Събития

 • Пътуваща изложба „Наследството на Римските договори за днешна Европа” Open or Close

  Пътуваща изложба „Наследството на Римските договори за днешна Европа: 1957 – 2017”, посветена на 60-ата годишнина от подписването на Римските договори. 
  Организатори на изложбата са Европа Директно – Стара Загора, Представителството на Европейската комисия в България и Historical Archives of the European Union, European University Institute. 
  Гражданите и гостите на Стара Загора имат възможност да разгледат тематичните пана от 27 юни и 10 юли 2017 г. 

  Пътуващата изложба е разработена от архивни документи и изображения от Историческия архив на Европейския съюз и Дипломатическия исторически архив на Италианското Министерство на външните работи. Тя е оформена в няколко тематични секции с документални репродукции и цитати.

  Раздел I разглежда историческите корени на Римските договори за създаване на ЕИО и Евратом през 1957 г. Той показва ключови документи за политическата и икономическата воля, която ръководи шестте страни учредителки на Европейската общност за въглища и стомана да възобновят процеса на европейска интеграция със създаването на Европейската икономическа общност. 

  Раздел II привлича акцентира върху икономическото и юридическото наследство на Римските договори. Той разглежда еволюцията на европейския общ пазар от първоначалните разпоредби на Римските договори до стартирането на проекта за Единния пазар под председателството на Жак Делор. Този раздел проследява пътя към икономическа и валутна интеграция.

  Раздел III се фокусира върху наследството на Римските договори в сферите на социалната политика и демократичното участие на общностно равнище. Той показва как социалните разпоредби в Договора за ЕИО - макар и ограничени по обхват и цели - оформят хода на проекта за европейска интеграция през следващите десетилетия. И накрая, свързва въпроса за европейското гражданство с въпроса за демокрацията на равнище ЕС, като изважда на преден план институционалната еволюция на Европейския парламент от Рим до Лисабон.

  Раздел IV представя въпросите на европейската международна идентичност. Показва ключови документи за процеса на разширяване от тясно обвързана общност от 6 до големия съюз от 28 страни членки. Този раздел се съсредоточава и върху международната идентичност на ЕИО/ЕС от колониалното минало на страните, основателки към политиките за развитие, предвидени в Римските договори.

  Изложба за ЕС

   

Дарение – книги от и за Петър Дънов (Учителя)

Внушително дарение – книги от Общество „Бялото братство” – Стара Загора получи Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Книгите са от и за Петър Дънов. Сред 160-те тома са поредиците „Неделни беседи”; „Общ окултен клас”; „Утринни слова”; „Специален 1младежки) окултен клас” и някои други отделни заглавия. Книгите са издадени от „Жануа’98”, „Хермес”, „Симолини ‘94”, „Бялото братство” – София, „Житен клас”, Сдружение „Азът на българите – Ден” – Стара Загора. Дарението е придружено със специално направен каталог, включващ информация за живота и дейността на Учителя, книгопис на изданията и включените в тях беседи, слова и молитви, дадени от Учителя.

На 11 юли 2017 г. се навършват 153 години от рождението на Петър Дънов (1864 г.) и направеното дарение е още един повод да прочетем и чуем мъдрите слова на Учителя. Книгите могат да бъдат ползвани срещу редовна читателска карта в Заемна за възрастни на библиотеката.

Дарение на книги от Дънов  Дарение на книги от Дънов

  Дарение на книги от Дънов  danov4

Дарение на книги от Дънов

 

Дарение на настолни игри за Детския отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески”

На 13 февруари 2017 г. (понеделник) в 14:00 ч. оперни артисти, приятели на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, ще връчат официално за малчуганите на Детския отдел шест нови настолни игри, игри за креативност и познаване, развиващи въображението.
Закупуването им се осъществи след поредния благотворителен концерт „С музиката на Моцарт“, организиран от Полина Влахова и приятели, на който бяха събрани сто четиридесет и три лева.
Концертът се състоя на 25 януари 2017 г. в залата на библиотеката. Старозагорци се насладиха на прекрасните изпълнения на оперните артисти Ивайло Джуров, Емилия Джурова, Иван Кабамитов, Денис Иванов, Светлана Иванова, Нели Нечева, Дайана Георгиева. Те изпълниха арии, дуети и терцети от любими опери на Моцарт с акомпанимент на рояла от Полина Влахова и Владимир Стефанов.

Благодарим за благородния жест и съпричастността към желанието ни да превърнем Детския отдел на библиотеката в още по-привлекателно място за нашите деца.

Настолни игри

Фотоконкурс
„Поздравъ отъ Стара Загора”

Краен срок: 1 септември 2017 г.

Календар Български шевици 2017
Автор: Теодора Христова

Календар шевици

В момента 37 посетители са в сайта

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.15 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.15 ч. 

Детски отдел
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.15 ч.

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески
Имейл
Тема
Съобщение
Колко букви има думата Захарий