18 май - С „9 месеца“ на училище

18 май 2019 г. (събота), 10:00 ч., зала Библиофония
Лекция на сп. „9 месеца”
Тема: Кърмене
Лектор: Ася Найденова, акушерка, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

18 май - Запис на „Гласът, който моли Бога за България” в изпълнение на Борис Христов

18 май 2019 г. (събота), 11:00 ч., зала първи етаж
Борис Христов – „Гласът, който моли Бога за България”. Запис.
Организатори: Музикално общество „Борис Христов” със съдействието на Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Търговско-промишлена палата, Литера принт АД, НАОП „Юрий Гагарин”, Студио за уеб дизайн, Фото „Алекс”.
Вход свободен.

19 май - Спектакъл „Пощенска приказка” на театрална трупа „Игра“

19 май 2019 г. (неделя), 17:00 ч., зала първи етаж
Спектакъл „Пощенска приказка” на театрална трупа „Игра“ с ръководител Илчо Димитров.

29 май - Концерт пиано на Светозар Иванов

29 май 2019 г. (сряда), 18:00 ч., зала първи етаж
Концерт пиано на Светозар Иванов.
Вход свободен.

Светозар Иванов е роден в Стара Загора, завършил ГПЧЕ „Ромен Ролан”. Възпитаник на Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров” – София в класа на Снежана Барова. Сега живее в САЩ. Защитил докторат в Мичиганския Университет. Професор по пиано в Университета на Южна Флорида, основател и артистичен директор на Концертния Цикъл Стейнуей във Флорида, преподавател във Фестивала за камерна музика Green Mountain във Върмонт, Пражкия Пиано Фествал, и Фестивала Brancaleoni в Италия. Светозар Иванов е Steinway Artist (общество от артисти – пианисти, които свирят преди всичко на инструменти Стейнуей. Създадено е от фирмата Steinway & Sons, производители на известните рояли и пиана през 1872 г.)

Пианистът Светозар Иванов концертира редовно като солист и камерен музикант по престижни световни сцени. All Music Guide и Fanfare Magazine пишат за неговите дискове: Албумът „Naked Tango“ беше описан като „невероятно оригинален, трогателен, личен и музикално поглъщаш“, а дискът „Vers la flamme“ получи отзвук за изпълнения „интерпретирани с апломб, замах, и пълна увереност“ и „изпълнени с чувствено желание, измъчен копнеж, тревожен страх и предизвикателна енергия“. За диска „Echo“, един критик писа: „Най-отличителната дарба на Иванов като пианист е неговото умение да ни привлича душевно навътре, което създава у нас чувството че наближаваме неизвестноста“. Последният албум на Светозар Иванов „Dream Images“ беше описан от Fanfare Magazinе като „превъзходен и завладяващ“ и с „изпълнения от чиста красота, които могат да те оставят без дъх“.

Скорошни концерти включват изпълнения в залите Карнеги, Мъркин, и Стейнуей в Ню Йорк; Гаво в Париж; Гилдхол, Кралския Колеж, и Голдсмит в Лондон; Сплендор и Бетанинклостер в Амстердам, Моцартеум в Залцбург, Разумовски във Виена, Кристофори в Берлин, Датската Кралска Академия, фестивалите Пиано Мастърс, Тере д’Арецо, и Пиано Ехо в Италия, Поанотюн в Белгия, Уолд Сити в Ирландия, Секвоя в Сан Франциско, Шатакуа в Ню Йорк, Килингтън във Върмонт, както и многобройни концертни цикли в университети в САЩ.

Заедно с традиционни рецитали, Светозар Иванов същo създава и представя концерти, в които се смесват различни изкуства (документални и експериментални филми, анимация, поезия, танц, стрийминг на живо и т.н). Последният му DVD „Perpetual Tango”, издаден през 2018 г., e синтез между музика, хореография и мултимедия.

Професионалния празник на българските библиотекари (11 май 2017 г.) Регионална библиотека „Захарий Княжески” чества заедно с колеги от Стара Загора и региона – библиотека Родина, библиотекарите в читалищата, колегите от библиотеките на Тракийския университет.
С нас бяха и нашите гости и приятели: Михаела Митева, Анелия Овчарова и Стефан Димитров от отдел „Култура“, Дора Илиева – председател на най-голямото читалище в България – „Родина – 1860“, нашите партньори от Историческия музей, фондация „Институт за съвременна психология“, сдружение „Етносвят“, Васил Хаджиилиев – председател на Съюза на учените в Стара Загора .
Надежда Груева откри събитието и приветства всички присъстващи по повод празника, благодари на всички, за които професията библиотекар е мисия и призвание и им пожела крепко здраве и успехи.
Уважени бяха колеги, чийто професионален път е посветен на библиотеките и библиотечната професия. И това те са правили през годините с цялото си сърце!
Грамота за принос в развитието на библиотечното дело в община Стара Загора получиха: Валентина Начева (Библиотека „Родина”), Вера Накова (РБ „Захарий Княжески”), Донка Жекова (с. Дълбоки), Радост Василева (РБ „Захарий Княжески”), Таня Йотева (РБ „Захарий Княжески”), Тина Синетлийска (с. Калояновец), Тотка Кръстева (с. Калояновец), Юлия Георгиева (РБ „Захарий Княжески”).
В тази много приятна обстановка беше открита изложба, която екипът на Регионалната библиотека подготви за този ден – „Какво ни завещаха…?“. Изложбата разказва за живота и делото на четирима старозагорски просветители. Избраната тема е подсказана от историческия календар, който сочи, че през 2017 се навършват: 140 г. от смъртта на Захарий Княжески, 180 г. от рождението на Анастасия Тошева, 170 г. от рождението на Петър Иванов, 165 г. от рождението на Атанас Трифонов Илиев. Това са дейците на епохата на Възраждането, с принос за културно-просветната обнова на Стара Загора. Общите им черти на духовната им близост и мирозрение се определят от здравия и напредничав възрожденски дух на града, утвърдени са в борбата за модерно българско образование, просвета, култура, за възраждането на новия стар град. При създаването на изложбата са използвани документи от фондовете на старозагорските културни институти: Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Библиотека „Родина“, Регионален исторически музей и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Изложбата е осъществена от нашите колеги – краеведа Малина Денчева и дизайнера Дилян Бакалски. С финансовата подкрепа на Община Стара Загора.
Специално внимание беше обърнато и на патрона на нашата библиотека – Захарий Княжески – с пано, поставено на официалния вход на библиотеката.
Поздравителни адреси получихме от приятели и партньорски организации: евродепутата Мария Габриел, КонтурГлобал Мариаца Изток 3, Съюза на учените в Стара Загора, Иван Желязков – експерт по български език и литература в РУО, ОИЦ, Шесто ОУ и др.
Музикален поздрав от нашите колеги и приятели от Дамски камерен хор „Библиофония“ прозвуча на финала на честването.

 

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.15 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.15 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески