14-17 ноември - Десети клавирен конкурс „Класика и съвременност”

14 – 17 ноември 2018 г. (четвъртък – събота), зала първи етаж
Десети клавирен конкурс „Класика и съвременност”.
Организатор: НУМСИ „Христина Морфова” и Община Стара Загора

19 ноември - Един учебен час за Славейков

19 ноември 2018 г., понеделник, 18:00 ч., зала първи етаж
Един учебен час за Славейков на II ОУ по случай патронниия празник на училището.

20 ноември - Нова книга поезия на Мира Балдаранова

20 ноември 2018 г., вторник, 18:30 ч., зала първи етаж
Представяне „Любов, вяра, надежда“ – нова книга поезия на Мира Балдаранова.

Книга поезия на Мира Балдаранова

 

21 ноември - Среща разговор с пътешествениците от ТД „Сърнена гора”

21 ноември 2018 г. (сряда), 18:00 ч., зала първи етаж
Среща разговор с пътешествениците от ТД „Сърнена гора” – Стара Загора.

24 ноември - Представяне на пилотния епизод на анимационния сериал „Златната ябълка”

24 ноември 2018 г. (събота), 16:00 ч., зала първи етаж
Среща с екипа на продуцентска къща „Студио Змей” и представяне на пилотния епизод на анимационния сериал „Златната ябълка”.
Вход свободен!

„Златната ябълка” е проект за първия анимационен сериал, базиран на българските легенди и фолклор. Съществува от 4 години, след като създателят му – Димитър Петров – напуска Cartoon Network и се прибира в България, за да сформира екип, с който развива проекта. Именно така е основано Студио Змей – екип от аниматори и дизайнери с опит в някои от най-големите анимационни продукции в света.
След две успешни кампании за набиране на средства и световно признание на найголемия анимационен пазар в Европа (Cartoon Forum), „Златната ябълка” успя да спечели хиляди фенове в България и чужбина, както и подкрепата на Българската Национална Телевизия.
Пилотният проект на студиото, „Златната ябълка”, има три основни цели:
● пренасянето на древната българска култура в съвременен контекст, който ще я съхрани и предаде на език, адекватен за младото поколение;
● пробив на световната анимационна сцена и представяне на нашия фолклор пред света чрез висококачествена анимация;
● създаване на възможност за млади български таланти, които целят да участват във високо рейтингови проекти на световно ниво да го правят от родината – като реална алтернатива на емиграцията.
След успеха на късометражния филм и книжката от същата вселена – Легенда за първия кукер – Студио Змей с гордост представя пилотния епизод на „Златната ябълка”. Ко-продуцент на продукцията е БНТ, но преди да стъпи на малкия екран, епизод 1 ще направи своите първи стъпки на родна почва под формата на „Златната ябълка – турнето на епизод 1“. То ще се случи в рамките на няколко седмици и ще обхване няколко от найголемите градове в България.

филм Златната ябълка

 

 

30 ноември - Майсторски клас по цигулка на Теодора Късметска-Сороков

30 ноември – 5 декември 2018 г. (петък – сряда), зала първи етаж
Майсторски клас по цигулка на Теодора Късметска-Сороков.
Съпътстваща програма на ФОБИ.

Дари книга – дари щастие!

Една идея на учениците от 8 г, 8 д и 8 е клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, гр. Стара Загора – на първия учебен ден всеки, който желае, вместо букет цветя да носи книга.
Дари книга, усмивки и настроение на малчуганите от Детски отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, като последваш нашия пример. Това е само началото на една благотворителна кауза, която ни кара да се чувстваме значими. Надяваме се, че нашият ентусиазъм ще вдъхнови и други млади хора.

Какъв по-подходящ ден от Деня на народните будители!
Дари книга – дари щастие!

Кампания Дари книга - дари щастие!

Кампания Дари книга - дари щастие!

Кампания Дари книга - дари щастие!

Кампания Дари книга - дари щастие!

 

 

Две фототипни издания обогатиха фонда на библиотеката

По повод 1 ноември – Ден на народните будители, Регионална библиотека „Захарий Княжески” получи като дарение и показа пред посетители две издания с висока историческа и естетическа стойност.

Първото от тях е фототипно издание на прочутата Манасиева хроника, съвместно осъществено през 2007 година от гръцко издателство и Ватиканската апостолическа библиотека.
Луксозното издание е най-пълното и качествено в техническо отношение от всички, правени досега. То пресъздава в детайли старобългарския превод на хрониките на византийския летописец Константин Манасий, създаден през XIV век в двора на цар Иван-Александър (1331 – 1371 г.). Изданието е придружено от сборник на български и английски език с научни изследвания и справочна информация върху летописа от проф. Аксиния Джурова и ст.н.с. Вася Велинова.

Първото пълно фототипно издание на Четвероевангелието на цар Иван Александър е второто дарено издание.
Лондонското Четвероевангелие, както също е известен ръкописът, се откроява с прецизно графично оформление и богата украса. То съдържа 366 миниатюри, обагрени с различни цветове и злато, които издават изключителното майсторство на своя създател. В началото му върху две съседни страници е изобразено царското семейство в целия си блясък. Останалите миниатюри представят евангелски сцени, като в края на всяко от четирите благовестия е нарисуван царят със съответния евангелист. Средновековната книга е един от най-ценните български и славянски ръкописи. Оригиналът се намира в Британската библиотека, където се съхранява при специални условия и мерки за сигурност. Ръкописът е уникален препис на четирите канонични евангелия от Матей, Марко, Лука и Йоан.

Благодарим за дарителския жест!

Дарение

Дарение

 

 

Дарение от посланика на Азербайджан в България

По повод 26-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България и 100-годишнината на Азербайджанската демократична република - първата демократична светска парламентарна република в ислямския Изток, Регионална библиотека „Захарий Княжески” получи дарение от книги от г-жа Наргиз Гурбанова – посланик на РА в България.
„Страната на огъня по пътя на коприната. История на Азербайджан” от Ерих Файгл, антологията „Съвременна литература от Азербайджан” (произведения от Али Керим, Мамед Араз, Вагиф Самедоглу, Алекпер Салахадзе, Закир Фахри и др.) „Шейда” пиеса в пет действия и „Марал” трагедия в четири действия от азербайджанския поет и драматург Гусейн Джавид са заглавията с които се обогати фонда на Библиотеката.
Книгите са на български език и ще предизвикат интерес сред читателите, ще им дадат възможност да се доближат до историята и културата на Азербайджан.
Благодарим за дарителския жест!
Книгите са на разположение на потребителите в Заемна за възрастни.

View the embedded image gallery online at:
https://www.libsz.org/27-novi-dareniya#sigProGalleriaacea3c0d4c

 

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.15 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.15 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески