Георги Туртуриков дари колекция календари на Регионалната библиотека - 2023

     Над 220 настолни, стенни и джобни календари дари на Регионалната библиотека Георги Туртуриков – историк и юрист, живеещ и работещ в Стара Загора.
     Календарите са издавани през 60-те години на ХХ век до наши дни и отразяват историята и развитието на Стара Загора. Представени са и исторически и културни забележителности от града. Част от тях са издания на Община Стара Загора, Областна управа, Регионалния исторически музей, Художествената галерия, Национална бизнес поща, Радио Стара Загора, Старозагорската епархия, РПУ Стара Загора и др. Интерес представляват джобните календарчета от 60-те и 70-те години на XX в., издадени от институции и предприятия. Сред тях са календарчетата от ЗОТ „Светлина“, ДИП „Наталия“, Промкомбинат „Модно облекло“, Промкомбинат „Наслада“, ДСП „Родопа“, ДСО „Тракия“, СУ „Стройкомбинат“, Пътна полиция, ПФК „Берое“, ФК „Боруй“, Футболна съдийска колегия Стара Загора, Пивоварен завод „Загорка“ (1968 – 1990) и др.
Календарите са част от колекцията на Г. Туртуриков, събирана дълги години.
     Под мотото „Стара Загора – град муза”, във фоайето на библиотеката беше подредена и изложба, която старозагорци имаха възможността да разгледат от 3 до 23 януари 2023 г.
„Календарът е и реклама. Хубаво е и за в бъдеще да се има предвид, когато се правят фирмени календари или на институции, да се направят така, че да рекламират повече града, но не само визуално, но и текстово.“ (Г. Туртуриков)

С това дарение Регионална библиотека ще постави началото на нова колекция „Календари“, с която ще обогати фонда си.
Благодарим!

дар календари

dar kalendari

dar kalendari

dar kalendari

dar kalendari

 

 

 

 

Поредно дарение на редки и ценни издания от края на XIX в. от г-н Янчо Станчев - 2022

Поредно дарение на редки и ценни издания от края на XIX век получи Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Книгите дари г-н Янчо Станчев.
Най-старото издание е „Кърджали : Край-дунавска повест“ (1884 г.) от Михаил Чайковски (известен като Садък паша). Книгата е преведена от Стефан Ботев – брат на Христо Ботев, издадена от пловдивския книжар и журналист Никола П. Краварев. Била е част от личната библиотека на Петър Златев Груев (по данни на дарителя).
Фонд Редки и ценни издания на библиотеката се обогати и със „Записки на Христо Н. Македонски – бивш войвода във възстанията за освобождението на България : 1852 - 1877“ (1896 г.) от Христо Николов Македонски. Х. Н. Македонски е български хайдутин и революционер от националосвободителното движение във втората половина на XIX век. Участник в Първата и Втората българска легия в Белград, участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Участник в подготовката на Априлското и Старозагорското въстание. Войвода е на голяма българска чета по време на Сръбско-турската война. Книгата е принадлежала на Йордан Недев Йорданов - Инджето – четник при Стефан Караджа и Христо Ботев. Изданието е с ръчно написан текст На Юрданъ Юрдановъ Инджето 4 (или 9) октомврий на 1897 год.
Сред заглавията са „Съчинения от Любен Каравелов“ – три тома (двата подвързани в едно книжно тяло) издадени през 1886 – 1887 г. от съпругата му Наталия Любен Каравелова-Петрович, под редакцията на Захари Стоянов, както и първа книжка на „Миналото : Очерки и спомени из деятелността на българските тайни революционни комитети от 1869-1877 год.“ (1898) от Стоян Заимов.
Интерес представлява „Периодическо списание на Българското книжовно дружество“. Трите книжки (бр. 16, 17, 18) от 1885 г. са подвързани в едно книжно тяло.
Списанието излиза от год. І (1870-1876) до год. XXI (1910-1911). Год. І (1870-1876) се отпечатва в Браила. От год. II (1882) до год. XXI (1910-1911) излиза в София под същото заглавие. От 1911 г. продължава под заглавие „Списание на Българската академия на науките“.
Благодарим на г-н Станчев за благородния жест!

дар

дар

дардар

Продрум Димов дари книги на Регионална библиотеката – 2022 г.

За пореден път Продрум Димов дари книги на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Сред заглавията са: „Съзидатели на духовното ни съвремие“, съдържаща очерци и рецензии за творците Валери Петров, Леда Милева, Дамян Дамянов, Николай Хрелков, проф. Иван Сарандев и др.. Продрум Димов пише и на база личните си познанства и впечатления от тези знакови имена на българската литература; „За него живота...“ – в изданието, посветено на Никола Вапцаров, писателят споделя преклонението си към личността и творчеството на Вапцаров. Книгата е второ допълнено издание и включва лични спомени, интервюта на Продрум Димов с изтъкнати наши творци и негови рецензии на творби за безсмъртния автор на „Моторни песни”; „Отблясъци от възрожденския огън“ – книга е резултат от тревога на автора от недооценяването и забравянето на важни факти от българската история; „Страници от литературното ни битие“ – сборник с очерци и реценции.

Сред по-рано дарените книга са и заглавията: „Споделено завинаги : Интервюта“, „Иван Динков отблизо“, „Новите граници : Стихове“, „Незаглъхващи мигове : Спомени за Христо Радевски“, „И никога да не забравяме“, „Докоснати светове : Сборник с очерци, интервюта, рецензии, статии, другите за автора“, „Мигове с Евтим Евтимов“, „Неизтляваща жарава“, „Струйки от литературния бързей“, „Беззалезни изгреви“, „Донка Петрунова - през очите на сърцата ни“ др.
Продрум Димов е от Пазарджик. Дълги години е бил секретар на Клуба на дейците на културата в града, което му е донесло безброй ценни контакти. Автор е на десетки книги за деца, сборници разкази, епиграми, очерци, интервюта, художествено-документални книги. Продрум Димов е член на Съюза на българските писатели.

Благодарим за дарителския жест!
Книгите могат да бъдат ползвани в отделите на библиотеката.

дарение

дарение

 

13 февруари – 31 март 2023

izlozhba Shipka 2022

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“