Книгата Предателства от Новакович14 март 2017 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж
Среща с писателя Йосип Новакович. Представяне на книгата му с разкази за война и страст „Предателства“ (изд. ICU).

Гостите на РБ „Захарий Княжески“ ще имат удоволствието да разговарят на живо с един от най-умелите разказвачи на нашето съвремие, човек с магнетично присъствие и завладяващо чувство за хумор – канадският писател от хърватски произход Йосип Новакович. Умел в извличането на смисъл, Новакович разказва за напускането на дома, за бездната на самотата и за един свят, в който войната е натрошила съществуването на части. Макар тези разкази да са ситуирани по време на най-разрушителната война в новата история на Балканите, всъщност са универсални в човешките си послания – в тях има любови и страсти, предателства и омраза, низости и благородни жестове.
На срещата ще присъстват преводачката на книгата Eлка Виденова и издателката Невена Дишлиева-Кръстева.

Йосип Новакович е писател и университетски преподавател. Роден е в Югославия през 1956 г., израства в хърватското градче Дарувар. Двайсетгодишен емигрира в САЩ. В момента преподава творческо писане в университета „Конкордия“ в Монреал. Пише разкази, есета, поезия, рецензии, има и един роман, „Денят на лъжците“. Получавал е множество литературни награди и признания.
В България е познат от участието си в Созополски семинари по творческо писане (2010/11) на фондация „Елизабет Костова“. На български са издадени четири негови книги: „Жълтък и други разкази“ (Сиела, 2012); „Курс по творческо писане: Основни принципи, ясни насоки, подкрепени с примери от творчеството на класически и съвременни автори, изобретателни упражнения и методи за оценяване на вашия напредък“ (ИК Сиела, 2009); „Курс по творческо писане: стъпка по стъпка“ (Сиела, 2012); „Предателства: разкази за война и страст“ (ICU, 2016), която излиза на български с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, както и на Канадския съвет по изкуствата.

Програма на Йосип Новакович в България 

Йосип Новакович

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“