Дарение от читАлнЯта – 2022 г.

Сдружение за градски читални дари 72 нови и запазени книги на Регионалната библиотека в Стара Загора. Изданията са на английски, немски, испански и др. езици.
Благодарим!

дарение

Пощенска карта – колекционерска рядкост дари Никита Д. Лобанов-Ростовский – 2022 г.

Илюстрована пощенска картичка „140 години от подписването на Константинополския мирен договор“ (1879 г.), валидирана през 2019 г. в рамките на Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“, дари Никита Д. Лобанов-Ростовский на Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Печатът за пускане в употреба е поставен от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова, почетния председател на Съюза на филателистите в България Симеон Сакскобургготски и внука на княз Алексей Лобанов-Ростовский, подписал договора от страна на Русия – Никита Лобанов–Ростовский. Картата е с посвещение за библиотеката и собственоръчно подписана от Княз Никита Лобанов-Ростовский и Симеон Сакскобурготски.

Изданието е в колекционерски тираж от 881 броя. Художник на илюстрацията на картата е Никола Русев, а художественото оформление на същата – на Тома Гълов. Колекционерската карта, заедно със снимка от полагането на автографите, е рамкирана и придружена с текст.

Благодарим за дарителския жест!

дарение

Ново издание на „История славянобългарска“ дари Зографският манастир в Атон на Библиотеката - 2022

С ново луксозно издание на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски, дарение от Зографския манастир в Атон, се обогати фондът на Регионалната библиотека. То е в два тома – факсимиле на оригиналната история, съхранявана в Зографския манастир, и критично издание на историята. Издател е Фондация „Наследство на Зографската Света обител“.
За основа е взет текстът на Зографската чернова, а в критическия апарат са включени варианти по шестте най-архаични преписа на Историята. Преводът е дело на Димитър Пеев, а коментарът на Александър Николов и Димитър Пеев.
Зографското издание е първият опит за критическо издание на написаната през 1762 г. „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски. Двутомникът е плод на сътрудничеството между братството на Зографскатата Света обител и учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Дарението, от името на Зографския манастир в Атон, поднесе йеромонах Гавриил на официалната церемония (16 юни 2022 г.) по повод тройната годишнина на Свети Паисий Хилендарски – 300 години от рождението му, 60 години от канонизирането му за светец и 260 години от написването на „История славянобългарска“, и финализиране на инициативата за препис на Историята (Организатори: Комитет „Приятели на Зографски манастир” и Регионална библиотека „Захарий Княжески”).

БЛАГОДАРИМ ЗА БЛАГОРОДНИЯ ЖЕСТ!

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“