17 март 2017 г. (петък), 18:30 ч., зала първи етаж
Представяне на книга „Хора и съдби под Аязмото“ на журналиста Матей Бонев. Издание на „Инфоз“ – Стара Загора (www.infoz.bg).

* * *
Матей Бонев е роден на 2 януари 1949 г. в с. Елхово, Старозагорско. Завършил е българска филология и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работил е 10 години в окръжния вестник „Септември” в Стара Загора. Един от създателите е на първия частен вестник в Града под Аязмото след демократичните промени – вестник „Южна поща“. Бил е главен редактор на вестниците „Южна поща”, „7 + 7” и „Новина плюс”. Работи като кореспондент на вестниците „Репортер 7“ и „Труд“. А след тях, повече от 20 години е кореспондент на вестник „Стандарт“ за региона на Стара Загора.
„Хора и съдби под Аязмото“ е първата му книга.

* * *
Тази книга ви среща с частица от работата на журналиста Матей Бонев и с неговата 40-годишна репортерска практика. Тя събира истории за хора, от които можем да научим много – независимо дали познаваме лично героите или чуваме за тях за първи път. Портретите и интервютата в книгата са публикувани във вестник „Стандарт“ и списание „7 дни Стара Загора“ в периода от 2009 до началото на 2017 г. Обединява ги доброто, човечността, истината.
Държите книга, която събира примери от традиционната журналистика – тази, която много медии загърбиха, а Матей ни показва, че тя е жива и красива.

Илко Груев

* * *
Тези текстове са писани по време на работата ми на журналист по конкретни поводи – юбилей, годишнина, награда или добро дело на известни старозагорци. Осмелявам се отново да ги предложа на строгия съд на читателите по няколко причини.
Първата е, че хората, за които разказвам, наистина са част от истинското лице на днешна Стара Загора. Жертвоготовни като героя от Сатън Пламен Петров. Всеотдайни като младия кмет Живко Тодоров и общинския председател Емил Христов. Предприемчиви и щедри като Мария Жекова, Стефан Шоселов и Иван Колев. Изтъкани от доброта и състрадание като отец Йордан и Марина Димитрова. Даряващи живот и надежда като докторите Руси Русев, Никола Раичков и Данаил Даков. С божествен талант като Веселина Кацарова и Иво Папазов – Ибряма.
Втората причина да събера заедно тези „хвалебствени“ текстове, както биха ги нарекли някои, е, че според мен, ние българите, не умеем да се радваме искрено на успеха на другите. От криворазбран свян или откровена завист много често спестяваме добрата дума, която много хора, като героите на тази книга, заслужават.
Куражът ми да я издам е свързан и с надеждата, че сред неизбежната вестникарска плява читателите ще открият в тези разкази и онези мънички зрънца на истината и доброто.

Тази книга стана възможна благодарение на подкрепата и куража, който ми дадоха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов, старозагорските предприемачи Мария Жекова (управител на „АТЕ Пласт“ ООД) и Иван Колев („Металик“ АД), хората от екипа на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, редакторите Венета Асенова и Илко Груев, художникът Златан Дрянов, и не на последно място, благодарение на съпругата ми Мариана Бонева, която беше първият и най-строг читател на тези текстове.

Матей Бонев

Книга на Матей Бонев

Албум от събитието във фейсбук на журналиста Христо Христов.

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“