23 април - Представяне на книга на Таня Бенедети

Корица на книга на Таня Бенедети23 април 2019 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж
Представяне на книгата „Самозадвижване на жизнената енергия“ на Таня Бенедeти.

Таня Бенедети:
Тази книга съдържа подбрана информация от различни източници за жизнената енергия, присъща на всеки човек, наречена Кундалини, чрез чийто познаване, задвижване и контрол всеки би могъл да поддържа своето физическо, емоционално и ментално здраве и би могъл да подпомогне сам своето духовно израстване.

В следствие на задълбочения анализ и НЕ здравословното състояние, в което се намирах, изградих по моя логика, програма, която да следвам и изпробвам.
Резултатите които постигнах, са впечатляващи и това ме вдъхнови да споделя този опит с хора, които имат нужда и които могат да се възползват без риск от странични ефекти, без големи разходи и най-вече без никаква зависимост от други хора а като единствени и пълни господари на своето АЗ.

Авторът Таня Бенедети е преподавател по италиански език и преводач. Председател на УС на Българо Италианска Бизнесорганизация – БИБО, член на УС на ЕТНОСВЯТ.

 

24 април - Прожекция на игралния филм „Бягай”

24 април 2019 г. (сряда), 19:00 ч., зала първи етаж
Прожекция на игралния филм „Бягай” (90 мин., България) на режисьора Матей Генчев.

25 април - Концерт на Балетна школа „Грация” – Казанлък

25 април 2019 г. (четвъртък), 17:00 ч., зала първи етаж
Концерт на Балетна школа „Грация” – Казанлък с ръководител Алла Ангелова.

3 май - Музикално-литературна вечер „Мъдростта и музиката на Мексико“

3 май 2019 г. (петък), 18:00 ч., зала първи етаж
Музикално-литературна вечер „Мъдростта и музиката на Мексико“. С участието на: Мира Нико – представяне на книгата „Ерата на шестото слънце”, и Руси Ников – китара и вокал, мексикански песни.
Вход свободен.

Драгомира Никова (Мира Нико) е родена в Стара Загора в семейство на художници. Още от деветгодишна възраст пише сценарии за куклен театър. Учи в Националната Априловска гимназия и СУ „Св. Климент Охридски”, философия. От 2002 г. живее със съпруга и сина си в Баден близо до Виена, Австрия. Там тя се посвещава изцяло на философските си изследвания, преводи на български, руски, английски и немски. От 2006 г. работи като журналист на свободна практика. Пише романи, разкази, есета, философски разсъждения, пиеси, сонети и биографии. Концерт-промоутър, който организира концертни серии в големи световни концертни зали по целия свят. Носител на награди: Сребърен лауреат на Международния конкурс: Национална литературна награда „Златно перо на Русия”; през 2013 г. е наградена в категория „проза” за висок лиричен стил в новелистиката; през 2012 г. е отличена от посланика на Мексико Н.П.Алехандро Диас Перес Дуарте за романа си на мексикански теми.

Българският баритон Руси Ников завършва оперно пеене в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, в класа на К. Вачкова и проф. Иван Вулпе. Младият солист започва своя творчески път в Бургаска опера. По-нататък усъвършенства своето певческо обучение в различни интернационални майсторски класове към „European Opera Center“, Манчестър/Англия, както и при оперните величия Рената Ското, Костас Паскалис, Проф. Марта Лантиери и Гена Димитрова.

В навечерието на Деня на Стара Загора, на 3 октомври 2017 г. (вторник), в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Надежда Груева – директор на библиотеката, откри фотоизложбата „Поздравъ от Стара Загора“. На откриването присъстваха зам.-кметът Иванка Сотирова, началник отдел Култура в община Стара Загора - Диана Атанасова, участниците във фотоконкурса, както и много старозагорци. Изложбата е резултат от обявения през месец юли конкурс. Включените картички и снимки показват интересни и важни за града и хората му места и сгради – как са изглеждали преди повече от седемдесет години и какъв е видът им сега. Конкурсът е посветен на 140 г. от обявяването на Руско-турската освободителна война (1877 г.) и на Европейските дни на наследството в България. Представени бяха 15 обекта от града, които са запечатани на пощенски картички от началото на ХХ век. Задачата на участниците в конкурса беше да представят своите дигитални еквиваленти на тези места от съвременния град – Стара Загора през окото на съвременната камера! До крайния срок, 8 септември, бяха получени 58 фотографии на 17 автори, на възраст от 13 до 69 години.
Жури с председател професионалния фотограф Цветан Четъшки номинира единадесет от представените творби, които са включени в изложбата.

Участници във фотоконкурса „Поздравъ от Стара Загора”
Избрани от журито за участие в изложбата:
1. Антон Димов
2. Димитър Александров
3. Димитър Узунов
4. Елеонора Димова
5. Емил Енчев
6. Иван Хаджийски
7. Илия Стоилов
8. Мария Михова
9. Николай Димитров
10. Стефан Стоянович
11. Стоян Данев

 

Дугите участници в конкурса:

Елена Йорданова
Енчо Иванов
Зорница Динева
Йовчо Йовчев
Маргарита Чакърова
Росен Минчев

Изложбата е оформена на подвижни пана за да може лесно и бързо да се транспортира и подрежда на различни места в училища, читалища, малки селища и библиотеки в региона и страната и е с генериран QR код и може да бъде разглеждана и чрез мобилни устройства през сайта на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ рубрика „Мобилни изложби“, където вече е качена предишната изложба „Какво ни завещаха…?“, посветена на възрожденските и следосвобожденски деятели Захарий Княжески, Анастасия Тошева, Петър Иванов и Атанас Трифонов Илиев.

https://www.libsz.org/36-mobilni-izlozhbi/624-kakvo-ni-zaveshtaha

Конкурсът и изложбата са реализирани с финансовата подкрепа на Община Стара Загора и медийното партньорство на dolap.bg.

 

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.15 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.15 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески