10 декември - Експедиции и пътешествия по света и нависоко 2019

10 декември 2019 г. (вторник), 18:00 ч., зала първи етаж
Туристическо дружества „Сърнена гора” представя: „Експедиции и пътешествия по света и нависоко 2019”.

11 декември - Инструментален коледен концерт на ученици от НУМСИ

11 декември 2019 г. (сряда), 17:30 ч., зала първи етаж
„Коледна приказка”: концерт на ученици от инструменталните класове (начална степен) на НУМСИ „Христина Морфова”.

12 декември - Коледен концерт на Туристически хор „Средногорски звуци”

12 декември 2019 г. (четвъртък), 18:00 ч., зала първи етаж
Коледен концерт на Туристически хор „Средногорски звуци”.

14 декември - Запис на Коледен концерт от Виена

14 декември 2019 г. (събота), 11:00 ч., зала първи етаж
Музикално общество „Борис Христов” – Стара Загора представя запис на Коледен концерт от Виена с участието на Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Натали Кол и Хор на виенските момчета. 90 мин.
Организатор: Музикално общество „Борис Христов” със съдействието на Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Търговско-промишлена палата, Литера принт АД, НАОП „Юрий Гагарин”, Студио за уеб дизайн, Фото „Алекс”.

14 декември - Коледен концерт на Вокална студия „Усмивки”

14 декември 2019 г. (събота), 18:00 ч., зала първи етаж
„Коледа с Усмивки“: концерт на Вокална студия „Усмивки” при НЧ „Родина – 1860”.

Емил Христов направи поредното си дарение на Регионална библиотека „Захарий Княжески”

darenie ehristovРегионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора получи книги, дарение от Емил Христов – народен представител от 27 Старозагорски избирателен район, зам.-председател на 44-то Народно събрание. Книгите са на стойност 500 лв., издадени през последните две години и са подбрани от библиотекарите според интересите на читателите. Дарението включва специализирана литература от областите история на България – новото двутомно издание „Розата на Балканите” от проф. дин Иван Илчев,преподавател в Софийския университет; политология; философия; европеистика; педагогика; книги за деца („Коледни песни”; „Моцарт за деца”; супер любопитната книга-игра „Детектив Пиер решава случая. Мистерии в лабиринтената кула”). Две биографични книги („Моята история” на Мишел Обама и „Вова, Володя, Владимир Путин. Тайната биография на властелина на Кремъл”). Книга-албум за художника Любен Зидаров. Ценни придобивки за фонда на библиотеката са изданията „Арттерапия. Как да използвате лечителната сила на изкуството в своята практика” от доц. д-р Джудит А. Рубин и „Детската представа за света” от класика в детската психология, швейцарския учен изследовател Жан Пиаже (1896 – 1980).
Емил Христов не за първи път дарява собствени средства за обогатяване фонда на библиотеката. Това се случва и по времето, когато беше председател на Общинския съвет в Стара Загора. Той посещава събития в залите на библиотеката, ползва литература от читалните и заемната, интересува се непрекъснато от проблемите и помага при решаването им.
Дарението прие директорът на библиотеката Надежда Груева. Тя благодари за жеста и връчи на Емил Христов специалната значка „Посланик на библиотеките”. Началото на инициативата „Посланик на библиотеките” е поставено през 2013 г. по време на Националната библиотечна седмица „Развити библиотеки за развито общество”. Чрез нея Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) цели да отличи и привлече влиятелни лидери в обществото, които оценяват ролята на библиотеките като средищно място за информация, знание, комуникация и срещи на общностите.

Дарение книги Емил Христов

 

 

 

Дарение от Корейската фондация през 2019 г.

През 2019 г. Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора получи поредното ценно дарение от корейски книги и документални филми в областта на икономиката, културата и изкуствата на Корея.
С 35 нови заглавия и 30 документални филма на английски и корейски език се обогати фондът на библиотеката. Интересни са поредиците от филми: „100 икони на корейската култура”, представяща 5000-годишната история на Корея, нейните традиции и съвременната й култура; „Исторически пътепис за Сеул” с филми за Северното село Пучкхон, музикално пътешествие в столетията и др.; „Традиционните къщи в Андонг” (селище сравнимо с българския етнографски музей „Етър”); „Пътепис за крепостите” Намхан, Кангхуа, Хуасонг в Сууон, Пукхан и др. Някои от филмите са само на корейски език, други – със субтитри на различни езици. Благодарим на Жени Гундашева – преподавател в Тракийския университет, която съдейства с превода на заглавията.
Дарението е на стойност над 2300 лв. и ще разшири достъпа на нашите читатели до информация за обществения и културен живот на Корея.

БЛАГОДАРИМ!

Пълен списък на книгите можете да видите в бюлетин Нови книги на сайта ни, а интересуващите Ви заглавия – на място в библиотеката!

дарение

дарение

 

 

 

Дари книга – дари щастие!

Една идея на учениците от 8 г, 8 д и 8 е клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, гр. Стара Загора – на първия учебен ден всеки, който желае, вместо букет цветя да носи книга.
Дари книга, усмивки и настроение на малчуганите от Детски отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, като последваш нашия пример. Това е само началото на една благотворителна кауза, която ни кара да се чувстваме значими. Надяваме се, че нашият ентусиазъм ще вдъхнови и други млади хора.

Какъв по-подходящ ден от Деня на народните будители!
Дари книга – дари щастие!

Кампания Дари книга - дари щастие!

Кампания Дари книга - дари щастие!

Кампания Дари книга - дари щастие!

Кампания Дари книга - дари щастие!

 

 

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески