18 юни - Съвместна изложба „Напук на всички невъзможности”

18 юни 2018 г. (понеделник), 18:00 ч., фоайе първи етаж – ниша
Съвместна изложба „Напук на всички невъзможности”. Христина Радомирова – поезия и Георги Неделчев – фотограф.

19 юни - Клавирен концерт на ученици от НУМСИ „Христина Морфова”

19 юни 2018 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж
Клавирен концерт на ученици от НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора.

19 юни - Mеждународна художествена изложба „Истинност. Доброта. Търпение”

19 юни 2018 г. (вторник), 17:30 ч., фоайе първи и втори етаж
Откриване на международна художествена изложба „Истинност. Доброта. Търпение” – творби на утвърдени и млади китайски художници .

Дарение на книгата „Втора кожа“

„Здравейте,

казвам се Албена и най-вероятно не се познаваме лично. Бих искала да даря на библиотечния фонд един екземпляр от стихосбирката на Катерина Стойкова „Втора кожа“.

Ако сега вигнете глава от това писмо, за да се огледате, и видите три жени, най-вероятно една от тях е преживяла домашно насилие. Така твърди най-песимистичната статистика. Ако броим мен, вас и авторката на стихосбирката, която Ви изпращам, това е една от нас.

Аз.

Домашното насилие не е тема, за която умеем да говорим. Изобщо, тия дни трудно говорим за истински важните неща. Как да избягаме от насилието, как да го прекъснем. Как да живеем със спомена за него. Как да прощаваме.

Ще бъда много щастлива, ако добавите „Втора кожа“ към библиотечния фонд, и искрено се надявам тя да бъде първа стъпка, а именно – проговаряне – за всеки, който е поел по несигурния, трънлив път на излизане от насилието.

С уважение и сърдечни поздрави,
Албена Тодорова”

Благодарим на Албена за откровеността и дарителския жест! Изпълнихме волята ѝ. Книгата ще откриете в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Корица на книгата Втора кожаКатерина Стойкова е автор на няколко поетични книги, включително Птичка на перваза (ИК Знаци, 2017), Как наказва Бог (ICU, 2014), Бодливото прасе на ума (Broadstone, 2012) и Въздухът около пеперудата (Факел експрес, 2009). Тя разделя времето си между брега на Черно море в България и хълмовете на Кентъки в САЩ. Катерина пише, живее и мисли на два езика.

Думи за книгата

Втора кожа е книга за миналото, което не спира да е настояще и да боли, обаче е единственото на разположение; книга за семейството като собствена стая и стая за изтезания; книга за негодуванието като бодлива втора кожа, навлечена под първата. Стихотворенията в тази сбирка са тихи, деликатно формулирани заклинания с мощта на неистов крясък.
Нева Мичева

Невъзможно е да свалиш от себе си усещането за допира на Втора кожа. Това е болка, от която не се чистиш. Белег в мозъка. Опитваш се да я потушиш. Но тя пулсира някъде дълбоко в теб завинаги. И така трябва. За да победиш ръката, която посяга отвъд прошката.
Темз Арабаджиева

Втора кожа, която надяваш, за да прикриеш оова, което се случва вкъщи; втора кожа, която не те побира. Книга за вината от неспособността да се прости, за омразата към простилия и забравилия. Започва рязко, забива нокът и не го изважда до края. Не просто разчопля рани -- на обществото, което позволява, толерира семейно насилие; всяка дума реже със своята прямота и неподпровеност. Книга за децата, свити в ъглите на собственото си безсилие, които и трийсет години по-късно продължават да чуват писъците от другата стая. Тежка, истинска, изключително важна книга.
Наталия Делева

 

Книги и компютри получи регионалната библиотека на Стара Загора по случай празника на града

На 4 октомври 2017 г., в навечерието на официалния празник на Стара Загора, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ направи подарък на жителите на града. Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ получи над 190 заглавия на известни чуждестранни и български автори за библиотечния си фонд и годишен абонамент за пет специализирани издания в сферата на енергетиката, минното дело, екологията за 2018 г. Освен това компанията дари три компютърни конфигурации и модерен скенер за читалните на библиотеката.
„Това е чудесен подарък за цялата общественост на Стара Загора по случай празника на града, защото обогатеният библиотечен фонд и техническите подобрения ще бъдат на разположение на всички наши посетители“, каза г-жа Надежда Груева, директор на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“.
„КонтурГлобал Марица Изток 3“ подкрепя старозагорската библиотека от 2014 г, обновявайки книжното богатство, достъпно на жителите на града и удобствата и модерното оборудване за ползването му. Дългогодишното сътрудничество между двете организации беше увенчано с награждаването на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ в категория „Подкрепа за библиотеките 2016” на Годишните награди на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Дарение от КонтурГлобал

Дарение от КонтурГлобал

Дарение от Контурглобал

 

Дарение – книги от и за Петър Дънов (Учителя)

Внушително дарение – книги от Общество „Бялото братство” – Стара Загора получи Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Книгите са от и за Петър Дънов. Сред 160-те тома са поредиците „Неделни беседи”; „Общ окултен клас”; „Утринни слова”; „Специален 1младежки) окултен клас” и някои други отделни заглавия. Книгите са издадени от „Жануа’98”, „Хермес”, „Симолини ‘94”, „Бялото братство” – София, „Житен клас”, Сдружение „Азът на българите – Ден” – Стара Загора. Дарението е придружено със специално направен каталог, включващ информация за живота и дейността на Учителя, книгопис на изданията и включените в тях беседи, слова и молитви, дадени от Учителя.

На 11 юли 2017 г. се навършват 153 години от рождението на Петър Дънов (1864 г.) и направеното дарение е още един повод да прочетем и чуем мъдрите слова на Учителя. Книгите могат да бъдат ползвани срещу редовна читателска карта в Заемна за възрастни на библиотеката.

Дарение на книги от Дънов  Дарение на книги от Дънов

  Дарение на книги от Дънов  danov4

Дарение на книги от Дънов

 

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.15 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.15 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески