20 август – 15 септември 2018 г., фоайе първи етаж
Изложбата „Поздрави... от Италия и България“ проследява приятелските връзки между двете страни.
Едно пътуване „по пощата“, продължило цял век, е разказано чрез пощенски картички и ръчно оцветени снимки, монети и пощенски марки от Архива Колориди в Рим и от народописния архив на Етнографския музей в София. Преди 100 години италианските туристи в България са изпращали такива картички на близките си, а българите са изпращали поздрави от Италия със снимки на забележителностите. Една от най-ценните от тях се свързва с Колизеума – вечният символ на Италия. Най-старата картичка от българска страна, представя розопроизводството – характерния за Казанлъшкия край поминък. Картичката с датировка от 1898 година се счита за най-старата у нас.
По време на изложбата можете да си направите и снимка за спомен – така, както са изглеждали нашите прабаби и прадядовци преди повече от век.
Организатор на изложбата е Италианският културен институт с помощта на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките. Куратор на италианската част от изложбата е директорът на Италианския културен институт г-жа Луиджина Педди, а от българска страна – гл. ас. д-р Иглика Мишкова и етнологът Елка Минчева.

 Изложба за България и Италия

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“