17 февруари - Среща „Памет за Апостола“

17 февруари 2019 г. (понеделник), 18:00 ч., зала първи етаж
Среща на тема „Памет за Апостола“ с участието на Хора при Катедрален храм „Св. Николай“ и акад. Константин Косев, с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския Митрополит Киприан.

-----------------------

Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски може да бъде разгледан във фототипно издание и в дигитален вариант в Регионалната библиотека. Дигиталното копие на тефтерчето на Левски е разработено от екип на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ като част от честванията на 180 години от рождението на Апостола.

Тефтерчето на ЛевскиСнимка: НБКМ

Вижте дигиталното издание на тефтерчето на Васил Левски и ТУК.

 

19 февруари - Прожекция на филма „Понеделник сутрин”

19 февруари 2020 г. (сряда), 18:00 ч., зала първи етаж
Проект „Баш Майстора завинаги”. Прожекция на филма „Понеделник сутрин” (110 мин.).
Вход свободен.

20 февруари - Концерт на Борислав Недев с популярни руски военни песни

20 февруари 2020 г. (четвъртък), 18:00 ч., зала първи етаж
Концерт на Борислав Недев с популярни руски военни песни по повод Деня на защитника на Отечеството в Русия – 23 февруари.
Вход свободен.

21 февруари - Прожекция на филма „Другият наш възможен живот”

21 февруари 2020 г. (петък), 18:00 ч., зала първи етаж
Проект „Баш Майстора завинаги”. Прожекция на филма „Другият наш възможен живот” (117 мин.).
Вход свободен.

22 февруари - Разкажи ми приказка

22 февруари 2020 г. (събота), 11:00 – 12:00 ч., детски отдел

Разкажи ми приказка. Приказката се разказва с кукли, изработени ръчно от Сдружение за валдорфска детска градина и училище Стара Загора. Подходяща както за най-малките, така и за по-големи деца.
След приказката всички заедно ще изработват мартенички.
Вход свободен.

Фотодокументалната изложбата „Старозагорки – известни и незаслужено забравени“ е създадена по проект с подкрепата на Български фонд за жените. С биографични данни, снимки и документи са представени 12 жени – Анастасия Тошева – учителка, общественичка, писателка и преводачка, първата българка с висше образование; лекарките и активни общественички д-р Невена Азманова-Ханчева, д-р Съба Асенова-Костова – племенница на Хаджи Димитър, д-р Мария Дайрова-Хаджиангелова, д-р Ница Грозева; Елена Абанозова-Верихова – общественичка, създателка и активна деятелка на Дружество „Инвалид” в Стара Загора и на национално ниво; Евгения Илиева-Лепавцова – художничка; Христина Морфова – оперна певица и педагожка; Росица Баталова – диригентка; актрисите Мара Шопова и Ружа Делчева; Леда Милева – поетеса, преводачка, детска учителка, дипломат, народен представител и общественичка. Изложбата е актуална и интересна и във връзка с факта, че през 2019 и 2020 г. се навършват кръгли годишнини от рождението на някои от включените личности: 145 г. – Невена Азманова-Ханчева; 145 г. – Съба Асенова-Костова;125 г. – Евгения Илиева-Лепавцова; 105 г. – Ружа Делчева; 100 г. – Леда Гео Милева. Изборът на личностите е по-скоро емоционален и е изцяло дело на авторите Снежана Маринова – краевед в Регионална библиотека „Захарий Княжески” и Лилия Филипова – историк с многогодишен опит в Регионалния исторически музей – Стара Загора. Информацията е подредена хронологично, възходящо, по година на раждане. Неоценима помощ при издирване на материалите оказват наследниците на някои от представените старозагорки. В изложбата са включени както познати, така и непубликувани снимки и документи. В реализацията ѝ са използвани документи от фондовете на: Регионална библиотека „Захарий Княжески”; Регионален исторически музей; Библиотека „Родина”; Художествена галерия и лични архиви.
Изложбата е представена чрез 13 пана от материал Forex, размер 70х50 см, удобни за пренасяне и експониране в читалища, библиотеки, училища (по заявка).
Заявките изпращайте на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески