В навечерието на Деня на Стара Загора, на 3 октомври 2017 г. (вторник), в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Надежда Груева – директор на библиотеката, откри фотоизложбата „Поздравъ от Стара Загора“. На откриването присъстваха зам.-кметът Иванка Сотирова, началник отдел Култура в община Стара Загора - Диана Атанасова, участниците във фотоконкурса, както и много старозагорци. Изложбата е резултат от обявения през месец юли конкурс. Включените картички и снимки показват интересни и важни за града и хората му места и сгради – как са изглеждали преди повече от седемдесет години и какъв е видът им сега. Конкурсът е посветен на 140 г. от обявяването на Руско-турската освободителна война (1877 г.) и на Европейските дни на наследството в България. Представени бяха 15 обекта от града, които са запечатани на пощенски картички от началото на ХХ век. Задачата на участниците в конкурса беше да представят своите дигитални еквиваленти на тези места от съвременния град – Стара Загора през окото на съвременната камера! До крайния срок, 8 септември, бяха получени 58 фотографии на 17 автори, на възраст от 13 до 69 години.
Жури с председател професионалния фотограф Цветан Четъшки номинира единадесет от представените творби, които са включени в изложбата.

Участници във фотоконкурса „Поздравъ от Стара Загора”
Избрани от журито за участие в изложбата:
1. Антон Димов
2. Димитър Александров
3. Димитър Узунов
4. Елеонора Димова
5. Емил Енчев
6. Иван Хаджийски
7. Илия Стоилов
8. Мария Михова
9. Николай Димитров
10. Стефан Стоянович
11. Стоян Данев

 

Дугите участници в конкурса:

Елена Йорданова
Енчо Иванов
Зорница Динева
Йовчо Йовчев
Маргарита Чакърова
Росен Минчев

Изложбата е оформена на подвижни пана за да може лесно и бързо да се транспортира и подрежда на различни места в училища, читалища, малки селища и библиотеки в региона и страната и е с генериран QR код и може да бъде разглеждана и чрез мобилни устройства през сайта на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ рубрика „Мобилни изложби“, където вече е качена предишната изложба „Какво ни завещаха…?“, посветена на възрожденските и следосвобожденски деятели Захарий Княжески, Анастасия Тошева, Петър Иванов и Атанас Трифонов Илиев.

https://www.libsz.org/36-mobilni-izlozhbi/624-kakvo-ni-zaveshtaha

Конкурсът и изложбата са реализирани с финансовата подкрепа на Община Стара Загора и медийното партньорство на dolap.bg.

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“