Библиотеката благодари на своите читатели, доброволци и дарители през 2022

На 6 декември 2022 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” бяха запалени светлините на елхата и се отдели специално внимание на най-активните читатели, дарители и доброволци през годината.

Директорът на библиотеката Надежда Груева отправи своя поздрав и връчи грамоти на отличените.

Читатели на годината 2022 до 14 г. (Детски отдел)

Най-много заети книги близначките Димяна и Валентина Христови, всяка от тях е заела по 144 книги. И активната им последователка Жулиета – сестра им, която е само на 1 г., но е регистрирана на 4-месечна възраст.

Най-малък читател – Катерина Видилинова Иванова родена на 20 януари 2022 г. Аплодисменти за родителите, които откриха библиотеката за Катерина.

Читател на годината 2022

Читател на годината 2022 (най-много заети книги – 169) – Веселин Беров. Дългогодишен читател и дарител на библиотеката. Архитект по професия. Следи редовно всички новополучени заглавия в библиотеката, чете предимно класика, съвременна българска и чужда художествена литература, трилъри и исторически романи.

Читател на годината 2022 (заети 145 книги) – Илиян Димитров. Редовен читател, юрист. Чете книги в областта на политиката, историята и психологията.

Читател на годината 2022 (заети 102 книги) – Жулиета Димитрова. Редовен читател, счетоводител по професия. Чете трилъри, фентъзи и криминални романи.

Най-дългогодишен читател на библиотеката за 2022 е Анастасия Луканова, на 82 години. Актриса от Кукления театър, вече пенсионер. Чете предимно българска и чужда художествена литература, световна класика и биографии на известни личности.

Библиодоброволец 2022

Летни ателиета в библиотеката
Егор Перминов
– ученик, автор и създател на документалния филм Владимир Висоцки в Стара Загора, по повод честване на годишнина на барда.
Мукаррам Фаридуновна Делчева – чрез виртуални пътешествия запозна децата с народа, бита, обичаите и забележителностите на Узбекистан.
Георги Иванов – едно момче, което изпълни музикалните петъци в лятната ни програма с изпълнения и уроци на китара и пиано.

Даренията са важна част от развитието и изграждането на библиотечния фонд. Библиотеката изказва своята благодарност и признателност на всички дарители, спомогнали за обогатяването на библиотечните колекции.

През 2022 г. Регионална библиотека е получила над 120 дарения от автори, институции и читатели. Някои от тях са:

 • УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД – 944 тома медицинска литература
 • Сдружение за градски читални „ЧитАлнЯта“ – 72 книги
 • Книжна борса „Колхида“ – 50 книги
 • Издателство „Палмира“ –  36 книги
 • Издателства „Стилует“ и „Недланд“ – 35 книги
 • Галерия „Възраждане“ – 21 албума и каталози
 • Янчо Станчев – дарение на книги и периодично издание за фонд Редки и ценни издания
 • Нино Луканов – 186 компактдиска и 90 аудиокасети
 • Ралица Матева и Весеслава Христова – 250 книги
 • Евгения Стефанова – 93 книги за деца
 • Бистра Арсова – 52 книги на френски език

Присъстващите чуха и специален поздрав от ученици от НУМСИ „Христина Морфова”. Квартет саксофони изпълни Коледен букет.

Читател на годината 2022

 

2 декември - Прожекция на филма „Дъга – разкази в картинки“

2 декември 2022 г. (петък), 13:30 ч., зала първи етаж
Прожекция на филма „Дъга – разкази в картинки“ и среща с художниците Сотир Гелев, Пенко Гелев и Иван Беров.

Жанр: документален
България, 2016, 77'
Режисьор: Мария Николова
Сценарий: Сотир Гелев, Мария Николова
Оператор: Войчех Тодоров
Участва: Леонид Йовчев
Продуценти: Сотир Гелев, Пенко Гелев

Под дъгата от картинки ни посреща актьорът Леонид Йовчев в търсене на първи брой на списанието от 1979 година – така започва филмът. Помага му Антон Стайков, добре познатият историк на комикс културата у нас. Във филма оживяват спомени и разкази от някои от най-популярните художници от историята на списанието и всичко това гарнирано с рисунките и героите от „Дъга“.
Лентата изследва един културен феномен. В разгара на социализма, през 1979 година в България се появява детско списание, пропагандиращо западно влияние – комиксово изкуство. Това списание съществува повече от десет години и огромният му тираж – до 300 000 се изкупува до последната книжка. Активното време за издаване на списанието е от 1979 до 1992 година, обхващащо два политически и икономически режима. Преди 1989 година в България много трудно, ако не и невъзможно, са достигали западни издания. Родната „Дъга“ се отличава със своя уникален стил, разнообразие от стилове и истории, вдъхновени от българския фолклор, политическата обстановка, класици като Толкин и Робърт Луис Стивънсън, световна география, антична история, история на 20. век и много други.

 

 

1 декември - Третата Национална изложба на българския комикс гостува в Стара Загора

1 декември 2022 г. (четвъртък), 18:00 ч., фоайе първи етаж
Откриване на гостуващата в Стара Загора Третата Национална изложба на българския комикс, организирана от Секция „Комикс“ към Съюза на българските художници и „Проектът ДЪГА“. В изложбата може да се разгледат над 200 произведения от 43-ма български комикс артисти, активно работещи днес в страната и чужбина.

Участници: Айхан Хайрула, Александра Желязкова, Алла и Чавдар Георгиеви, Анани Борисов, Анна Цоева, Борис (Боб) Клисурски, Борис Стоилов, Венцислав Великов, Веселин Праматаров, Веселин Чакъров, Виктор Кълвачев, Дамян Дамянов, Даниел Атанасов – Сатанасов, Димитър Стоянов – Димо, Дияна Нанева, Евгений Йорданов, Ива Груева, Ивайло Драганов, Ивайло Иванчев, Иван Беров, Иван Домузчиев, Иван Коритарев, Ирина Караиванова, Константин Витков – Титис, Кристиан Андреев, Кънчо Кожухаров, Симеон Асенов, Любослав Герасимов, Марио Кулев, Мартин Петров, Мая Бочева, Милена Симеонова, Пенко Гелев, Петър Станимиров, Петьо Георгиев, Румен Чаушев, Славена Симеонова, Сотир Гелев, Станислав Андреев, Светлин Велинов, Теодора Дончева, Тодор Илиев, Тодор Христов, Христо Христов.

На откриването ще присъстват художниците Сотир Гелев, Пенко Гелев и Иван Беров.

Изложбата е разположена на партер, първи и втори етаж в библиотеката и е отворена за посещение до 30 декември 2022 г.

izlozhba comic 2022

Достъп до обществена информация

Достъпът до обществена информация се предоставя по ред, предвиден в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и съгласно Вътрешните правила за достъп до обществена информация в РБ „Захарий Княжески“ – Стара Загора.

Вътрешни правила за предоставяне на достъп до обществена информация (pdf)
Приложение № 1. Образец за подаване на писмено заявление за достъп до обществена информация (docx)
Приложение № 2. Наредба за определяне на нормативи за заплащане на разходите по предоставяне на обществена информация (pdf)
Списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет, за сферата на дейност на РБ „Захарий Княжески“, както и форматите, в които е достъпна (pdf)

Подаване на заявление за достъп до обществена информация

Заявление за достъп до обществена информация можете да подадете:

 • във Финансово-административен отдел на библиотеката с работно време от 9:00 до 17:00 ч.
 • по пощата на адрес: 6000 гр. Стара Загора, бул. „Руски“ 44
 • по електронната поща на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Образец на заявлението за достъп до обществена информация може да получите и на място.
Тел. за връзка: 042 623841

 -------------------------------------

Годишен отчет за постъпилите в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ през 2023 г. заявления за достъп до обществена информация и издадените решения или други актове по тях (pdf)
Годишен отчет за постъпилите в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ през 2022 г. заявления за достъп до обществена информация и издадените решения или други актове по тях (pdf)

 

Политика за защита на личните данни

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Регионална библиотека „Захарий Княжески” осъществява дейността си в съответствие със Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни.

С настоящата Политика за защита на личните данни Регионална библиотека „Захарий Княжески” цели да информира заинтересованите лица за целите на обработка на лични данни, основанията за обработването им, категориите получатели, на които могат да бъдат разкрити данните, последиците от отказ за предоставянето им, както и информация за правото на достъп, коригиране, заличаване и възражение, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 и ЗЗЛД.

В качеството си на администратор на лични данни по предоставяне на библиотечни услуги, Регионална библиотека „Захарий Княжески” събира единствено данни на лицата дотолкова, доколкото са необходими за предоставянето на услугата, като съхранява данните според изискванията на Регламента.

Информация относно Администратора на лични данни
Регионална библиотека „Захарий Княжески”
гр. Стара Загора 6000, бул. „Руски“ № 44
имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Информация относно Длъжностното лице по защита на личните данни
Мима Василева Атанасова
Регионална библиотека „Захарий Княжески”
телефон: +359 884477919
имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

ОСНОВАНИЕ ЗА СЪБИРАНЕ, ОБРАБОТВАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ВАШИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ

Чл. 1. (1) Регионална библиотека „Захарий Княжески” събира и обработва Вашите лични данни във връзка с предоставянето на библиотечни услуги на основание чл. 6, ал. 1, Регламент (ЕС) 2016/679, и по-конкретно въз основа на едно от следните основания:
• спазване на законово задължение, което се прилага спрямо Регионална библиотека „Захарий Княжески”;
• за целите на легитимните интереси на Регионална библиотека „Захарий Княжески”;
• изрично получено съгласие от Вас като ползвател/клиент на услугите.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” е администратор на лични данни по отношение на Вашите данни като ползватели на нашите услуги.

ЦЕЛИ И ПРИНЦИПИ ПРИ СЪБИРАНЕТО, ОБРАБОТВАНЕТО И СЪХРАНЯВАНЕТО НА ВАШИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ

Чл. 2. (1) Регионална библиотека „Захарий Княжески” събира и обработва личните данни, които Вие ни предоставяте, във връзка с използването на услуги, предоставяни във и от библиотеката, както и за записване за участие в наши събития, включително за следните цели:
• създаване на профил на читателя за предоставяне на библиотечни услуги;
• финансово-счетоводни цели;
• статистически цели;
• защита на информационната сигурност;
• обезпечаване на изпълнението на договорни отношения за предоставяне на съответната услуга;
• изпращане на информационни съобщения.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” спазва следните принципи при обработката на Вашите лични данни:
• законосъобразност, добросъвестност и прозрачност;
• ограничение на целите на обработване;
• съотносимост с целите на обработката и свеждане до минимум на събираните данни;
• точност и актуалност на данните;
• ограничение на съхранението с оглед постигане на целите;
• цялостност и поверителност на обработването и гарантиране на подходящо ниво на сигурност на личните данни.

(3) При обработването и съхранението на личните данни, Регионална библиотека „Захарий Княжески” може да обработва и съхранява личните данни с цел защита на следните си легитимни интереси: изпълнение на задълженията си към НАП, Министерство на вътрешните работи, Министерството на културата, НСИ и други държавни и общински органи.

ВИДОВЕ ЛИЧНИ ДАННИ, КОИТО РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ЗАХАРИЙ КНЯЖЕСКИ” СЪБИРА, ОБРАБОТВА И СЪХРАНЯВА

Чл. 3. (1) Регионална библиотека „Захарий Княжески” извършва операции с лични данни за следните цели:
• Регистрация на читатели/ползватели в информационната система на библиотеката с цел предоставяне на библиотечни услуги с оглед на съхраняване и опазване на библиотечните фондове.
• Регистрация на дарители в информационната система на библиотеката с цел регистриране на библиотечни документи с оглед на съхраняване и опазване на библиотечните фондове.
• Регистрация на персонал с цел изпълнение на правата и задълженията на Библиотеката в качеството ѝ на работодател.
• Регистрация на контрагенти с цел обезпечаване на изпълнението на договорни отношения за предоставяне на съответната услуга.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” обработва следните категории лични данни и информация за следните цели и на следните основания:
• Данни за идентификация на читателя/ползвателя на услуги на библиотеката: име, презиме и фамилия, ЕГН, адрес, имейл адрес, телефон.
 o Цел, за която се събират данните: 1) Регистрация на ползвател и издаване на читателска карта; 2) Осъществяване на връзка с ползвателя и изпращане на информация към него.
 o Основание за обработка на данните: Закон за задълженията и договорите, Закон за обществените библиотеки, Закон за счетоводството, Закон за статистиката.
• Допълнителни данни, предоставяни от читателя/ползвателя:
пол, професия, образование
 o Цел, за която се събират данните: За нуждите на НСИ
 o Основание за обработка на данните: Закон за статистиката
• Данни за идентификация на дарителя на документи за библиотеката: име, презиме и фамилия, адрес, имейл адрес, телефон.
 o Цел, за която се събират данните: 1) Регистрация на библиотечни документи, получени от дарителя; 2) Осъществяване на връзка с дарителя и изпращане на информация към него.
 o Основание за обработка на данните: Наредба № 3 от 18 ноември 2014 г. за съхраняването, ползването и разпореждането с документи от библиотечния фонд.
• Данни за идентификация на персонала
• Данни за идентификация на контрагенти

(3) Регионална библиотека „Захарий Княжески” не събира и не обработва лични данни на своите читатели, дарители и контрагенти, които се отнасят за следното:
• расов или етнически произход;
• политически, религиозни или философски убеждения;
• членство в синдикални организации;
• генетични и биометрични данни, данни за здравословното състояние;
• данни за сексуалния живот или сексуалната ориентация.

(4) Личните данни се събират от Регионална библиотека „Захарий Княжески” лично от лицата, за които се отнасят, с изключение на лица под 14 години, чиито данни се събират от родителите или от законния им настойник.

(5) Регионална библиотека „Захарий Княжески” не извършва автоматизирано взимане на решения на база лични данни.

СРОК НА СЪХРАНЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ ВИ ДАННИ

Чл. 4. (1) Регионална библиотека „Захарий Княжески” съхранява личните данни, които е необходимо да пази, по силата на приложимото законодателство за съответния предвиден срок. След изтичането на този срок Регионална библиотека „Захарий Княжески” полага необходимите усилия да изтрие и/или унищожи всички Ваши данни, без ненужно забавяне.

ПРЕДАВАНЕ НА ВАШИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ ЗА ОБРАБОТВАНЕ

Чл. 5. (1) Регионална библиотека „Захарий Княжески” може по собствена преценка да предава част или всички Ваши лични данни на обработващи лични данни за изпълнението на целите за обработване при спазване на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” Ви уведомява в случай на намерение да предаде част или всички Ваши лични данни на трети държави или международни организации.

ВАШИТЕ ПРАВА ПРИ СЪБИРАНЕТО, ОБРАБОТВАНЕТО И СЪХРАНЕНИЕТО НА ЛИЧНИТЕ ВИ ДАННИ

Чл. 6. (1) Вие имате право да изискате и получите от Регионална библиотека „Захарий Княжески” потвърждение дали се обработват лични данни, свързани с Вас.

(2) Вие имате право да получите достъп до данните, свързани с Вас, както и до информацията, отнасяща се до събирането, обработването и съхранението на личните Ви данни.

Чл. 7. Вие можете да поискате да бъдат коригирани или попълнени неточните или непълните лични данни, свързани с Вас.

Чл. 8. (1) Вие имате правото да поискате от Регионална библиотека „Захарий Княжески” изтриване на свързаните с Вас лични данни, а Регионална библиотека „Захарий Княжески” има задължението да ги изтрие без ненужно забавяне, когато е налице някое от посочените по-долу основания:
• личните данни повече не са необходими за целите, за които са били събрани или обработвани по друг начин;
• личните данни са били обработвани незаконосъобразно.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” не е длъжна да изтрие личните данни, ако ги съхранява и обработва:
• за спазване на правно задължение, което изисква обработване, предвидено в правото на ЕС или правото на държавата членка, което се прилага спрямо Администратора или за изпълнението на задача от обществен интерес или при упражняването на официални правомощия, които са му предоставени;
• за целите на архивирането в обществен интерес, за научни или исторически изследвания или за статистически цели;
• за установяването, упражняването или защитата на правни претенции.

Чл. 9. Вие можете да възразите по всяко време срещу обработването на лични данни от Регионална библиотека „Захарий Княжески”, които се отнасят до Вас.

Чл. 10. (1) Ако Регионална библиотека „Захарий Княжески” установи нарушение на сигурността на личните Ви данни, което може да породи висок риск за Вашите права и свободи, ние Ви уведомяваме без ненужно забавяне за нарушението, както и за мерките, които са предприети или предстои да бъдат предприети.

(2) Регионална библиотека „Захарий Княжески” не е длъжна да Ви уведомява, ако:
• е предприела подходящи технически и организационни мерки за защита по отношение на данните, засегнати от нарушението на сигурността;
• е взела впоследствие мерки, които гарантират, че нарушението няма да доведе до висок риск за правата Ви;
• уведомяването би изисквало непропорционални усилия.

РЕД ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ВАШИТЕ ПРАВА

Чл. 11. (1) Физическите лица упражняват правата си като подават писмено заявление до Директора на Регионална библиотека „Захарий Княжески” (на хартиен носител, по образец), съдържащо минимум следната информация:
• име, адрес за кореспонденция и други данни за идентифициране на съответното физическо лице;
• описание на искането;
• предпочитана форма за предоставяне на информация;
• подпис, дата и място на подаване на заявлението.

(2) Цялата процедура по упражняване на права на физическо лице във връзка с личните им данни е безплатна за лицето.

(3) С цел избягване на злоупотреби, при подаване на заявлението трябва да удостоверите своята самоличност и идентичност с лицето, за което се отнасят данните, като представите на място своята лична карта за целите на идентификацията. Ако заявлението са подава от упълномощено лице, към заявлението се прилага нотариално заверено пълномощно.

Чл. 12. Срокът за разглеждане на заявлението и произнасяне на администратора по него е 14-дневен, считано от деня на подаване на заявлението, съответно 30-дневен, когато е необходимо повече време за събиране на исканите данни и с оглед сложността на искането.

Чл. 13. Регионална библиотека „Захарий Княжески” изготвя писмен отговор и го съобщава на заявителя лично – срещу подпис или по поща/куриер с обратна разписка, като се вземе предвид предпочитаната от заявителя форма за предоставяне на информацията.

Чл. 14. Когато данните, предмет на заявлението, не съществуват или предоставянето им е забранено с нормативен документ, на заявителя се отказва достъп до тях.

Чл. 15. В случай че Регионална библиотека „Захарий Княжески” не отговори на заявителя в предвидените срокове или заявителят не е удовлетворен от получения отговор и/или счита, че са нарушени негови права, свързани със защита на личните данни, той има право да упражни правото си на защита пред компетентните органи.

МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ СИГУРНОСТТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ, СЪХРАНЯВАНИ В ИНФРАСТРУКТУРАТА НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ЗАХАРИЙ КНЯЖЕСКИ”

Чл. 16. Сигурността на всеки тип информация, включително и лични данни, намиращи се на нашите сървъри, е приоритет и основна отговорност за нас като организация, кумулираща ежедневно аналитични данни от различни източници.

Наред с положените усилия да отговорим напълно на новия регламент за защита на личните данни, разполагаме със защитна стена и архивни сървъри, защитени от неоторизиран достъп до информация. Защитата работи на няколко нива и блокира опитите за компрометиране на библиотечните каталози, включително всяка друга информация, а в частност и личните данни.

ДРУГИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 17. В случай на нарушаване на правата Ви съгласно горепосоченото или приложимото законодателство за защита на личните данни, имате право да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни, както следва:
Комисия за защита на личните данни
гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2
телефон: +359 2 9153518
имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
уеб сайт: www.cpdp.bg

Политиката за защита на личните данни е публикувана и влиза в сила от 21 май 2018 г.

Последната направена актуализация на текста е от 4 август 2018 г.

 

Политика за поверителност и за работа с лични данни

libsz.org е информационен сайт на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.

Настоящата Политика за поверителност е свързана с използването на сайта от страна на: 1. посетителите, 2. получателите на електронен бюлетин и 3. хора, които правят запитвания и предложения чрез формите на сайта.

Без значение дали посещавате сайта чрез персонален компютър, чрез мобилно устройство или по друг начин, Вие декларирате, че сте прочели текста по-долу, разбирате казаното в него, приемате го и се съгласявате с Политиката за поверителност, свързана с личните данни, прилагана от Библиотеката и касаеща дейността на този сайт.

Библиотеката си запазва правото да прави промени в настоящия текст и в Политиката за поверителност, касаеща сайта, по всяко време. Ще Ви уведомим, че има направени промени, като посочим датата на направената актуализация. Препоръчваме Ви периодично да преглеждате тези правила, за да сте сигурни, че ще разберете как ще се използва всяка лична информация.

Прочети още...

Презентации

август – септември 2023 г.
Учебна практика по проект „ADELE – Подобряване на цифровите възможности за библиотеките в Европа“ на ФГББ, Брюксел (Белгия)

 • Regional History and Culture Self Service Terminal
  Нели Иванова – РБ „Захарий Княжески“

8 – 9 юни 2023 г.
XXXIII Национална конференция на ББИА „Библиотечни политики и библиотеките в политиките“, Пловдив

 • Емоциите при четене имат силата да ни накарат да се развиваме
  Димка Михайлова – РБ „Захарий Княжески“

8 – 9 юни 2023 г.
XXXIII Национална конференция на ББИА „Библиотечни политики и библиотеките в политиките“, Пловдив

 • Националната библиотечна статистика – фактор за формиране на политики
  Милена Владимирова – РБ „Захарий Княжески“

20 – 21 април 2023 г.
Кръгла маса на тема „Библиотеката – пресечна точка на наследство и бъдеще“, РБ „Христо Смирненски“, Хасково

 • Летни ателиета в библиотеката
  Дилян Бакалски, Емил Гиргинов – РБ „Захарий Княжески“

6 – 7 юни 2019 г.
ХХІХ Национална конференция на ББИА „Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето“, София

 • Модерните пространства в библиотеките – нова визия за работа с тийнейджърите
  Димка Михайлова – РБ „Захарий Княжески“

10 – 11 ноември 2018 г.
Международна конференция „Благотворителност и култура на дарителството“, НБКМ, София

 • Библиотеките и бизнесът – устойчивост и отговорност
  Надя Синигерска-Бохорова – КонтурГлобал Марица Изток 3
  Надежда Груева – РБ „Захарий Княжески“

8 – 9 октомври 2018 г.
Национална научна конференция под мотото „Европейски хоризонти: Библиотеките – между буквата и бинарния код”, РБ „Партений Павлович“, Силистра

 • Дигитална колекция „Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки” (Ползи от споделянето на отворени и висококачествени данни)
  Надежда Груева, Снежана Маринова – РБ „Захарий Княжески“

26 – 28 септември 2018 г.
XXV есенен семинар „АБ – днес и утре“ на фирма „РС-ТМ“ ООД, Пампорово

 • Дигитална библиотека Стара Загора
  Надежда Груева, директор на РБ „Захарий Княжески“

30 май 2018 г.
Обучителен семинар „Българското културно наследство в дигиталния свят“, РБ „Пенчо Славейков“, Варна

 • Представяне на българския опит и Европеана (Какви са предизвикателствата пред една българска библиотека да подава данни за Европеана?)
  Надежда Груева, директор на РБ „Захарий Княжески”

8 – 9 юни 2017 г.
ХХVІI национална конференция на ББИА „Библиотеките – национална идентичност и многообразие“, София

 • Мястото на библиотерапевтичното консултиране в българските библиотеки
  д-р Дончо Донев, Фондация „Институт по съвременна психология“

 • Личната библиотека на Стоян Каролев (Отражение на литературния живот в България преди 1989 г.) 
  Ивелина Вътева, Заемна за възрастни в РБ „Захарий Княжески“

18 – 19 май 2017 г.
Национална конференция с международно участие на тема: „Младите хора, четенето и библиотеките”, РБ „Пенчо Славейков“, Варна

 • Библиотеката – отворено пространство за младите хора
  Надежда Груева, директор на РБ „Захарий Княжески”

 

Етичен кодекс на библиотекарите в Република България

ЕТИЧЕН КОДЕКС НА
БЪЛГАРСКАТА БИБЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОННА АСОЦИАЦИЯ
март, 2019 г.

Етичният кодекс на ББИА е съобразен с „Етичен кодекс на ИФЛА за библиотекари и други информационни специалисти“ от август 2012 г.
Настоящият документ е изготвен с разбирането за важността на библиотеките и информационните институции в съвременното общество и тяхната роля за осигуряване на достъп до информация за всички, като едно от основните права на човека и при спазване на професионалните етични норми.

Преамбюл
Ние, библиотечните и информационни специалисти работим активно за утвърждаване на водещата роля на библиотеките в развитието на гражданското и информационно общество.
Като разпространител на знанието и идеите, културата и традициите, на националните и общочовешките ценности, ние създаваме атмосфера на доверие, толерантност и плурализъм в духовното и културно пространство на страната и света, като се ръководим от следните принципи:

1. Осигуряване на равен достъп до информация
Поддържаме тезата, че основната мисия на библиотеките е да осигуряват свободен достъп до информация и услуги за личностно развитие, образование, културно обогатяване, развлечение, икономическа дейност и информирано гражданско участие.
Осигуряваме и предлагаме високо професионално равнище на библиотечно-информационно обслужване на потребителите чрез разнообразни библиотечни колекции, достъп до бази данни и създаваната от нас библиографска информация, като спазваме принципите за обективност и безпристрастност по отношение на подбора, достъпа и обслужването с информация.
Гарантираме равни права за достъп до информация за всички и не допускаме каквато и да е форма на цензура или дискриминация поради възраст, гражданство, политически убеждения, физически или умствени способности, полова идентичност, образование, доход, семейно положение, произход, етнос, раса или религия.

2. Отговорност към обществото и потребителите
С опита и експертните си знания помагаме на потребителите да получат надеждна и достоверна информация чрез предоставяне на инструменти и умения за откриване и разпознаване на „фалшивата информация“ и по този начин участваме активно в борбата с „фалшивите новини“ и дезинформацията.
Насърчаваме информационната грамотност и уменията на потребителите да идентифицират, намират, оценяват, организират и създават, използват и предават информация.
Стремим се към прилагането на високи професионални стандарти и качество на обслужване, за да бъдем максимално релевантни на информационните потребности на нашите потребители и да повишаваме добрия имидж на професията.
Създаваме обществен интерес към мисията на библиотеките и лобираме за подкрепа и застъпничество от държавните институции, местната власт, неправителствените организации и обществените сдружения.

3. Защита на личните данни и информация
Защитаваме всички права на потребителите, свързани с тайната на четенето, с поверителността на търсената и ползваната информация, със зачитането на личния и семейния живот, дома и комуникациите, защитата на личните данни, свободата на мисълта, съвестта и религията, свободата на изразяване на мнение и свободата на информацията, както и културното, религиозното и езиковото многообразие.

4. Спазване на авторското право
Като навигатор в съвременната информационна среда, осигуряваме адекватен достъп до информация и запознаваме нашите потребители с правилата за коректното ѝ използване.
Признаваме правото на интелектуална собственост на авторите и другите творци и се стремим да гарантираме, че техните права се спазват, като насърчаваме етичното използване на информацията и помагаме за предотвратяване на плагиатството и други форми на злоупотреба с авторското право.

5. Професионално поведение и етични норми
Отнасяме се с уважение и коректност към колегите си и си партнираме с тях добронамерено, почтено и открито.
Не допускаме личните ни интереси и мнения да доминират за сметка на потребителите, на колегите или на институцията, която представляваме, както и постъпки и действия, които уронват престижа на институцията и/или професията.
С компетентност, професионална етичност и лоялност, работим за утвърждаването на висок обществен статус на професията ни и на авторитета на библиотечната институция.

Минало, настояще, бъдеще

 

апр. 1954 г. Библиотеката е създадена с Решение на ИК на ОНС Стара Загора.
3 апр. 1955 г. Открита е Окръжна библиотека с отдели: Обработка, Заемна, Детски отдел, Читалня, Методичен отдел.
1959 г. Поставя се началото на Справочно-библиографски отдел.
1962 г. Въвежда се нов метод за обслужване на читателите чрез свободен достъп до книгите.
1966 г. Организира се сектор Краезнание.
1967 г. Библиотеката избира за свой патрон възрожденския книжовник Захарий Княжески.
1972 г. Открити са читални по точни и приложни науки.
1973 г. Създаден е отдел Музика.
1978 г. Отдел Музика прераства в отдел Изкуство. На базата на Методичния отдел се изгражда дирекция Библиотеки.
1980 г. Библиотеката е наградена с орден Кирил и Методий І степен.
1984 г. Детският отдел е преместен на ул. Св. Княз Борис № 100.
1989 г. Наименованието се променя от окръжна на универсална научна.
1991 г. Начало на автоматизацията на библиотечните процеси в отдел Изкуство.
1993 г. Отдел Изкуство е преместен на бул. Митрополит Методий Кусев № 35.
1994 г. Създадена е локална компютърна мрежа. Цялостна автоматизация в отделите Комплектуване, обработка и каталози, Заемна за възрастни, Периодика. Ползва се програмен продукт Автоматизирана библиотека (АБ). 
1995 г. Започва получаването на депозитен екземпляр от цялата българска печатна продукция. Дотогава Библиотеката е с частичен депозит.
1996 г. Автоматизиране на всички библиотечни и библиографски процеси. Създадени са 12 автоматизирани работни места. Детският отдел е преместен на бул. Митрополит Методий Кусев № 5.
1997 г. Посещение на Н.Пр. посланика на Република Франция в Библиотеката. Дарена литература на френски език.
1998 г. Разширяване услугите за читатели. Ползване на чужди бази данни, текуща национална библиография, правно-информационна система Сиела и CD-ROM. В библиотеката започва да работи електронна поща.
1999 г. Библиотеката получава дарение от старозагореца Недю Александров над 1700 тома книги, периодични издания, документи.
2000 г. Начало на автоматизацията на библиотечните дейности в Детския отдел.
Библиотеката е приета в Асоциацията на побратимените библиотеки в САЩ, установява професионални контакти с библиотеки в щата Колорадо САЩ.
февр. 2001 г. Съвместно с Гьоте-институт София е създаден Информационно-консултантски център за учебна литература на немски език (немска читалня).
септ. 2003 г. Библиотеката се включва в световната кампания за подкрепа на библиотеките @your library и българският ѝ вариант @вашата библиотека.
март 2004 г. В библиотеката е внедрена нова версия на библиотечната програма АБ Windows.
септ. 2006 г. Включване в първата Нощ на музеите и галерите в Стара Загора.
май 2007 г. Президентът на Република България Георги Първанов официално открива новата сграда на бул. Руски 44. На площ от 6300 кв.м са разположени библиотечният фонд и залите за читатели.
март 2008 г. Начало на традиционни месечни информационни и квалификационни семинари с библиотекари от Старозагорска област с партньори РЗИ и Областен информационен център.
10 дек. 2008 г. Пристига Пътуващата библиотека на кампанията на БНТ Голямото четене.
2009 г. Библиотеката е включена в Програма Глоб@лни библиотеки – България, финансирана от фондация Бил и Мелинда Гейтс.
апр. 2009 г. Библиотеката е съорганизатор и домакин на първите концерти на проекта Лайв Зара Джаз, превърнал се в ежегоден джазов фестивал.
апр. 2010 г. Съвместно с Община Стара Загора, Библиотеката е организатор на първото в града издание на София Филм Фест – най-авторитетният международен форум за кино у нас.
юли 2011 г. Присъединяване към инициативата на БНТ Найлонът не е на мода – имаме и друг избор.
ян. 2012 г. Начало на кампанията Колкото повече, толкова повече, посветена на 130-годишнината от рождението на Алън Милн, автор на книгата Мечо Пух.
ноем. 2012 г. Библиотеката и Обществен дарителски фонд обявяват Дни на дарителството под мотото Търсим вашата любима книга!.
апр. 2013 г. Библиотеката за първи път се включва в Световната нощ на книгата 2013 съвместно с партньори и доброволци.
юли 2013 г. Съвместно с РИМ – Стара Загора и библиотеките при НЧ Зорница 1928 – Нова махала, НЧ Христо Ботев 1952 – Старозагорски бани, НЧ Развитие 1921 – Дъбово Библиотеката започна реализирането на проект Електронна краеведска библиотека (еКБ). Проектът се финансира от Програма Глоб@лни библиотеки – България по Грантова схема за финансиране на иновативни проекти.
авг. 2013 г. Лайънс клуб Стара Загора – Августа предостави специализирана техника за незрящи на Библиотеката. Жестът е част от благотворителната кауза на клуба Светлина в мрака – достъп на незрящите до ресурсите на Регионалната библиотека.
ноем. 2014 г. Пуснат е асансьор за осигуряване на достъпна среда с финансовата подкрепа на Агенцията за хора с увреждания.
13 май 2015 г. Съвместно с Община Стара Загора, Библиотеката е организатор на първото включване на града в Европейската нощ на литературата.
4 – 5 юни 2015 г. Домакин на XXV Национална годишна конференция на ББИА на тема „Визия за бъдещето на библиотеките в България”
юли – окт. 2015 г. Проект „Обучение на библиотекари за предоставяне на иновативна услуга за приемни родители, деца и семейства в риск” с обучители д-р Дончо Донев и Минчо Николов. Подкрепен от Фондация „Глобални библиотеки – България”. Начало на библиотерапевтичното консултиране в библиотеките на България.
11 февр. 2016 г. Създаден Дамски камерен хор „Библиофония” с диригент Дончо Донев.
10 юни 2016 г. Присъдена националната награда „Христо Г. Данов” в категорията „Библиотеки и библиотечно дело” за съществен принос в националната книжовна култура.
6 юли 2016 г.

Учредено СНЦ „Библиофония“.

окт. 2016 г. – апр. 2017 г. Проект „Дивата природа около нас: опознай и защити”. Подкрепен от Фондация „Глобални библиотеки – България”.
окт. 2016 г. Получени 5 роботчета Финч от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“. Начало на семинари по програмиране за деца.
окт. 2016 г.

Компанията „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД дарява годишен абонамент на 5 специализирани издания в сферата на енергетиката, минното дело и екологията, 3 броя компютърни конфигурации и 70 броя посетителски стола.

ноем. 2016 г. Закупен букскенер формат A2+ (i2S CopiBook Cobalt HD) от Община Стара Загора.
авг. 2017 г.

Закупен специализиран софтуер за обработка на сканирани изображения (i2S LIMB Processing). Обособен е Дигитален център.

юли, авг. 2017 г.

Стартира обучение за придобиване на III степен на професионална квалификация по професията „Библиотекар“, специалност „Библиотекознание“, за 12 човека със средно образование, работещи в библиотеки, организирано от лицензирания Център за професионално обучение към Асоциацията „Съвременни читалища“, с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки – България“ и по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

окт. 2017 г. Компанията „КонтурГлобал Марица Изток 3” АД дарява 3 компютърни конфигурации и модерен скенер за читалните на библиотеката, над 190 заглавия на известни чуждестранни и български автори и годишен абонамент за 5 специализирани издания в сферата на енергетиката, минното дело и екологията.
24 – 25 окт. 2017 г.

Първа национална среща на консултантите по библиотерапия. В партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България” и Фондация „Институт за съвременна психология“.

февр. 2018 г. Обединяване на Читалня № 1 Хуманитарни науки и Читалня № 2 Точни и приложни науки в обща Читалня.
март 2018 г. Пребазиране на Заемна за възрастни от сутерен на първи етаж.
ноем. 2018 г. На 23 ноември 2018 г. бе открит Руски център с подкрепата на Община Стара Загора и Фонд „Руский мир“.
януари 2019 г. На 28 януари 2019 г. бе открита Тийн зона като резултат от успешното сътрудничество на библиотеката с „КонтурГлобал Марица Изток 3“ в рамките на проекта „Енергия за библиотеката“ по програмата на компанията за социални инвестиции „Сила за прогрес“.
2019 г. Създаване на Дигитална библиотека Стара Загора за онлайн достъп до културното наследство на региона.
2019 г. Награда Млад библиотекар на годината 2018 на Българската библиотечно-информационна асоциация за Димка Михайлова.
2019 г. Награда за „институция от бъдещето“ в категория Култура от дискусионен форум на бизнеса в Стара Загора, организиран от Община Стара Загора, в. Стандарт и кампанията Моят град.
2020 г. Дарен роял Weinbach за залата на библиотеката чрез Община Стара Загора.
2020 г. Закупен първият UV стерилизатор за книги.
2020 г. Създаване на база данни „Стара Загора – история и култура“, достъпна от страницата на библиотеката и от тъчскрийн.
2021 г. Визуализация на първите 269 записа от Дигитална библиотека Стара Загора в Европеана.
2021 г. Поставяне на Система за самостоятелно връщане на книги Drop Book.
2021 г. Брандиране на потребителски маси в Тийн зоната и фоайето на библиотеката по проект „Град на поети“ на Ротари клуб Стара Загора.
2021 г. Издаване на юбилейни сборници за старозагорските творци Георги Илиев и Димитър Подвързачов и възраждане на поредицата „Литературна Стара Загора“.
септ. 2022 г. Стратира проект „Колелото на емоциите“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”. Начало на приказкотерапевтичното консултиране в библиотеките на България.
дек. 2022 г. На базата на Немски и Руски център е създаден Център за чуждоезикови информационни ресурси.
   

Структура на библиотеката

Директор Надежда Груева
телефони: 042 648131; 0888642151
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сектор Регистрация и информация
Телефони за информация и връзка с отделите:
042 648143; 0885930533

I. Направление Обслужване на читатели
Дарина Кондратцева – главен библиотекар

Сектор Заемане за дома
Отдел Заемна за възрастни

телефон: 0885916525
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Иванка Христова – библиотекар-експерт

Детски отдел и Тийн зона
телефон: 0884477152 и 0884477151
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Димка Михайлова – библиотекар-експерт

Отдел Изкуство
телефон: 0884477153
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Дарина Кондратцева

II. Направление Справочно-библиографско, информационно обслужване и читални
Надежда Иванова – главен библиотекар
Сектор Справочно-библиографско обслужване
телефон: 0884477148
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Малина Николова

Сектор Специални колекции
Отдел Краезнание
Отдел Редки и ценни издания

телефон: 0884477148
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Малина Денчева – библиотекар-експерт

Сектор Читални и междубиблиотечно заемане
Читалня
телефон: 0884477149
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Надежда Иванова
Междубиблиотечно заемане
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Галина Ганчева

Център за чуждоезикови информационни ресурси
телефон: 0884477143
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Виолет Иванова

III. Направление Библиотечни фондове и каталози

Сектор Комплектуване и регистрация  
телефон: 0884477155
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Емилия Георгиева – библиотекар-експерт
Сектор Обработка и каталогизация
телефон: 0884477901
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Захарина Костова – библиотекар-експерт

Сектор Периодика
телефон: 0884477143
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Виолет Иванова

IV. Направление Координация и експертно-консултантска дейност
телефон: 0884477147
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Емил Гиргинов – методист

V. Направление Срещи и събития
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
телефон: 0884477919
Мима Атанасова
телефон: 0886997366
Цветана Иванова

VI. Направление Информационни технологии
телефон: 0884477150
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Емануил Узунов
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Дилян Бакалски – графичен дизайнер
Дигитален център
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

VII. Направление Финансово-счетоводна и административно-стопанска дейност
телефон: 0885933149
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Милена Владимирова – главен счетоводител
телефон: 0884477146
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Елена Габрилова – завеждащ административна служба

 

Подкатегории

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“