читАлнЯта отново дари книги на Регионалната библиотека

Сдружение за градски читални дари 120 нови и запазени книги, отраслова литература и художествени произведения от български и чужди автори, на Регионалната библиотека в Стара Загора. Сред тях голяма част са интересни и забавни книги за малките ни читатели: поредицата „Фортисимо“, запознаваща децата с музикалните инструменти и композиторите; поредицата „Дневникът на един Дръндьо“; книги с фокуси и експерименти, с митически чудовища и със зверове и злодеи, с любопитни тайни и загадки, приказки за лека нощ и много други.

Благодарим от наше име и от името на нашите читатели.

Желаем успех на младите ни колеги!

Дарения

Дарения

Дарение

od,ekrs

Дарения

 

Юбилейна монета с лика на Гео Милев поставя началото на нова колекция в библиотеката

Юбилейна монета „125 години от рождението на Гео Милев” получи Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Дарението е от партия АБВ. Медната възпоменателна монета е от серията „Български творци”, а тиражът ѝ е 3000 броя.
На лицевата страна на монетата са изобразени следните елементи:  емблемата на БНБ с годината „1879” върху лентата; в кръг надпис – „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, номиналната стойност „2 ЛЕВА”, годината на емисията „2020”.
На обратната страна на монетата е изобразен портрет на Гео Милев и неговият подпис; в полукръг надпис – „125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕО МИЛЕВ”.
Екземпляр от монетата е притежание и на къща музей „Гео Милев”, за изработката ѝ е използвана пазена там оригинална фотография на поета. Снимката е правена през 1923 – 1924  година, предполага се, че тя е сред последните в живота му.
Автори на художествения проект са Евгения Цанкова и Орлин Иванов.
Медната възпоменателна монета на тема „125 години от рождението на Гео Милев” от серията „Български творци” е в обращение от 6 януари 2020 г.

Благодарим за дарителския жест!

***

Направеното дарение бе последвано от частен дарител, който прибави към колекцията Юбилейната монета „100 години Светът е Берое“, която бе пусната на 16 април 2016 г. Монетата е произведена от „Монетен двор“ ЕАД и е без номинална стойност. Произведена е лимитирана серия от 500 бр. Монетата е с диаметър 40 мм, с биколорен позлатен ринг и посребрена сърцевина.

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари дезинфекционни средства и консумативи на Регионалната библиотека

Проектът цели да осигури безопасен достъп до книгите и материалите на библиотеката, като се редуцира риска от разпространение на COVID-19

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“  дари 5 безконтактни диспенсъра за дезинфектант и консумативи на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, които са бъдат поставени на ключови места в сградата: на входовете, общата читалня и отделите за деца и възрастни, съгласно процедурите за безопасност на посетителите и сигурността на работещите в библиотеката в условията на епидемията от COVID-19.

„Предизвикателството COVID-19 повлия не само на начина, по който работим и живеем, но и на  нашия физически достъп до култура и знание. Възможността жителите на Стара Загора и региона отново да имат достъп до фондовете на Регионалната библиотека в условията на една безопасна и сигурна среда е връщане към нормалността за всички ни и сме изключително щастливи да помогнем на местната общност“, каза Надя Синигерска–Бохорова, мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие“ в „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ работи в тясно сътрудничество по различни проекти с „КонтурГлобал“ вече 7-ма година. Благодарение на  помощта на компанията, библиотеката разполага с модерна тийн зона,  която покрива съвременните стандарти за образование и младежки културни активности, обогатяван е нееднократно библиотечния фонд на културната институция, подобрявани са техническата обезпеченост и оборудването на читалните.

„Дарението дойде в най-подходящия момент. Библиотека ни е обществена институция и за да работи, е нужно да се спазят всички необходими изисквания за безопасност. Диспенсърите и дезинфектантите са разположени на възлови места. Още на влизане посетителите имат достъп до тях и от самото начало на престоя си могат да използват пространствата на библиотеката безопасно. На самите безконтактни диспенсъри са брандирани инфографики и указания за дистанция и носене на предпазни средства, които информират гражданите как най-сигурно да прекарат времето си в затворени помещения“, каза Надежда Груева от РБ „Захарий Княжески“.

През 2017-та и 2018-та година ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ беше наградена от Българската библиотечна асоциация в категория „Подпомагане на библиотеките“ във връзка с успешно реализираните проекти в помощ на РБ „Захарий Княжески“.  Централата получава в 4 последователни години и специалната награда „Дарител на годината“, която Регионалната библиотека връчва за направени дарения и оказана подкрепа в рамките на просветната си дейност.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ се нарежда сред най-големите работодатели и най-щедрите дарители в района на Стара Загора и Гълъбово, където е базирана топлоелектрическата ѝ централа. През последните години компанията инвестира над 4 милиона лева за проекти в полза на обществото. Основната част от средствата са предназначени за местните общности.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.  Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

диспенсър

7 октомври 2020

Лого Нощ на литературата

iv1

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески