Дарение от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен

Уникално библиографско издание посветено на живота и епохалното дело на Георги Стойков Раковски – една от най-значимите и мащабни фигури на Българското възраждане, получи като дар Регионална библиотека „Захарий Княжески“.
Био-библиографията е под съставителството на д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. Целта ѝ е чрез способите на научната библиография да представи в максимална пълнота публикациите от и за Георги С. Раковски, за да бъдат подпомогнати днешните и бъдещите изследователи у нас и в чужбина в оценката им, от дистанцията на времето, на огромното му и забележително дело, както и да се отстранят някои фактологически неточности.
Био-библиографският указател „Георги Стойков Раковски“, ще подпомогне бъдещи инициативи и изследвания на нашите потребители насочени към нов прочит на необхватното дело на бележития котленец.

Благодарим за дарителския жест и ползотворното сътрудничество!

24.11.2021

дарение

Дарение от Ротари клуб Стара Загора - 01.11.2021

На 1 ноември 2021 г. – Деня на народните будители, Регионална библиотека получи ценно дарение от Ротари клуб Стара Загора.
Градът ни бива свързван не само с липите и правите улици, а и с имената на старозагорски поети, писатели и общественици, чието дело и творчество са от национално значение. По проект „Град на поети“, реализиран от ротарианци с подкрепата на Община Стара Загора, ликовете на Гео Милев, Николай Лилиев, Веселин Ханчев, Георги Илиев, Иван Мирчев, Кирил Христов, Димитър Подвързачов, Михаил Берберов и много други, техни стихове и фрази свързани със Стара Загора, бяха брандирани на потребителски маси в Тийн зоната и фоайето на библиотеката. Няма старозагорец, който да не се гордее с името „Стара Загора - град на поетите“, и реализацията на настоящия проект ще помогне да се запознае подрастващото поколение старозагорци с творчеството на тези творци, за да ги помни, за да бъде осъзнато чувството на гордост и да се предава през поколенията.

БЛАГОДАРИМ ОТ НАШЕ ИМЕ И ОТ ИМЕТО НА СТАРОЗАГОРЦИ ЗА ЦЕННИЯ ДАР!

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

дарение

Дарение от издателство „Пощенска кутия за приказки” - 2021

В навечерието на Деня на народните будители -1 ноември Регионална библиотека „Захарий Княжески” получи дарение от издателство „Пощенска кутия за приказки”. Литературният формат предостави на нашите читатели 29 от своите 32 издания, по три екземпляра от всяко заглавие, общо 87 книги.

Пощенска кутия за приказки e литературен формат, който дава възможност на пишещи любители да споделят истории по различни теми. Популярни актьори, музиканти, журналисти и др., прочитат на сцена избраните разкази. Събитието се излъчва и на живо.

Благодарим за уважението и дарителския жест!

 

дарение

дарение

дарение

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“