Дарени книги от Димитър Никленов – издателство „Палмира“ - 2022 г.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ получи 36 нови книги (16 заглавия), художествени произведения от български автори, дарени от писателя Д. Никленов – издателство „Палмира“. Сред тях има интересни заглавия за деца и за възрастни.
„Невероятното пътешествие на Пясъчко“ от Д. Никленов, „Щъркелът, слънцето и надеждата“ от Димитър Петров, „Вълшебството на розите“ от Маргарина Павлова, стихотворенията от Пени Тод „Пъстроцветна дъга“ и други са детските заглавия. Със свои произведения са представени и авторите Стефан Стамов – повестта „Йохана“, Елена Минева – стихове „Босоногото дете“, Димитър Грудев – Разкази, Димитър Никленов – „Пиеси“, „Мъжкарят, „Убийство в пропастта“ и др., Дияна Янева – „Летопис на просвещението в Мъглиж“ и др.

Благодарим за дарителския жест!

Книгите са на разположение на читателите в Детски отдел и Заемна за възрастни.

дарение

дарение

Няколко дарения получи Регионална библиотека „Захарий Княжески“ - 2022

През месец февруари Регионалната библиотека включи във фонда си интересни и ценни книги, дарени от различни институции и организации в страната.

 

Първото по рода си луксозно двуезично издание „СТО ГОДИНИ НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ“, представящо с детайлна информация и стотици архивни документи вековната история на най-старото виеше училище по музика в България.

Благодарим за дарителския жест на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

дарение

 

По повод международния ден на даряването на книги - 14 февруари и в рамките на инициативата „50 книги за 50 библиотеки“, Книжна борса „Колхида“ дари на Библиотеката 50 издания от различни области на знанието за деца и възрастни – детски енциклопедии за животни, бележити българи, българските традиции и др. Сред изданията са и книги по приложна психология, медицина за всеки, история, право, езотерика, духовни учения и художествена литература.

Благодарим за дарението и ползотворното сътрудничество!

дарение

дарение

 

Монография „Изследване на етнопсихологическите и културни особености на българското семейство в контекста на насилието основано на пола”, издадена по проект „Социалнопсихологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етнопсихологическите особености спрямо европейските ценности и политики”, финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., и изпълняван от Женско сдружение „Екатерина Каравелова”, гр. Силистра в партньорство с Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий”.

Благодарим за благородния жест!

дарение

Дарени книги от СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера“

С три ценни заглавия, дарени от Сдружение с нестопанска цел „Настоятелство на Старозагорска опера“, се обогати фондът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Книгата „Моят Вагнер” на издателство „Захарий Стоянов” от акад. Пламен Карталов, в която авторът представя десетгодишния натрупан опит в реализацията на едно от най-внушителните заглавия в световната оперна класика: тетралогията „Пръстенът на Нибелунга”, последвани от „Тристан и Изолда“, „Парсифал“. Създадените постановки се нареждат сред оперните събития с международни измерения в най-новата история на Софийската опера и балет.

Книгата на Румяна Апостолова (1947-2001) „Първият извънстоличен оперен театър”. Ръкописът е от средата на 1980-те години, но нейното издание е едва през 2021 г.. Авторката представя по интригуващ начин личните разговори с хората, създали и допринесли за впечатляващата творческа биография на първия български извънстоличен оперен театър в Стара Загора. В книгата със задълбочен поглед е представена и публиката, чиято преданост към изкуството прави възможни славните музикални традиции на града.

Книгата на гл. ас. д-р Емилия Жунич „Фестивали за музикалносценични изкуства. Концепции. Метаморфози. Реализации“. В изданието има подробна информация за известните фестивали в Залцбург, Брегенц, Флоренция и др., разглеждат се общо българските фестивали, а цяла глава е отредена за Фестивала за оперно балетно изкуство в Стара Загора.

Благодарим за дарителския жест и ползотворното партньорство!

декември 2021 г.

 

дарение

НБС 2022 банер

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“