Изложба „Православни календари” из колекциите на Георги Туртуриков и РБ „Захарий Княжески“ бе официално открита на 1 септември 2023 г. в библиотеката. Събитието бе по повод отбелязване на началото на Църковната Нова година – 1 септември. На този ден Църквата припомня как Исус Христос прочел в синагогата пророчеството на Св. пророк Исайя за настъпването на благоприятната година.

Целта на изложбата е да се покаже православието.

Във фоайето на библиотеката са изложени над 150 църковни православни календара – джобни, настолни и стенни. 120 са от колекцията на г-н Туртуриков. Те допълват това, което регионалната библиотека притежава и показва, а именно, ценни екземпляри, дарени ѝ от почетния гражданин на Стара Загора – Недю Александров. Календарите са различни като художествена стойност и оформление. Текстовата информацията, която съдържат или дават експонатите, са за църковни празници, различни събития, годишнини и за различни светци изобразени върху тях – апостоли, равноапостоли, мъченици, праведници и т.п.

Ценни са както старите издания, така и новите. Особено впечатление правят два стенни календара на община Хасково: многолистният календар за 2008 г. в кръстовидна форма с подложка под формата на кръст, с различна църковна утвар, както и многолистният календар за 2013 г. с интересна форма, с изображение на най-високата в света статуя на Света Богородица с Младенеца. Те са , в много добро, богато и оригинално изпълнение.

Най-старият стенен календар в експозицията е от 1961 г., а най-старият джобен такъв е 1927 г.

След приключването на изложбата г- н Туртуриков изцяло дарява всички свои експонати на Регионалната библиотека, с което ще обогати фонда на същата. Това е второто такова дарение в полза на библиотеката от негова страна.

От името на библиотеката, в знак на благодарност, Цветана Иванова връчи на г-н Туртуриков свидетелство за дарение.

Припомняме, че в началото на 2023 г.,  под мотото „Стара Загора – град муза”, във фоайето на библиотеката беше подредена първата изложба на Г. Туртуриков с над 220 настолни, стенни и джобни календари, които той дари институцията! https://www.libsz.org/novi-dareniya/1877-georgi-turturikov-dari-kolektziya-kalendari-na-regionalnata-biblioteka-2023

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“