Регионална библиотека „Захарий Княжески“ получи дарение от Полския институт в София

     В рамките на проект „Полска лавица" директорът на Полския институт в София г-н Карол Желински подари книги на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ (19 юни 2024 г.). Дарението включва преводна литература и полонистични студии. Инициативата на Полския институт в София има за цел да дари на 30 библиотеки в цялата страна книги на полски автори, преведени на български език, като по този начин се подпомагат контактите между полските и българските издателства и творци и се представят пред българските читатели не само полските класици, но и съвременната полска литература и дебютите в нея. 

     Сред изданията се открояват имената на нобелистката за литература Олга Токарчук, чиято книга „Анна Ин в гробниците на света“ бе представена в библиотеката от преводача Крум Крумов и издателя Невена Дишлиева-Кръстева на 8 февруари тази година, както и на авторите Тадеуш Ружевич, Антони Либера, Витолд Гомбрович, Збигнев Херберт, Юлиуш Словацки, Анджей Вайда, Анна Швиршчинска и др.  Дарението съдържа и монографии и научни публикации от български автори, свързани с полската литература, език и култура – „Елада и Рим в полската литература през ХІХ и ХХ век“ на Калина Бахнева; „Полската поезия между двете световни войни“ на Панайот Карагьозов; „Два зубъра и муза. Полската литература ХV – XVІІІ век. Епохи. Автори. Текстове“ на Камен Рикев; „Пасионът през втората половина на ХХ век. Композиторски решения на литургичния жанр“ на Илия Граматиков и др.

     В знак на благодарност директорът на регионалната библиотека Надежда Груева връчи на г-н Желински свидетелство за дарение с пожелание все така успешно да продължава  сътрудничеството между двете институции!

БЛАГОДАРИМ!

дарение

дарение

дарение

dar Polski institut SF 4

дарение

дарение

дарение

Ценен дар от манастира „Св. Георги Зограф“ в Света гора, Атон – 2024

     По повод своята 70-годишнина Регионална библиотека „Захарий Княжески“ получи ценен дар от манастир „Св. Георги Зограф“ в Света гора – Атон. На 30 май 2024 г. от името на Зографския манастир, Димо Узунов – дългогодишен организатор на поклоннически групи и приятели на Зографския манастир поднесоха 35 книги, издадени от Фондация „Наследство на Зографската Света обител“. Сред заглавията са и най-новите издания „Избрани християнски произведения“ на Тодор Влайков, „Преподобни Порфирий пророкът : Свидетелства : Т. І.“, „Празнични икони от зографския манастир“ и др.. Наличен е и втори екземпляр на луксозното двутомно издание – факсимиле на оригиналната „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски, което ще може да се заема за дома от нашите читатели.
     В знак на благодарност директорът на библиотеката Надежда Груева връчи свидетелство за дарение на Зографския манастир, което г-н Д. Узунов ще предаде на светата обител.

БЛАГОДАРИМ ЗА БЛАГОРОДНИЯ ЖЕСТ!

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

 

Уникална придобивка и колекционерски винилови екземпляри попълват сбирката от грамофонни плочи на отдел „Изкуство“ на регионалната библиотека, благодарение на старозагореца Бойчо Бойчев

       Г-н Бойчо Бойчев е сред най-големите доказани български оперомани и един от най-големите колекционери на звукови записи в България, а по думите на неговия внук, и на Балканите. Попълвал е страстно колекцията си дълги години. А съкровищата, които е съхранил я правят ценен оперен архив за всички професионалисти в областта на музиката и любители меломани.
      Именно част от тази „съкровищница“, над 1000 грамофонни плочи, аудиокасети, CD и DVD, Б. Бойчев дари на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ през месец юни 2023 г. Ценен дар за 50-годишнината на отдел „Изкуство“, който ще обогати и попълни колекциите от нетрадиционни носители. Обработката и класификацията на изданията изисква много време и прецизност. В началния етап на работата, в който се работи с грамофонните плочи, вниманието на библиотечните специалисти привлякоха някои редки и ценни винила.
   Сред тях се откроява „Оперен рецитала на Елена Николай“ от цикъла „Майстори на вокалното изкуство“, с БЕЗЦЕНЕН АВТОГРАФ върху обложката! Подписът на Стоянка Савова Николова, световноизвестна със сценичния си псевдоним ЕЛЕНА НИКОЛАЙ, обявена за една от най-великите оперни певици на XX век. През годините мецосопраното Елена Николай е редовна солистка на Ла Скала, постоянен гост на големите италиански театри (Торино, Венеция, Рим, Палермо, Парма, Генуа, Флоренция), на повечето европейски сцени, а също и в Северна и Южна Америка. Излиза на сцената заедно с великите Калас, Тебалди, Дел Монако, Ди Стефано, Карло Бергонци, Борис Христов, Чезаре Сиепи, Тандреди Пазеро. Наред с широката си международна дейност тя посещава и гастролира многократно в България – през 1942, 1956, 1960 и 1961 г.
    Не по-малко ценен е автографът на един от забележителните европейски баритони през втората половина на XX век – оперения певец от Румъния НИКОЛАЕ ХЕРЛЯ. Херля е пял по всички известни оперни сцени в целия свят, многократно гастролирал в България. Посвещението върху обложката на неговата плоча „Recital de cantonete Nicolae Herlea“ е адресирано лично към Б. Бойчев.
      Изключителен интерес представляват и 10-те малки и 1 голяма дългосвиреща грамофонни плочи в различни цветови вариации – „шарен винил“. Издавани са през 60 – 70-те г. на миналия век в ограничен тираж, предимно за колектива на „Балкантон“. Днес представляват не малък интерес за колекционерите. И за отдел „Изкуство“ също! Червена е плочата „Пее Кирил Семов“. Върху жълт с червен мраморен винил и само върху жълт са изпълненията на Рене Холм. „Песните от фестивала Сан Ремо 1963“ в изпълнение на Димитър Йосифов са върху червен винил. „Пее Вице Вуков“ – върху много пъстър и шарен винил. И още много други цветови комбинации.
    Колекцията от звукови записи, дарена от г-н Бойчев, е богата с музикални произведения на български и чуждестранни изпълнители от най-добрите световни образци на инструментално-симфоничната и вокално-сценичната музика. В жанрово отношение наличието на записи с популярна музика е богато – джаз, рок, поп, диско, български фолклор. Издадавани са от Балкантон и различни музикални компании от цял свят. Предстоят нови находки, за които ще споделяме периодично!

ИЗКАЗВАМЕ ОГРОМНАТА СИ БЛАГОДАРНОСТ НА Г-Н БОЙЧО БОЙЧЕВ!

С нетърпение очакваме и останалата част от неговата колекция!

Повече за Б. Бойчев и неговата Колекция можете да разберете от интервюто му с журналистката Росица Ранчева, публикувано във вестник Старозагорски новини (Ст. Загора), N 25, 6 февр. 2012, с. 13.

Elena Nikolai 

Herlea 

sharen vinil  

sharen vinil 2

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“