Дарение от Център за книгата на Нов български университет

Център за книгата на Нов български университет предостави на регионалната библиотека един екземпляр от книгата „Дневници” на българския патриарх Кирил (1901 – 1971) , със съставители и редактори Живко Лефтеров и Момчил Методиев и богословски консултант Борис Маринов.

Кирил І (рождено име Константин Марков Константинов) е бил висш български православен духовник, историк, доктор по богословие и обществен деятел. През 1953 г. е бил избран за Софийски митрополит и пръв патриарх на възстановената Българска патриаршия.

Изданието събира на едно място записките на патриарх Кирил от личния му фонд в Централен държавен архив. Преобладаващият масив от тях отразяват периода на служението му като патриарх и са предимно от 50-те и 60-те години на ХХ век, като най-ранните са от 1926 г., а последните на 1971 г.

Дневниците са отражение на съзнанието на патриарх Кирил за голямата историческа задача, с която той е натоварен, а именно стремежът за утвърждаването на престижа на Българската патриаршия, получила своята автокефалия след десетилетия схизма.

Настоящото издание е на разположение на нашите читатели, които проявяват интерес към изучаването на българската църковна история и обществените процеси в нашата страна през ХХ век.

Благодарим за дарителския жест!

 

dar nbu

Дарение от посланика на Азербайджан в България – 2019 г.

По повод 650-годишнината от рождението на видния азербайджански поет Сейид Имадеддин Насими и 150-годишнината от рождението на големия азейрбаджански писател Джалил Маммадгулузаде, Регионална библиотека „Захарий Княжески” получи дарение от книги от г-жа Наргиз Гурбанова – посланик на РА в България.

„Избрани произведения” от Джалил Маммадгулузаде и „Мой храм свещен : Избрани стихотворения” от Имададдин Насими са заглавията с които се обогати фонда на Библиотеката.

Джалил Мамадгулу оглу Маммадгулузаде, една от водещите фигури на азейрбайджанската литература, е знаменит азербайджански писател, драматург, журналист и обществен деятел. Той е основателят на Молла Насраддин, сатирично списание, което значително е повлияло на жанра в Близкия Изток и Централна Азия. Счита се за един от първите феминисти в Азербайджан и Близкия Изток и има голяма роля при създаването на първото женско списание в Азербайджан.

Сейид Имададдин Насими, големият азербайджански поет и видна фигура във философската мисъл на Ориента, е основател на школа за философска поезия на азербайджански език. 2019 година е обявена за година на Насими в Азербайджан. През 2017 г. ЮНЕСКО официално отбелязва 600-годишнината от смъртта на поета в рамките на програмата за възпоменание на исторически събития и именити личности.

Книгите са издадени и презентирани от Посолството на Азейрбаджан в България в сътрудничество с Българската академия на науките, Азейрбаджанската национална академия на науките и Съюза на българските писатели, преведени на български език.

Новите заглавия ще предизвикат интерес сред читателите, ще им дадат възможност да се доближат до азербайджанската литература.
Благодарим за дарителския жест!
Книгите са на разположение на потребителите в Заемна за възрастни.

 

dar knigi Azerbaydzhan

 

 

 

 

 

 

 

Емил Христов направи поредното си дарение на Регионална библиотека „Захарий Княжески”

darenie ehristovРегионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора получи книги, дарение от Емил Христов – народен представител от 27 Старозагорски избирателен район, зам.-председател на 44-то Народно събрание. Книгите са на стойност 500 лв., издадени през последните две години и са подбрани от библиотекарите според интересите на читателите. Дарението включва специализирана литература от областите история на България – новото двутомно издание „Розата на Балканите” от проф. дин Иван Илчев,преподавател в Софийския университет; политология; философия; европеистика; педагогика; книги за деца („Коледни песни”; „Моцарт за деца”; супер любопитната книга-игра „Детектив Пиер решава случая. Мистерии в лабиринтената кула”). Две биографични книги („Моята история” на Мишел Обама и „Вова, Володя, Владимир Путин. Тайната биография на властелина на Кремъл”). Книга-албум за художника Любен Зидаров. Ценни придобивки за фонда на библиотеката са изданията „Арттерапия. Как да използвате лечителната сила на изкуството в своята практика” от доц. д-р Джудит А. Рубин и „Детската представа за света” от класика в детската психология, швейцарския учен изследовател Жан Пиаже (1896 – 1980).
Емил Христов не за първи път дарява собствени средства за обогатяване фонда на библиотеката. Това се случва и по времето, когато беше председател на Общинския съвет в Стара Загора. Той посещава събития в залите на библиотеката, ползва литература от читалните и заемната, интересува се непрекъснато от проблемите и помага при решаването им.
Дарението прие директорът на библиотеката Надежда Груева. Тя благодари за жеста и връчи на Емил Христов специалната значка „Посланик на библиотеките”. Началото на инициативата „Посланик на библиотеките” е поставено през 2013 г. по време на Националната библиотечна седмица „Развити библиотеки за развито общество”. Чрез нея Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) цели да отличи и привлече влиятелни лидери в обществото, които оценяват ролята на библиотеките като средищно място за информация, знание, комуникация и срещи на общностите.

Дарение книги Емил Христов

 

 

 

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143; 0884 477 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески