25 – 27 април 2017 г. (вторник – четвъртък), 18:00 ч., зала първи етаж
Дни на планинарското и екстремно кино – Стара Загора.
Организатори: Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”, Община Стара Загора, Туристическо дружество „Сърнена гора“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“

25 април (вторник)

17:30 ч., фоайе първи етаж
Откриване на изложбите: „Не всичко е алпинизъм”, автор Тако Младенов и „Антарктида – върховете на Тангра Планина”, автори Николай Петков, Дойчин Боянов, Неделчо Хазърбасанов.
Изложбите остават до 27 април.

17:45 ч., зала първи етаж
Представяне на книгата „Първите седем” на Боян Петров, специален гост на „Дните на планинарското кино 2017” – Стара Загора.

18:30 – 19:20 ч.
„Спускане в кратера на действащ вулкан” (Австрия, 2015, Йохен Шмол, Пабло Дурана, 50)
Невероятно научно приключение в сърцето на един от най-активните вулкани на Земята. През май 2015 г. екип от учени и алпинисти заминава за остров Амбрим от архипелага Нови Хебриди, в държавата Вануату. Ула Ломан, съпругът ѝ Себастиан Хофман и Томас Бойер стигат опасно близо до езерото от гореща лава Бимбоу, за да вземат проби от нея.
- Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банско филм фест 2016.

19:20 – 19:30 ч. – почивка

19:30 – 20:26 ч.
„Боабаби между земята и морето” (Франция, 2015, Сирил Корню, 56’)
Благодарение на своята очарователна и изненадваща форма боабабите са едни от най-интересните дървета на Земята. Но обезлесяването на нашата планета заплашва съществуването им. Двама ботаници и търсачи на приключения – Сирил Корню и Вилфрид Рамахафали, предприемат 400-километрово пътешествие с канута заедно с хора от номадското племе везо покрай южните брегове на Мадагаскар, за да научат тайните за живота на гигантските дървета. Резултатът е впечатляващ – документален филм, който ни отвежда до труднодостъпни места, които никога преди това не са били снимани.

20:26 – 21:00 ч.
„Опашката на Дракона” (България, 2016, Руслан Вакрилов, Григор Вътев, Виктор Варошкин, Мартин Маровски 34`)
Кинематография: Руслан Вакрилов, Мартин Маровски, Виктор Варошкин, Григор Вътев. Филм за българската експедиция „Патагония 2015 – Опашката на Дракона“.
Филмът представя три изкачвания в Патагония – на Серо Торе по маршрута “Via dei Ragni” (“Ragni Route”, 600 м, M4 или 5b+), на Иглата Поансено (Aguja Poincenot) по тура “Whillans-Cochranе” , 550 м, M4 или 5+) и на Ел Мочо (El Mocho) по премиерната линия “The approach team line” (540 м, A2+ или 6c). Първите два върха представляват гигантски скални игли, високи малко над 3000 м, изискващи смесено катерене – по скала и лед. Последният (висок 1953 м) е вертикална скална формация, премината с комбинация от свободно и изкуствено катерене. Извън спортните постижения филмът показва и различните страни на една експедиция в толкова екзотичен район. Негови герои са Мартин Маровски, Виктор Варошкин, Григор Вътев, както и самият Руслан Вакрилов.
- Награда за български филм от Банско филм фест 2016.

26 април (сряда)

17:45-18:00 ч.
„Като метроном” (Франция, 2015, ВладимирСелие, 15’)
Пролетта на 2013 г., каньона Вердон във Франция. Срещата на каскадьорите, наречени „Летящите французи”, въздушните танцьори от „Compagnie 9.81”, музикантите от групата „Radio Monkey” и екипа на филмовата студия „Baraka Flims” води до появата на невероятен филм. В него от умелото съчетание на изключителните способности на музиканти и екстремни спортисти се раждат симфония, посветена на риска, и химн на пространството.
- Специалната награда на журито от Банско филм фест 2016.

18:00 – 18:46 ч.
„Тур по най-известните стени в Алпите” (Полша, 2016, Войтек Козакиевич, 46’)
Документален филм за двама изключителни алпинисти – Лукаш Дудек и Яцек Матушек, които са първата свръзка в света, повторила 1000-метровия маршрут “Brento Centro” в Северна Италия. През същата 2015 г. двамата изкатериха туровете от т. нар. Алпийска трилогия, включваща “Silbergeier” (8b+) на Беат Камерландер от 1994 г., в Ретикон (Швейцария), “End of silence” (8b+) на Томас Хубер (1994 г., Хинтерес Фойерхорндл, Берхтесгаденски Алпи, Германия), “Kaisers neue Kleider” (8b+) на Щефан Гловач (1994 г., Вилдер Кайзер, Австрия). Към тях прибавиха “Bellavista” по най-големия скален таван в Европа – на Чима Овест ди Лаваредо в Доломитите. Киноразказът не само ни приближава до красотата на алпийските пейзажи, но е, преди всичко, автентична история за надмогването на собствените слабости, за страстта и за партньорството.

18:46 – 18:53 ч.
„Светлина в мрака” (САЩ, 2015, Майк Браун, 7’)
Един филм, който отвежда зрителите в света на светлината и цветовете, използвайки най-съвременни технически средства. И следва професионалните байкъри Греъм Агаси и Мати Майлс при нощното им пътешествие през лунните пейзажи на Юта до горите край тихоокеанското крайбрежие на американския Северозпад. Филмът, сниман в продължение на три седмици с камери по 27 000 паунда всяка и уникални осветителни съоръжения, предлага приказно красиви пейзажи и колоездене от най-висока класа. Той е нова стъпка в еволюцията на спортното кино и в търсенето на нови измерения.

18:54 – 19:25 ч.
„Затъмнение” (Канада, 2015, Антъни Бонело, 31’)
Както става обикновено, в началото е една наглед безумна идея – пътешествие до остров Свалбард (Шпицберген) отвъд Северния полярен кръг по време на пълно слънчево затъмнение, за да бъде направена снимка на скиори точно по средата му. Участват фирмените състезатели на „Salomon” Коди Таунсенд, Крис Рубенс, Броуди Ливън и фотографът Рувим Крабе. Те влизат в схватка с дивия, вледенен терен и суровия климат в името на една снимка. Но за цял живот.

19:25 – 19:35 ч. – почивка

19:35 – 20:11 ч.
„С каяци около Алеутските острови” (Великобритания, Джъстийн Кърджънвън, 36’)
През 2014 г. британките Сара Оутън – първата жена, обиколила света със силата на своите мускули, и Джъстийн Кърджънвън предприемат плаване между и около безлюдни или слабо населени парчета суша от архипелага на Алеутските острови, разположени между Аляска и Камчатка. За 101 дни двете изминават 2400 км в условията на диви бури, силни течения и... гладни мечки, научавайки много за хората, които обитават този суров и красив пейзаж, но преди всичко за себе си.
- Специално признание на журито от Банско филм фест 2016.

20:11 – 21:05 ч.
„Под товара на свободата” (Словакия, 2016, Павол Барабаш, 54’)
Носейки на гърбовете си 100(!)-килограмови товари, те трябва да се справят с бури, снежни виелици и навеища. Носачите от Високите Татри всеки ден се изкачват до тамошните хижи с нови и нови товари. Тяхната професия е изключителна – изисква желязно здраве, яки мишци и здрав разум. Навлизайки в техния свят, може би ще научим защо са избрали този път и ще разберем нещичко и собствения си „багаж”, който носим цял живот.
- Наградата за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи от Банско филм фест 2016.

27 април (четвъртък)

18:00 – 18:32 ч.
„Без ските би ми било скучно в Хималаите” (Полша, 2015, Дариуш Залуски, 32’)
Филмов документ за ски-алпинистичните постижения на Анджей Баргиел. Изпълнен със страст, хумор и непосредственост разказ за сбъднатите мечти, благодарение на необикновената упоритост и всеотдайност. Големият майстор Дариуш Залуски показва герои от плът и кръв в една отлично разказана история – без превземки и фалшив патос.

18:32 – 19:06 ч.
„Not2Bad” (Канада, 2016, Дарси Уитънбърг, 34’)
Поемете си дъх и се пригответе за  невероятно off-road каране на велосипеди. По-невероятно от когато и да било. Този път в Испания.
- Специално признание на журито от Банско филм фест 2016.

19:06 – 19:20 ч.
„Тайната на ледовете” (Франция, 2015, Лоик Фонтамп, 14’)
През 1957-ма, по случай Международната геофизическа година, младият студент Клод Лорию заминава за Антарктида в състава на научна експедиция. Оказва се в полярната станция “Шарко”, загубена сред ледовете на Белия континент, и прекарва в нея една година. Този екстремен житейски опит му дава възможност да научи принципите на оцеляване и на човешка солидарност, но и да открие своето призвание – да бъде глациолог. Прониквайки в света на ледовете, той разбира, че те съдържат изключително ценна информация за миналото на нашата планета и за историята на нейния климат. Тридесет години Клод Лорию прави непрекъснати изследвания, за да разбере, че ледовете ни отправят едно много важно послание, в което не се вслушваме...

19:20 – 19:30 ч. – почивка

19.30 – 19.50 ч.
„Поделеният камък, история за приятелството” (България, 2016, Стефан Милов, 20`)
Стефан, Дойчин, Румен и Младен... Те не са просто приятели. Те са от онези хора, които са готови да счупят камък, за да си го поделят. Да си поделят камък, който олицетворява победата. Камък, който олицетворява мечтата. Мечтата, онази – голямата… Тази, която не се свързва с преодоляването на определена трудност и с преодоляването на конкретно препятствие. Стефан, Дойчин, Румен и Младен са от хората, които стигат до върха, за да видят други върхове. Върхове на духа, на самопреодоляването и мъжеството. „Поделеният камък или един филм за приятелството” минава отвъд историята за изкачването на връх Алпамайо. Той разказва историята на всеки един от героите, като едновременно показва техните индивидуалности и различия, както и здравата спойка, която имат помежду си. Едно малко камъче от върха става символ на приятелството, а едно обикновено катерачно въже – символ на пътя до него.

19:50 – 21:05 ч.
„През неизвестното” (Италия, 2016, Федерико Сантини, 75’)
Kакво кара човек да страда от студ, битов недоимък, ужасно време и нечовешки труд? Коя е причината да посвети цели три години на един мечтан проект? Това е история на едно уникално приключение – на опитите за първо зимно изкачване на Нанга Парбат (8125 м), на фона на смайващи планински пейзажи, екстремни предизвикателства и горчиви поражения.
- Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банско филм фест 2016.

Повече информация за фестивала в Банско: www.banskofilmfest.com

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“