Актьорът Нино Луканов направи ценно дарение на Регионалната библиотека

С ценни видеозаписи с интервюта и изпълнения на световноизвестния бас Борис Христов се обогати фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора. На 10 юли 2020 г. известният старозагорски актьор д-р Нино Луканов, учредител и председател на Музикалното общество „Борис Христов“, дари 20 видеокасети с ценни записи на прочутия певец. Дарението включва и техника, на която да се възпроизвеждат записите.
Благодарим!

Дарение от Института за изследване на изкуствата към БАН

Дарение от Института за изследване на изкуствата към БАН получи Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Сред дарените осем книги са и три издания, които библиотеката не притежаваше до момента - „Фестивали за музикалносценични изкуства. Концепции. Метаморфози. Реализации“ (2020), „Пътища на балканските зографи“ (2020) и „Българският XX век в изкуствата и културата“ (2019).
Много ценна за нас и за старозагорци, е новата книга на гл. ас. д-р Емилия Жунич „Фестивали за музикалносценични изкуства. Концепции. Метаморфози. Реализации“. В изданието има подробна информация за известните фестивали в Залцбург, Брегенц, Флоренция и др., разглеждат се общо българските фестивали, а цяла глава е посветена на Фестивала за оперно балетно изкуство в Стара Загора.
Двуезичното издание „Пътища на балканските зографи“ (Roads of Balkan Icon-Painters) показва богатството на балканското художествено наследство от поствизантийския период в църковната монументална живопис.
Kнигата „Българският XX век в изкуствата и културата“ предлага едно интересно историческо пътешествие из българското изкуство от миналия век, описва процесите на модернизация на българската култура. Изданието е богато илюстрирано и съдържа много ценна информация за развитието на литературата, театъра, музиката, киното, визуалните изкуства и архитектурата.
Сред другите заглавията са и изследването „Изкуствата, пазарът, публиките”, в което са поставени на фокус актуални въпроси, свързани с динамиката в създаването, разпространението и функционирането на изкуствата в съвременната култура, сборникът с доклади от научна конференция „Добри Христов и Българският XX век” и др.

Екипът на Регионална библиотека благодари на Института за изследване на изкуствата за благородния жест. Благодарим и на д-р Е. Жунич, която от името на Института, предостави книгите.

 

дарение

 

 

Прочети още...

Дари книга, усмихни дете!

На 2 октомври 2020 г., в обновения Детски отдел на Регионалната библиотека, Компания Кеш Кредит официално дари детски книги и пуф фотьойли за малките читатели. Кеш Кредит е организатор на приключилата на 30 септември т.г. инициатива „Дари книга, усмихни дете!“, чрез която са събрани дарените на библиотеката детски издания. С над 200 книги от български и чужди автори, от различни отрасли на знанието, се попълни книжният фонд на институцията. „Ян Бибиян“ и разказите за деца от Елин Пелин, стихотворения от Иван Вазов, Христо Ботев и Христо Смирненски, „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“ от Алеко Константинов, „Малки жабешки истории“ и „Ние, врабчетата“ от Йордан Радичков, както и „Български митове и легенди. Фолклор“, „50-те песни, които ни правят българи“, „Български празничен календар“ от Лозинка Йорданова и др., са част от представените български автори. Сред чуждите автори са Марк Твен – „Принцът и просякът“, Астрид Линдгрен – „Карлсон, който живее на покрива“, Рик Риърдън – поредицата Пърси Джаксън и боговете на Олимп, както и поредицата „Дневникът на един Дръндьо“ от Джеф Кини, Юрий Олеша – „Тримата шишковци“ и много други. Любопитните ще провокират мозъка си със „Сензитивни илюзии“, за любознателните – „100 любопитни неща за храната“, „100 любопитни неща за човешкото тяло“ и други.

Благодарим на Компания Кеш Кредит за партньорството и новите инициативи, които насърчават любовта към четенето у най-малките и превръщат библиотеката в още по-приятно място, което стимулира любопитството на децата и им помага да се развиват.

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

 

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Изложба „Карти“ 
на Дилян Бакалски

Изложба Карти на Дилян Бакалски

iv1

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“