Политика за защита на личните данни

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Регионална библиотека „Захарий Княжески” осъществява дейността си в съответствие със Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни.

С настоящата Политика за защита на личните данни Регионална библиотека „Захарий Княжески” цели да информира заинтересованите лица за целите на обработка на лични данни, основанията за обработването им, категориите получатели, на които могат да бъдат разкрити данните, последиците от отказ за предоставянето им, както и информация за правото на достъп, коригиране, заличаване и възражение, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 и ЗЗЛД.

В качеството си на администратор на лични данни по предоставяне на библиотечни услуги, Регионална библиотека „Захарий Княжески” събира единствено данни на лицата дотолкова, доколкото са необходими за предоставянето на услугата, като съхранява данните според изискванията на Регламента.

Информация относно Администратора на лични данни
Регионална библиотека „Захарий Княжески”
гр. Стара Загора 6000, бул. „Руски“ № 44
имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Информация относно Длъжностното лице по защита на личните данни
Мима Василева Атанасова
Регионална библиотека „Захарий Княжески”
телефон: +359 884477919
имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

ОСНОВАНИЕ ЗА СЪБИРАНЕ, ОБРАБОТВАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ВАШИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ

Чл. 1. (1) Регионална библиотека „Захарий Княжески” събира и обработва Вашите лични данни във връзка с предоставянето на библиотечни услуги на основание чл. 6, ал. 1, Регламент (ЕС) 2016/679, и по-конкретно въз основа на едно от следните основания:
• спазване на законово задължение, което се прилага спрямо Регионална библиотека „Захарий Княжески”;
• за целите на легитимните интереси на Регионална библиотека „Захарий Княжески”;
• изрично получено съгласие от Вас като ползвател/клиент на услугите.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” е администратор на лични данни по отношение на Вашите данни като ползватели на нашите услуги.

ЦЕЛИ И ПРИНЦИПИ ПРИ СЪБИРАНЕТО, ОБРАБОТВАНЕТО И СЪХРАНЯВАНЕТО НА ВАШИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ

Чл. 2. (1) Регионална библиотека „Захарий Княжески” събира и обработва личните данни, които Вие ни предоставяте, във връзка с използването на услуги, предоставяни във и от библиотеката, както и за записване за участие в наши събития, включително за следните цели:
• създаване на профил на читателя за предоставяне на библиотечни услуги;
• финансово-счетоводни цели;
• статистически цели;
• защита на информационната сигурност;
• обезпечаване на изпълнението на договорни отношения за предоставяне на съответната услуга;
• изпращане на информационни съобщения.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” спазва следните принципи при обработката на Вашите лични данни:
• законосъобразност, добросъвестност и прозрачност;
• ограничение на целите на обработване;
• съотносимост с целите на обработката и свеждане до минимум на събираните данни;
• точност и актуалност на данните;
• ограничение на съхранението с оглед постигане на целите;
• цялостност и поверителност на обработването и гарантиране на подходящо ниво на сигурност на личните данни.

(3) При обработването и съхранението на личните данни, Регионална библиотека „Захарий Княжески” може да обработва и съхранява личните данни с цел защита на следните си легитимни интереси: изпълнение на задълженията си към НАП, Министерство на вътрешните работи, Министерството на културата, НСИ и други държавни и общински органи.

ВИДОВЕ ЛИЧНИ ДАННИ, КОИТО РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ЗАХАРИЙ КНЯЖЕСКИ” СЪБИРА, ОБРАБОТВА И СЪХРАНЯВА

Чл. 3. (1) Регионална библиотека „Захарий Княжески” извършва операции с лични данни за следните цели:
• Регистрация на читатели/ползватели в информационната система на библиотеката с цел предоставяне на библиотечни услуги с оглед на съхраняване и опазване на библиотечните фондове.
• Регистрация на дарители в информационната система на библиотеката с цел регистриране на библиотечни документи с оглед на съхраняване и опазване на библиотечните фондове.
• Регистрация на персонал с цел изпълнение на правата и задълженията на Библиотеката в качеството ѝ на работодател.
• Регистрация на контрагенти с цел обезпечаване на изпълнението на договорни отношения за предоставяне на съответната услуга.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” обработва следните категории лични данни и информация за следните цели и на следните основания:
• Данни за идентификация на читателя/ползвателя на услуги на библиотеката: име, презиме и фамилия, ЕГН, адрес, имейл адрес, телефон.
 o Цел, за която се събират данните: 1) Регистрация на ползвател и издаване на читателска карта; 2) Осъществяване на връзка с ползвателя и изпращане на информация към него.
 o Основание за обработка на данните: Закон за задълженията и договорите, Закон за обществените библиотеки, Закон за счетоводството, Закон за статистиката.
• Допълнителни данни, предоставяни от читателя/ползвателя:
пол, професия, образование
 o Цел, за която се събират данните: За нуждите на НСИ
 o Основание за обработка на данните: Закон за статистиката
• Данни за идентификация на дарителя на документи за библиотеката: име, презиме и фамилия, адрес, имейл адрес, телефон.
 o Цел, за която се събират данните: 1) Регистрация на библиотечни документи, получени от дарителя; 2) Осъществяване на връзка с дарителя и изпращане на информация към него.
 o Основание за обработка на данните: Наредба № 3 от 18 ноември 2014 г. за съхраняването, ползването и разпореждането с документи от библиотечния фонд.
• Данни за идентификация на персонала
• Данни за идентификация на контрагенти

(3) Регионална библиотека „Захарий Княжески” не събира и не обработва лични данни на своите читатели, дарители и контрагенти, които се отнасят за следното:
• расов или етнически произход;
• политически, религиозни или философски убеждения;
• членство в синдикални организации;
• генетични и биометрични данни, данни за здравословното състояние;
• данни за сексуалния живот или сексуалната ориентация.

(4) Личните данни се събират от Регионална библиотека „Захарий Княжески” лично от лицата, за които се отнасят, с изключение на лица под 14 години, чиито данни се събират от родителите или от законния им настойник.

(5) Регионална библиотека „Захарий Княжески” не извършва автоматизирано взимане на решения на база лични данни.

СРОК НА СЪХРАНЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ ВИ ДАННИ

Чл. 4. (1) Регионална библиотека „Захарий Княжески” съхранява личните данни, които е необходимо да пази, по силата на приложимото законодателство за съответния предвиден срок. След изтичането на този срок Регионална библиотека „Захарий Княжески” полага необходимите усилия да изтрие и/или унищожи всички Ваши данни, без ненужно забавяне.

ПРЕДАВАНЕ НА ВАШИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ ЗА ОБРАБОТВАНЕ

Чл. 5. (1) Регионална библиотека „Захарий Княжески” може по собствена преценка да предава част или всички Ваши лични данни на обработващи лични данни за изпълнението на целите за обработване при спазване на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” Ви уведомява в случай на намерение да предаде част или всички Ваши лични данни на трети държави или международни организации.

ВАШИТЕ ПРАВА ПРИ СЪБИРАНЕТО, ОБРАБОТВАНЕТО И СЪХРАНЕНИЕТО НА ЛИЧНИТЕ ВИ ДАННИ

Чл. 6. (1) Вие имате право да изискате и получите от Регионална библиотека „Захарий Княжески” потвърждение дали се обработват лични данни, свързани с Вас.

(2) Вие имате право да получите достъп до данните, свързани с Вас, както и до информацията, отнасяща се до събирането, обработването и съхранението на личните Ви данни.

Чл. 7. Вие можете да поискате да бъдат коригирани или попълнени неточните или непълните лични данни, свързани с Вас.

Чл. 8. (1) Вие имате правото да поискате от Регионална библиотека „Захарий Княжески” изтриване на свързаните с Вас лични данни, а Регионална библиотека „Захарий Княжески” има задължението да ги изтрие без ненужно забавяне, когато е налице някое от посочените по-долу основания:
• личните данни повече не са необходими за целите, за които са били събрани или обработвани по друг начин;
• личните данни са били обработвани незаконосъобразно.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” не е длъжна да изтрие личните данни, ако ги съхранява и обработва:
• за спазване на правно задължение, което изисква обработване, предвидено в правото на ЕС или правото на държавата членка, което се прилага спрямо Администратора или за изпълнението на задача от обществен интерес или при упражняването на официални правомощия, които са му предоставени;
• за целите на архивирането в обществен интерес, за научни или исторически изследвания или за статистически цели;
• за установяването, упражняването или защитата на правни претенции.

Чл. 9. Вие можете да възразите по всяко време срещу обработването на лични данни от Регионална библиотека „Захарий Княжески”, които се отнасят до Вас.

Чл. 10. (1) Ако Регионална библиотека „Захарий Княжески” установи нарушение на сигурността на личните Ви данни, което може да породи висок риск за Вашите права и свободи, ние Ви уведомяваме без ненужно забавяне за нарушението, както и за мерките, които са предприети или предстои да бъдат предприети.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” не е длъжна да Ви уведомява, ако:
• е предприела подходящи технически и организационни мерки за защита по отношение на данните, засегнати от нарушението на сигурността;
• е взела впоследствие мерки, които гарантират, че нарушението няма да доведе до висок риск за правата Ви;
• уведомяването би изисквало непропорционални усилия.

РЕД ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ВАШИТЕ ПРАВА

Чл. 11. (1) Физическите лица упражняват правата си като подават писмено заявление до Директора на Регионална библиотека „Захарий Княжески” (на хартиен носител, по образец), съдържащо минимум следната информация:
• име, адрес за кореспонденция и други данни за идентифициране на съответното физическо лице;
• описание на искането;
• предпочитана форма за предоставяне на информация;
• подпис, дата и място на подаване на заявлението.

(2) Цялата процедура по упражняване на права на физическо лице във връзка с личните им данни е безплатна за лицето.

(3) С цел избягване на злоупотреби, при подаване на заявлението трябва да удостоверите своята самоличност и идентичност с лицето, за което се отнасят данните, като представите на място своята лична карта за целите на идентификацията. Ако заявлението са подава от упълномощено лице, към заявлението се прилага нотариално заверено пълномощно.

Чл. 12. Срокът за разглеждане на заявлението и произнасяне на администратора по него е 14-дневен, считано от деня на подаване на заявлението, съответно 30-дневен, когато е необходимо повече време за събиране на исканите данни и с оглед сложността на искането.

Чл. 13. Регионална библиотека „Захарий Княжески” изготвя писмен отговор и го съобщава на заявителя лично – срещу подпис или по поща/куриер с обратна разписка, като се вземе предвид предпочитаната от заявителя форма за предоставяне на информацията.

Чл. 14. Когато данните, предмет на заявлението, не съществуват или предоставянето им е забранено с нормативен документ, на заявителя се отказва достъп до тях.

Чл. 15. В случай че Регионална библиотека „Захарий Княжески” не отговори на заявителя в предвидените срокове или заявителят не е удовлетворен от получения отговор и/или счита, че са нарушени негови права, свързани със защита на личните данни, той има право да упражни правото си на защита пред компетентните органи.

МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ СИГУРНОСТТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ, СЪХРАНЯВАНИ В ИНФРАСТРУКТУРАТА НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ЗАХАРИЙ КНЯЖЕСКИ”

Чл. 16. Сигурността на всеки тип информация, включително и лични данни, намиращи се на нашите сървъри, е приоритет и основна отговорност за нас като организация, кумулираща ежедневно аналитични данни от различни източници.

Наред с положените усилия да отговорим напълно на новия регламент за защита на личните данни, разполагаме със защитна стена и архивни сървъри, защитени от неоторизиран достъп до информация. Защитата работи на няколко нива и блокира опитите за компрометиране на библиотечните каталози, включително всяка друга информация, а в частност и личните данни.

ДРУГИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 17. В случай на нарушаване на правата Ви съгласно горепосоченото или приложимото законодателство за защита на личните данни, имате право да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни, както следва:
Комисия за защита на личните данни
гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2
телефон: +359 2 9153518
имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
уеб сайт: www.cpdp.bg

Политиката за защита на личните данни е публикувана и влиза в сила от 21 май 2018 г.

Последната направена актуализация на текста е от 4 август 2018 г.

 

Политика за поверителност и за работа с лични данни

libsz.org е информационен сайт на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.

Настоящата Политика за поверителност е свързана с използването на сайта от страна на: 1. посетителите, 2. получателите на електронен бюлетин и 3. хора, които правят запитвания и предложения чрез формите на сайта.

Без значение дали посещавате сайта чрез персонален компютър, чрез мобилно устройство или по друг начин, Вие декларирате, че сте прочели текста по-долу, разбирате казаното в него, приемате го и се съгласявате с Политиката за поверителност, свързана с личните данни, прилагана от Библиотеката и касаеща дейността на този сайт.

Библиотеката си запазва правото да прави промени в настоящия текст и в Политиката за поверителност, касаеща сайта, по всяко време. Ще Ви уведомим, че има направени промени, като посочим датата на направената актуализация. Препоръчваме Ви периодично да преглеждате тези правила, за да сте сигурни, че ще разберете как ще се използва всяка лична информация.

Прочети още...

Презентации

30 май 2018 г.
Обучителен семинар „Българското културно наследство в дигиталния свят“, РБ „Пенчо Славейков“, Варна

  • Представяне на българския опит и Европеана (Какви са предизвикателствата пред една българска библиотека да подава данни за Европеана?)
    Надежда Груева, директор на РБ „Захарий Княжески”

8 – 9 юни 2017 г.
ХХVІI национална конференция на ББИА „Библиотеките – национална идентичност и многообразие“, София

  • Мястото на библиотерапевтичното консултиране в българските библиотеки
    д-р Дончо Донев, Фондация „Институт по съвременна психология“

  • Личната библиотека на Стоян Каролев (Отражение на литературния живот в България преди 1989 г.) 
    Ивелина Вътева, Заемна за възрастни в РБ „Захарий Княжески“

18 – 19 май 2017 г.
Национална конференция с международно участие на тема: „Младите хора, четенето и библиотеките”, РБ „Пенчо Славейков“, Варна

  • Библиотеката – отворено пространство за младите хора
    Надежда Груева, директор на РБ „Захарий Княжески”

Етичен кодекс на библиотекарите в Република България

Въведение

Етичният кодекс на библиотекарите в Република България предлага норми за професионално поведение, отговарящи на задачите и интересите на библиотечната общност, и имащи за цел да консолидират цялостната й дейност и стила на общуване в нея.
Проектът на Кодекса е отворен документ, подлежащ на обсъждане и след приемането му и на периодично допълване и осъвременяване. Той предлага стандарти за поведение, към които е желателно да се придържат всички колеги, които ценят, уважават, издигат и утвърждават авторитета на библиотечната професия.
Кодексът е подготвен въз основа на опита на повече от 20 национални библиотечни асоциации, съобразен е с основополагащи документи, приети от ИФЛА, ЮНЕСКО и др. и отразява традициите в българската културна и професионална практика.

ЕТИЧЕН КОДЕКС

Поддържаме тезата и работим за утвърждаване на водещата роля на библиотеките в развитието на гражданското и информационно общество и гарантираме спазването на основните граждански права на личността.
Като транслатор на знанието и идеите, културата и традициите, на националните и общочовешките ценности, ние създаваме атмосфера на доверие, толерантност и плурализъм в духовното пространство на страната и света.
Осигуряваме и предлагаме високо културно и професионално равнище на библиотечно-информационно обслужване на потребителите чрез научно-организирани колекции, достъп до бази данни и създаваната от нас информация, като спазваме принципите за обективност и безпристрастност.
Гарантираме равни права за свободен достъп до информацията като неотменно право на личността, и не допускаме каквато и да е форма на цензура или дискриминация поради расови, етнически, полови, религиозни, културни, възрастови, политически и каквито и да е други различия във възгледите и статуса на потребителите.
Спазваме принципите на авторското право и на интелектуалната свобода и защитаваме правата на създателите на информация, когато посредничим между тях и потребителите. Защитаваме всички права на потребителите, свързани с тайната на четенето, с поверителността на търсената и ползваната информация и с личните им данни, освен в случаите, когато те противоречат на законите на страната.
Отнасяме се с уважение и коректност към колегите си и си партнираме с тях добронамерено, почтено и открито. Споделяме своя опит и поддържаме толерантни отношения, гарантиращи комфортна психологическа микросреда както за потребителите, така и за самите нас.
Не допускаме личните ни интереси и мнения да доминират за сметка на потребителите, на колегите или на институцията, която представляваме, както и постъпки и действия , които са в техен ущърб. Възникналите проблеми решаваме вътре в институцията чрез открит и коректен диалог.
Убедени сме, че успешната кариера зависи от три неща: характер, специални знания и опит и се стремим към тяхното изграждане чрез всички форми на продължаващото обучение, за да бъдем максимално полезни със своята компетентност преди всичко на своите потребители.
С компетентност, професионална честност и лоялност, работим за утвърждаването на висок обществен статус на професията ни и на авторитета на библиотечната институция.
Създаваме обществен интерес към мисията на библиотеките и към професията ни и лобираме за подкрепа от държавните институции, местната власт, неправителствените организации и обществените сдружения.

2002 г.

Справочно-библиографски отдел

телефон: 042 648143
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Богата сбирка библиографски и информационни издания; извършва библиографски и фактографски консултации и услуги.
Създава и поддържа автоматизирана база данни Статии. 
Петя Синкова – главен библиотекар
Малина Николова
Росица Стоянова

Сектор Краезнание
телефон: 042 648143
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Документален и информационен архив за Стара Загора и Старозагорския край.
Създава и поддържа автоматизирана база данни Статии. 
Малина Денчева
Снежана Маринова

Детски отдел

телефон: тел. 042 639354
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Заемна за дома и читалня за читатели до 14-годишна възраст, педагози и родители. Предлага детска литература и периодика.
Радост Василева
Емилия Георгиева
Теодора Маринова

Отдел Изкуство

телефон: 042 623841
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Книги, ноти, периодични издания, грамофонни плочи, аудиокасети, CD; DVD.
Създава и поддържа автоматизирана база данни Некнижни носители и база данни Статии. 
Дарина Кондратцева

Читални зали

Читалня № 1 – Обществени науки
телефон: 042 622615
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Богат фонд от енциклопедии, речници, справочници, библиографии, учебници и др. 
Създава и поддържа автоматизирана база данни Статии. 
Надежда Иванова – главен библиотекар
Нина Динева
Таня Йотева

Читалня № 2 и 3 – Точни науки, селско стопанство, медицина
телефон: 042 648131???
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Справочна, учебна и научна литература, периодични издания в съответните области на знанието.
Създава и поддържа автоматизирана база данни Статии. 
Анна Гильова
Вера Накова
Ирен Русинова

Междубиблиотечно заемане

Заемна за дома

телефон: 042 622409
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Регистрира и обслужва читатели над 14-годишна възраст. 
Предоставя на свободен достъп българска и преводна художествена литература; актуална литература от всички области на знанието.
Женя Минкова
Илвана Калончева
Мария Иванова
Ренета Николова
Роза Белева
Стефка Турлакова

Минало, настояще, бъдеще

 

апр. 1954 г. Библиотеката е създадена с Решение на ИК на ОНС Стара Загора.
3 апр. 1955 г. Открита е Окръжна библиотека с отдели: Обработка, Заемна, Детски отдел, Читалня, Методичен отдел.
1959 г. Поставя се началото на Справочно-библиографски отдел.
1962 г. Въвежда се нов метод за обслужване на читателите чрез свободен достъп до книгите.
1966 г. Организира се сектор Краезнание.
1967 г. Библиотеката избира за свой патрон възрожденския книжовник Захарий Княжески.
1972 г. Открити са читални по точни и приложни науки.
1973 г. Създаден е отдел Музика.
1978 г. Отдел Музика прераства в отдел Изкуство. На базата на Методичния отдел се изгражда дирекция Библиотеки.
1980 г. Библиотеката е наградена с орден Кирил и Методий І степен.
1984 г. Детският отдел е преместен на ул. Св. Княз Борис № 100.
1989 г. Наименованието се променя от окръжна на универсална научна.
1991 г. Начало на автоматизацията на библиотечните процеси в отдел Изкуство.
1993 г. Отдел Изкуство е преместен на бул. Митрополит Методий Кусев № 35.
1994 г. Създадена е локална компютърна мрежа. Цялостна автоматизация в отделите Комплектуване, обработка и каталози, Заемна за възрастни, Периодика. Ползва се програмен продукт Автоматизирана библиотека (АБ). 
1995 г. Започва получаването на депозитен екземпляр от цялата българска печатна продукция. Дотогава Библиотеката е с частичен депозит.
1996 г. Автоматизиране на всички библиотечни и библиографски процеси. Създадени са 12 автоматизирани работни места. Детският отдел е преместен на бул. Митрополит Методий Кусев № 5.
1997 г. Посещение на Н.Пр. посланика на Република Франция в Библиотеката. Дарена литература на френски език.
1998 г. Разширяване услугите за читатели. Ползване на чужди бази данни, текуща национална библиография, правно-информационна система Сиела и CD-ROM. В библиотеката започва да работи електронна поща.
1999 г. Библиотеката получава дарение от старозагореца Недю Александров над 1700 тома книги, периодични издания, документи.
2000 г. Начало на автоматизацията на библиотечните дейности в Детския отдел.
Библиотеката е приета в Асоциацията на побратимените библиотеки в САЩ, установява професионални контакти с библиотеки в щата Колорадо САЩ.
февр. 2001 г. Съвместно с Гьоте-институт София е създаден Информационно-консултантски център за учебна литература на немски език (немска читалня).
септ. 2003 г. Библиотеката се включва в световната кампания за подкрепа на библиотеките @your library и българският ѝ вариант @вашата библиотека.
март 2004 г. В библиотеката е внедрена нова версия на библиотечната програма АБ Windows.
септ. 2006 г. Включване в първата Нощ на музеите и галерите в Стара Загора.
май 2007 г. Президентът на Република България Георги Първанов официално открива новата сграда на бул. Руски 44. На площ от 6300 кв.м са разположени библиотечният фонд и залите за читатели.
март 2008 г. Начало на традиционни месечни информационни и квалификационни семинари с библиотекари от Старозагорска област с партньори РЗИ и Областен информационен център.
10 дек. 2008 г. Пристига Пътуващата библиотека на кампанията на БНТ Голямото четене.
2009 г. Библиотеката е включена в Програма Глоб@лни библиотеки – България, финансирана от фондация Бил и Мелинда Гейтс.
апр. 2009 г. Библиотеката е съорганизатор и домакин на първите концерти на проекта Лайв Зара Джаз, превърнал се в ежегоден джазов фестивал.
апр. 2010 г. Съвместно с Община Стара Загора, Библиотеката е организатор на първото в града издание на София Филм Фест – най-авторитетният международен форум за кино у нас.
юли 2011 г. Присъединяване към инициативата на БНТ Найлонът не е на мода – имаме и друг избор.
ян. 2012 г. Начало на кампанията Колкото повече, толкова повече, посветена на 130-годишнината от рождението на Алън Милн, автор на книгата Мечо Пух.
ноем. 2012 г. Библиотеката и Обществен дарителски фонд обявяват Дни на дарителството под мотото Търсим вашата любима книга!.
апр. 2013 г. Библиотеката за първи път се включва в Световната нощ на книгата 2013 съвместно с партньори и доброволци.
юли 2013 г. Съвместно с РИМ – Стара Загора и библиотеките при НЧ Зорница 1928 – Нова махала, НЧ Христо Ботев 1952 – Старозагорски бани, НЧ Развитие 1921 – Дъбово Библиотеката започна реализирането на проект Електронна краеведска библиотека (еКБ). Проектът се финансира от Програма Глоб@лни библиотеки – България по Грантова схема за финансиране на иновативни проекти.
авг. 2013 г. Лайънс клуб Стара Загора – Августа предостави специализирана техника за незрящи на Библиотеката. Жестът е част от благотворителната кауза на клуба Светлина в мрака – достъп на незрящите до ресурсите на Регионалната библиотека.
ноем. 2014 г. Пуснат е асансьор за осигуряване на достъпна среда с финансовата подкрепа на Агенцията за хора с увреждания.
13 май 2015 г. Съвместно с Община Стара Загора, Библиотеката е организатор на първото включване на града в Европейската нощ на литературата.
4 – 5 юни 2015 г. Домакин на XXV Национална годишна конференция на ББИА на тема „Визия за бъдещето на библиотеките в България”
юли – окт. 2015 г. Проект „Обучение на библиотекари за предоставяне на иновативна услуга за приемни родители, деца и семейства в риск” с обучители д-р Дончо Донев и Минчо Николов. Подкрепен от Фондация „Глобални библиотеки – България”. Начало на библиотерапевтичното консултиране в библиотеките на България.
11 февр. 2016 г. Създаден Дамски камерен хор „Библиофония” с диригент Дончо Донев.
10 юни 2016 г. Присъдена националната награда „Христо Г. Данов” в категорията „Библиотеки и библиотечно дело” за съществен принос в националната книжовна култура.
6 юли 2016 г.

Учредено СНЦ „Библиофония“.

окт. 2016 г. – апр. 2017 г. Проект „Дивата природа около нас: опознай и защити”. Подкрепен от Фондация „Глобални библиотеки – България”.
окт. 2016 г. Получени 5 роботчета Финч от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“. Начало на семинари по програмиране за деца.
окт. 2016 г.

Компанията „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД дарява годишен абонамент на 5 специализирани издания в сферата на енергетиката, минното дело и екологията, 3 броя компютърни конфигурации и 70 броя посетителски стола.

ноем. 2016 г. Закупен букскенер формат A2+ (i2S CopiBook Cobalt HD) от Община Стара Загора.
авг. 2017 г.

Закупен специализиран софтуер за обработка на сканирани изображения (i2S LIMB Processing). Обособен е Дигитален център.

юли, авг. 2017 г.

Стартира обучение за придобиване на III степен на професионална квалификация по професията „Библиотекар“, специалност „Библиотекознание“, за 12 човека със средно образование, работещи в библиотеки, организирано от лицензирания Център за професионално обучение към Асоциацията „Съвременни читалища“, с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки – България“ и по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

окт. 2017 г. Компанията „КонтурГлобал Марица Изток 3” АД дарява 3 компютърни конфигурации и модерен скенер за читалните на библиотеката, над 190 заглавия на известни чуждестранни и български автори и годишен абонамент за 5 специализирани издания в сферата на енергетиката, минното дело и екологията.
24 – 25 окт. 2017 г.

Първа национална среща на консултантите по библиотерапия. В партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България” и Фондация „Институт за съвременна психология“.

февр. 2018 г. Обедивяване на Читалня № 1 Хуманитарни науки и Читалня № 2 Точни и приложни науки в обща Читалня
март 2018 г. Пребазиране на Заемна за възрастни от сутерен на първи етаж.
   

Структура на библиотеката

Директор Надежда Груева
телефони: 042 648131; 0888642151
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

I. Направление Обслужване на читатели
Дарина Кондратцева – главен библиотекар

Сектор Регистрация и информация
телефон: 042 648143; 0885930533

Сектор Заемане за дома
Отдел Заемна за възрастни

телефон: 042 622409; 0885916525
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Детски отдел
телефон: 042 639354; 0884477152
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Димка Михайлова – библиотекар-експерт

Отдел Изкуство
телефон: 042 623841; 0884477153
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Дарина Кондратцева

II. Направление Справочно-библиографско, информационно обслужване и читални
Сектор Справочно-библиографско обслужване
телефон: 042 648143; 0884477148
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Петя Синкова – главен библиотекар

Сектор Специални колекции
Отдел Краезнание
Отдел Редки и ценни издания

телефон: 042 648143; 0884477148
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Малина Денчева – библиотекар-експерт

Сектор Читални и междубиблиотечно заемане
Читалня
телефон: 042 622615; 0884477149
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Надежда Иванова – библиотекар-ескперт
Междубиблиотечно заемане
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Галина Ганчева

Ресурсен център за учебна литература по немски език
телефон: 042 622615; 0884477143
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Виолет Иванова

III. Направление Библиотечни фондове и каталози

Сектор Комплектуване и регистрация  
телефон: 042 623841; 0884477155
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Емилия Георгиева – библиотекар-експерт
Сектор Обработка и каталогизация
телефон: 042 623841; 0884477901
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Захарина Костова – библиотекар-експерт

Сектор Периодика
телефон: 042 622615; 0884477143
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Виолет Иванова

IV. Направление Координация и експертно-консултантска дейност
телефон: 042 622615; 0884477147
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Емил Гиргинов – методист

V. Направление Срещи и събития
телефон: 0884477919
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Мима Атанасова – главен библиотекар

VI. Направление Информационни технологии
телефон: 042 622615; 0884477150
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Емануил Узунов
телефон: 0886997366
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Дилян Бакалски 

VII. Направление Финансово-счетоводна и административно-стопанска дейност
телефон: 042 623841; 0885933149
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Милена Владимирова – главен счетоводител
телефон: 042 623841; 0884477146
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Елена Габрилова – завеждащ административна служба

 

Подкатегории

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.15 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.15 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески