някои райони близо до границата с Норвегия.

20:11 – 20:30 ч. „Metanoia” и Джеф Лоу” (САЩ, 2014, Джим Ейкмън, 79’)
От върховете на света до ръба на живота – филмов разказ за легендарния алпинист, който започва с визионерските му изкачвания и стига до опустошителната болест... Джеф Лоу изкатерва новия, невероятен и невъобразим маршрут “Metanoia” по северната стена на Айгер соло и през зимата. “Metanoia” променя живота му и го подготвя за нови изпитания. Включително и за най-голямото – болестта. Но той отхвърля страха, избирайки любовта, и приема новата действителност. А несломимият му дух и чувството за хумор му позволяват да се справя с трудностите, докато бавно губи физическите си сили и трябва да се противпоставя на собствената си тленност. Текста във филма чете Джон Кракауър.
Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест 2015
Най-добър филм за алпинизъм на Международния фестивал на планинарския филм в Кендъл (Великобритания), 2014 г.
Голямата награда от Международния фестивал на планинарския филм в Домжалье (Словения), 2014 г.
Наградата на журито от Международния филмов фестивал във Ванкувър, 2014 г.

26 април 2016 г. (вторник)

17:30 – 17:55 ч. „За няколко мига” (Франция, 2013, Бертран Дьолапиер, 26’)
„Елате с нас, за да откриете един друг алпинизъм – катерене + B.A.S.E. скокове. Нашето „игрище” са Френските Алпи. Целта ни е да летим с костюмите-крило колкото се може по-бързо и най-дълго. През всички сезони. Ще отидем в долината на Арв, ще изкачим Гран Капюсен, северната стена на Олан, Тет дьо Грамюса, Кроа де Тет и много други върхове” – канят героите и авторите на този филм.

17:55 – 18:00 ч. „Очарованието на виа фератите” (Чехия, 2013, Иво Кошик, 5’)
„Няма страшно... Ще дойде време, когато всичките „шестици” или каквито да са други турове ще ви омръзнат. А и остарявате много по-бързо, отколкото би ви се искало. Тогава единствената логична крачка ще бъде да се насочите към виа фератите” – казва авторът на този филм.

18:00 – 18:46 ч. „С велосипед срещу изпитанията” (Испания, 2014, Пабло Мартин, 46’)
След забележителна кариера на екстремен колоездач испанецът Хуан Менендес Гранадос решава да се изправи пред предизвикателство, с каквото не се е справял никой преди него – да стигне до Южния полюс с велосипед, в режим на пълна автономност (без странична помощ, без предварително подготвени депа с храна, гориво, екипировка, без снабдяване от въздуха). След четиригодишна подготовка той тръгва на път, преодолява невероятни трудности и постига безпрецедентен успех. България бе една от първите страни, които посети след него – като официален гост на Банскофилмфест 2014.
Наградата за най-добър приключенски филм от Международния фестивал на планинарския филм в Ушуая (Аржентина), 2014 г.
Специална награда от фестивала „FESCINAT” в Мадрид, 2014 г.

18:46 – 19:08 ч. „Крис Бонингтън – живот и изкачвания” (Италия, 2015, Виничио Стефанело, 22’)
Крис Бонингтън – един от най-големите алпинисти през втората половина на ХХ век, си спомня най-големите приключения през живота си, когато открива планините и прави изкачвания по цял свят. „Понякога имам усещането, че още съм там” – обяснява Бонингтън, спомняйки си мигове, които са оставили незаличими следи в съзнанието му. Това е отправната точка върху размишленията му за любовта към съпругата и децата му, за приятелството и приятелите (особено тези, които е загубил), за това какъв е бил като алпинист и като човек, каква е била цената на решението му да живее за алпинизма и чрез алпинизма, за невероятните преживявания и за търсенията, които не свършват никога. Както при всяка истинска страст.

19:08 – 20:00 ч. „Матерхорн, мечтата на жената-птица” (Швейцария, 2015, Риналдо Мараско, Жером Пиге, 52’)
Този филм разказва за едно от най-големите постижения на Жералдин Фаснахт – два пъти официална гостенка на Банскофилмфест през 2013 и 2014 г. и много голяма приятелка на България. Става дума за B.A.S.E. скока ѝ и полета ѝ с костюм-крило от Матерхорн на 7 юни 2014 г. Те станаха възможни, благодарение на съчетанието между напредъка на технологиите и професионализма, сериозността и перфекционизма на Жералдин. Световната премиера на филма бе на 7 юли 2015 г. в Олимпийския музей в Лозана, а телевизионната – на 14 юли т. г. по най-големия швейцарски френскоезичен канал RTS (Radio Télévision Suisse). Но кадри от скока бяха показани за първи път на 29 ноември 2014 г. в Банско – като подарък от Жералдин за българската публика.

20:00 – 20:15 ч. Почивка

20:15 – 20:28 ч. „Последната граница” (Австрия, 2015, Флориан Алберт, 13’)
Фло Оурли и малък екип от сноубордисти се отправят към едно от най-дивите места на нашата планета. Островът в Северния Атлантик е като казан на капризна вещица, в който ”кипят” четирите елемента на величествената природа – земя, въздух, вода и огън. Там четиримата екстремалисти се спускат по няколко смайващи, спиращи дъха линии. Но най-ценно е затвърждаването на приятелствата – нещо, което може да се случи само в Исландия.

20:28 – 21:33 ч. „Нини” (Италия, 2014, Джиджи Джустиниани, 65’)
Габриеле Бокалате и Нини Пиетрасанта (1909 – 2000 г.) се срещат на Монблан през лятото на 1932 г. И се влюбват. През 1932 – 1936 г. се катерят в Алпите. След това се оженват. Заедно изкачват много от най-трудните маршрути в Алпите. Пишат дневници и правят снимки, които документират направеното. По онова време Нини е една от малкото алпинистки. Освен това винаги носи със себе си 16-милиметрова филмова камера. През 1937 г. се ражда синът им Лоренцо. На следващата Габриеле загива с Марио Пиолти на южната стена на Егюий дьо Триоле. Нини се отказва от екстремните изкачвания и се отдава на майчинството. През 2000 г., след нейната смърт, синът ѝ намира в един сандък заснети от майка му филмови ролки...
Гранд При от Банскофилмфест 2015
Гранд При „Златната тинтява” от Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (Италия), 2015 г.
Голямата награда за най-добър италиански филм на Международния филмов фестивал в Имола (Италия), 2015 г.

27 април 2016 г. (сряда)

17:30 – 18:03 ч. „Звуците на парапланеризма” (Франция, 2014, Шамс, 33‘)
Тео дьо Блик ни кани на уникален експеримент, наречен „Звуците на парапланеризма”. В хода му чуваме хармонията на природата с ритъма на мелодията, сътворена от младия пилот, докато изпълнява фигури от въздушната акробатика с параплан.
Наградата за най-добро озвучаване от международния фестивал на планинарския филм в Кендъл, 2014 г.

18:03 – 19:15 ч. „К-2 – да докоснеш небето” (Полша, 2015, Елиза Кубарска, 72’)
1986-а е записана в историята на световния алпинизъм като „черна година”. Тогава на К-2 загиват 13 от най-известните височинни алпинисти. Между тях са Тадеуш Пьотровски, Доброслава Мьодович-Волф и Джули Талис. Почти 30 години по-късно техните деца – Ханя Пьотровска, Лукаш Волф, Линдзи и Крис Талис тръгват към К-2, за да разберат с какво този връх така е примамвал родителите им. Защо са били готови да му посветят всичко. Това е едно от най-трудните пътешествия в живота им. Режисьорката на филма и инициаторка на експедицията – Елиза Кубарска, самата тя опитна алпинистка, си задава въпроса дали страстта, наречена алпинизъм, си струва толкова голям риск и може ли алпинистът да има деца... „Какво е алпинизмът – егоистично занимание за удовлетворяване на нашата суетност? А може би е нещо повече? На тези въпроси няма лесни отговори” – казва Кубарска.
Филмът е копродукция на HBO и „Wajda Studio Film” (киностудията на носителя на „Оскар” Анджей Вайда).
Специално споменаване на Журито на Банскофилмфест 2015
Голямата награда от Международния фестивал на планинарския филм в Кендъл (Великобритания), 2015 г.
Първа награда в категорията „Планини и хора” от Международния фестивал на планинарския филм в Грац (Австрия), 2015 г.
Наградата за най-добър пълнометражен филм от Международния фестивал на планинарския филм в Банф (Канада), 2015 г.
в официалната селекция на Международните филмови фестивали в Локарно (Швейцария) и Краков (Полша), 2015 г.

19:15 – 20:05 ч. „Водни пътища. Патагония” (Испания, 2014, Микел Сарасола, 50’)
Една различна експедиция с каяци. Трима испанци – Микел Сарасола, Аитор Гойкоечеа и Хавиер Олано, предприемат 600-километрова обиколка на Патагонския леден щит, търсейки път по непознати реки, през трудни водопади и през най-големите езера на Патагония. При това – в режим на пълна автономност, носейки всичко необходимо със себе си.
Почетна грамота на журито от Международния фестивал на планинарския филм „Менди” в Билбао (Испания), 2014 г.

20:10 – 20:25 ч. Почивка

20:25 – 21:33 ч. „Том” (Испания, 2015, Анхел Естебан, Елена Гоатели, 68’)
В края на 2014 и в началото на 2015 г. британският алпинист Том Балърд – официален гост на Банскофилмфест 2015, първи в света изкачи в един зимен сезон шестте най-големи северни стени в Алпите – на Айгер, Матерхорн, Гранд Жорас, Пти Дрю, Пиц Бадиле и Чима Гранде ди Лаваредо. Той е син на Алисън Харгрийвз, която пък е първият човек в историята на алпинизма, който през 1993 г. успява да се справи със същото предизвикателство в един (летен) сезон. Алисън е и първата британка, изкатерила северната стена на Айгер през 1988 г., във втория месец на своята бременност с Том. Днес Том живее с баща си в Доломитите и не спира да се катери.
Специалната награда на Журито на Банскофилмфест 2015
Наградата на Младежкото жури на Банскофилмфест 2015.

Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма.

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“