На 2 ноември 2022 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, в присъствието на автора и други гости, бе представен сборника с разкази „Изгубени вещи“ от Алберт Бенбасат. Сборник със затрогващи истории, в които по необичаен начин се разказва за обичайни (на пръв поглед) предмети - ютията на въглища, пишещата машина, пощенската картичка, старата книга, часовника с кукувичка.

Малкото момиченце, което участва в разказите, е внучката на автора. Тя е неговото вдъхновение. С любопитството си към всичко случващо се около нея, с интереса си към старите вещи в дома на дядо си, вещи, носещи много информация и истории, подтиква А. Бенбасат да напише „Изгубени вещи“.

Страниците на книгата са изпълнени с приглушен смях и тиха тъга, с житейски размисли и сладки спомени, случайно завърнали се в паметта...

„В книгата на Алберт Бенбасат „вещите“, затрупани от времето, се оказват отлично запазени. Живи. Говорещи. Пълни с намерения, интриги и безобразия. Бих ги нарекла „намерени вещи“. Книгата е портал към различни времена от средата на двадесети век до днес и този портал работи.“

Кристин Димитрова

В представянето, с емоционално слово, участва и литературният критик и дългогодишен приятел на автора – Иван Матев. Разказ от книгата прочете Яна Ленова.

Старозагорци имаха възможност да вземат автограф от А. Бенбасат и да се включат в дискусията.

Алберт Бенбасат е литературен историк, критик, публицист и издател. Професор, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Кл. Охридски“. Автор на множество студии и статии в периодиката, както и на 13 книги, сред които „Цензурата върху книгата“ (2003), „Европеецът“ Бай Ганьо и светлият мит за Щастливеца“ (2005), „Алиса в дигиталния свят. По въпроса за книгата през XXI в.“ (2013), както и на сборника с разкази „Изгубени вещи“ (2020).

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“