14 юли - Матине по повод Националния празник на Република Франция

14 юли 2020 г. (вторник), 10:00 ч., тераса
Франкофонско матине с Аматьорска трупа „Приключенците на Франкофонския Театър“.
Театрални етюди, музика, изненади... на открито!, по повод Националния празник на Република Франция.
Bonjour! Вземете доброто си настроение и заповядайте!
Вход свободен.

Матине по повод 14 юли

 

13 юли - Прожекция на филма „Песен за Човека“

13 юли 2020 г. (понеделник), 19:00 ч., зала първи етаж
Премиера на филма „Песен за Човека“ (2019).
Независим (студентски) пълнометражен филм за великия български поет Никола Й. Вапцаров. Действието се развива в отрязък от 10 години (1932 – 1942), като биографичните данни на поета са подложени на художествена интерпретация. Фокусът пада върху поемата „Песен за човека“, която е визуализирана в едноименния филм.
Режисьор и сценарист: Петър Дойчев
Композитор: Явор Димов
Участват: Гордан Коев, Диана Генова, Георги Новаков, Георги Георгиев, Мартин Димиев, Катерина Петрова, Стефан Борисов, Жоро Райчев, Иларион Стаматов
Продуценти: Петър Дойчев, Гордан Коев
Вход свободен.

Филмът Песен за човека

 

 

Журналистът Ваньо Стоилов дари луксозна DVD колекция на библиотеката

На 1 юли 2020 г. старозагорският журналист, кореспондент на вестник „24 часа” – Ваньо Стоилов, дари на Регионалната библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора луксозната DVD колекция „Звездно кино с Холивуд”, 30 холивудски хита, издадени от в-к „Труд”. Филмите ще откриете в отдел „Изкуство” на библиотеката, бул. Руски № 44, четвърти етаж.
Благодарим!

дарение

Д-р Валентин Петров дари грамофонни плочи на библиотеката

Двеста и седемдесет грамофонни плочи дари на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора старозагорският лекар стоматолог и страстен меломан д-р Валентин Петров. Записите представят шедьоври на класическата музика, предимно оперна. Плочите са издания на български, немски, руски и чешки звукозаписни студия и фирми. И тъй като са съхранявани грижливо в лична сбирка са много добре запазени. Преобладават цели оперни спектакли на популярни композитори и заглавия – Джузепе Верди с „Аида“, Риголето“, „Травиата“, „Бал с маски“, „Ернани“; Росини със „Сивилският бръснар“, „Пепеляшка“; Чайковски с „Йоланта“, „Евгений Онегин“; Доницети с „Дон Паскуале“; Бородин – „Княз Игор“; Пучини – „Тоска“ и „Турандот“; Доницети – „Любовен елексир“; Гуно – „Фауст“; любимият на д-р Петров композитор Вагнер с всички негови опери и то в различни изпълнения, по-малко популярните „Арабела“ от Рихард Щраус; „Марта“ от Фридрих фон Флотов; „Медея“ на Керубини. И още, и още оперна, симфонична, балетна музика – наслада за слуха и душата! Изпълненията са на световноизвестни солисти, диригенти и оркестри, записани на живо от музикални театри като Миланската Ла Скала, Метрополитен опера, Болшой театър, Софийска опера, оперите в Швейцария и Германия. А също и висококачествени студийни записи. Ценното за почитателите на музиката и за специалистите е, че биха могли да прослушат и сравнят интерпретациите на една роля или едно заглавие от различни артисти, диригенти или оркестри. С много добро качество на запис могат да се чуят гласовете на Джеси Норман, Хосе Карерас, Карло Бергонци, Рената Ското, Мирела Френи, Николай Геда, Николай Гяуров, Борис Христов. Особено ценен е албумът от няколко плочи със записи на Мария Калас. По-рядко срещаните записи на Девета симфония от Бетовен под диригентството на Херберт фон Караян и валсовете на Йохан Щраус в интерпретацията на Вили Босковски, дългогодишен концертмайстор (от 1936 до 1979 г.) на Виенската филхармония.

Дарението допълва богатия фонд на отдел „Изкуство“ в библиотеката. А фондът наброява над 6000 плочи от различни жанрове, а също и хиляди книги, ноти, аудио и видео носители, репродукции, периодични издания. Преди броени дни в библиотеката беше демонстрирана закупената наскоро нова техника за възпроизвеждане на записи, а също и прибори и препарати за почистване и поддържане на виниловите носители с цел опазване и съхраняване на колекцията от грамофонни плочи от фонда. Събитието беше излъчено онлайн на фейсбук страницата на регионалната библиотека. Техниката е закупена със събраните средства от проведения в началото на годината благотворителен концерт „С музиката на Моцарт“, организиран от Полина Влахова, с участието на певците Светлана Иванова, Теодор Петков, Нели Нечева, Димитър Арнаудов, Даниела Нинева, Петър Янкулов, Ралица Василева, студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова”. Беше направено и дофинансиране от бюджета на библиотеката. Заедно с това Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора разполага и със софтуер за цифровизация на звука.

dar gpl

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов направи ново лично дарение от книги

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, който е народен представител от партия ГЕРБ, избран от Старозагорски избирателен район, направи поредно лично дарение от книги на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

emil hristov

И този път дарените книги са нови издания, излезли от печат през 2020 г. Те са подбрани така, че да удовлетворяват интересите на читателите и представляват документални и научни изследвания от областите най-нова история на България, политика и история на Балканите.

Емил Христов получи в края на миналата година почетен знак „Посланик на библиотеките“, който му беше връчен за постоянния му личен принос към обогатяването на фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора и за съпричастността с усилията на колектива на библиотеката. Инициативата „Посланик на библиотеките” е от 2013 г. и чрез нея Българската библиотечно-информационна асоциация цели да отличи и привлече влиятелни лидери на общественото мнение, които съзнават ролята на библиотеките като средищно място за информация, знание, комуникация и срещи на общностите. Това отличие се на хора, които работят за каузите на библиотеките и за тяхната застъпническа роля.

През декември 2019 г. Емил Христов също дари десетки томове от търсени от читателите книги, издадени през последните две години. Правил е и дарения и в предходни години, когато беше председател на Общинския съвет в Стара Загора.

Емил Христов остава и активен читател на Регионална библиотека „Захарий Княжески” и въпреки натоварената си програма, посещава често събития в залите на библиотеката, ползва литература от заемната, интересува се от проблемите и помага при решаването им.

Последното си дарение от тази седмица народният представител също направи с лично посещение, за да предаде книгите на директора Надежда Груева.

Изложба 
Ателие Витроартис
15 юни – 11 юли 2020 г.
фоайе първи етаж

vitroartis 2020

 

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески