Дарение от Института за изследване на изкуствата към БАН

Дарение от Института за изследване на изкуствата към БАН получи Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Сред дарените осем книги са и три издания, които библиотеката не притежаваше до момента - „Фестивали за музикалносценични изкуства. Концепции. Метаморфози. Реализации“ (2020), „Пътища на балканските зографи“ (2020) и „Българският XX век в изкуствата и културата“ (2019).
Много ценна за нас и за старозагорци, е новата книга на гл. ас. д-р Емилия Жунич „Фестивали за музикалносценични изкуства. Концепции. Метаморфози. Реализации“. В изданието има подробна информация за известните фестивали в Залцбург, Брегенц, Флоренция и др., разглеждат се общо българските фестивали, а цяла глава е посветена на Фестивала за оперно балетно изкуство в Стара Загора.
Двуезичното издание „Пътища на балканските зографи“ (Roads of Balkan Icon-Painters) показва богатството на балканското художествено наследство от поствизантийския период в църковната монументална живопис.
Kнигата „Българският XX век в изкуствата и културата“ предлага едно интересно историческо пътешествие из българското изкуство от миналия век, описва процесите на модернизация на българската култура. Изданието е богато илюстрирано и съдържа много ценна информация за развитието на литературата, театъра, музиката, киното, визуалните изкуства и архитектурата.
Сред другите заглавията са и изследването „Изкуствата, пазарът, публиките”, в което са поставени на фокус актуални въпроси, свързани с динамиката в създаването, разпространението и функционирането на изкуствата в съвременната култура, сборникът с доклади от научна конференция „Добри Христов и Българският XX век” и др.

Екипът на Регионална библиотека благодари на Института за изследване на изкуствата за благородния жест. Благодарим и на д-р Е. Жунич, която от името на Института, предостави книгите.

 

дарение

 

 

Прочети още...

Дари книга, усмихни дете!

На 2 октомври 2020 г., в обновения Детски отдел на Регионалната библиотека, Компания Кеш Кредит официално дари детски книги и пуф фотьойли за малките читатели. Кеш Кредит е организатор на приключилата на 30 септември т.г. инициатива „Дари книга, усмихни дете!“, чрез която са събрани дарените на библиотеката детски издания. С над 200 книги от български и чужди автори, от различни отрасли на знанието, се попълни книжният фонд на институцията. „Ян Бибиян“ и разказите за деца от Елин Пелин, стихотворения от Иван Вазов, Христо Ботев и Христо Смирненски, „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“ от Алеко Константинов, „Малки жабешки истории“ и „Ние, врабчетата“ от Йордан Радичков, както и „Български митове и легенди. Фолклор“, „50-те песни, които ни правят българи“, „Български празничен календар“ от Лозинка Йорданова и др., са част от представените български автори. Сред чуждите автори са Марк Твен – „Принцът и просякът“, Астрид Линдгрен – „Карлсон, който живее на покрива“, Рик Риърдън – поредицата Пърси Джаксън и боговете на Олимп, както и поредицата „Дневникът на един Дръндьо“ от Джеф Кини, Юрий Олеша – „Тримата шишковци“ и много други. Любопитните ще провокират мозъка си със „Сензитивни илюзии“, за любознателните – „100 любопитни неща за храната“, „100 любопитни неща за човешкото тяло“ и други.

Благодарим на Компания Кеш Кредит за партньорството и новите инициативи, които насърчават любовта към четенето у най-малките и превръщат библиотеката в още по-приятно място, което стимулира любопитството на децата и им помага да се развиват.

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

 

читАлнЯта отново дари книги на Регионалната библиотека

Сдружение за градски читални дари 120 нови и запазени книги, отраслова литература и художествени произведения от български и чужди автори, на Регионалната библиотека в Стара Загора. Сред тях голяма част са интересни и забавни книги за малките ни читатели: поредицата „Фортисимо“, запознаваща децата с музикалните инструменти и композиторите; поредицата „Дневникът на един Дръндьо“; книги с фокуси и експерименти, с митически чудовища и със зверове и злодеи, с любопитни тайни и загадки, приказки за лека нощ и много други.

Благодарим от наше име и от името на нашите читатели.

Желаем успех на младите ни колеги!

Дарения

Дарения

Дарение

od,ekrs

Дарения

 

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески