3 май 2018 г. (четвъртък), 18:30 ч., зала първи етаж
Представяне на книгата „Между вярата и разума. Първи въпроси” и среща с авторите доц. д-р Димитър Попмаринов и гл. ас. д-р Стефка Кънчева – преподаватели във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Организатор: Старозагорска митрополия

Доц. д-р Димитър Попмаринов е дългогодишен преподавател в Православния богословски факултет, Катедра „Библейско и систематическо богословие“ в Великотърновския университет, бил е декан на факултета. Като учен с международен авторитет участва в различни симпозиуми, конференции, семинари, лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Москва, Ню Йорк, Бристол, Сеул и др. По негово предложение през 1991 г. Великото народно събрание вписва в Конституцията на страната нова алинея 3 в чл. 13, а именно, че „Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание”. Богатият му опит на преподавател в работата с международни църковни институции и създадените отношения допринасят за утвърждаването на авторитета на Православния богословски факултет и ВТУ в страната и чужбина. В периода след 1990 г. доц. Димитър Киров е основател и пръв председател на Православно християнско движение „Свети Евтимий, патриарх Търновски” в София. През 1994 г. участва в основаването на фондация „Покров Богородичен”, чийто председател е до днес. От плодотворното сътрудничество между университета и фондацията във ВТУ беше създаден Православен център „Проф. Тотю Коев”.
Стефка Кънчева – доктор по богословие и главен асистент по старозаветна библеистика в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на монографията „За кого говори пророкът? (екзегеза на Ис. 52:13–53:12)“ и на редица публикации. Д-р Кънчева е стипендиант на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

Корица на книгата Между разума и вярата

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“