21 януари - Филм от София МЕНАР Филм Фест в Стара Загора

21 януари 2020 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж
Прожекция на филм от София МЕНАР Филм Фест в Стара Загора.
Вход с билети.

„Приказният замък“ (The Castle of Dreams)
Иран (2019), 86 мин.
Режисьор: Реза Миркарими
Сценаристи: Мохамад Давуди, Мохсен Гараи
С: Хамед Бехдад, Жила Шахи, Азаде Нобахари, Нюша Алипур
Джалал трябва да се погрижи за двете си деца, след като научава за смъртта на съпругата си, с която отдавна са разделени. Мъжът има връзка с друга жена и не си представя двете хлапета да живеят при него. Самите деца предпочитат да останат при леля си, вместо да заминат с баща си. Но чичо им отказва да се грижи за тях и настоява Джалал да поеме отговорност за децата си.

22 януари - Откриване на фотографска изложба

22 януари 2020 г. (сряда), 17:30 ч., фоайе първи етаж
Откриване на фотографска изложба на курс по фотография с ръководител Йонко Русев.
Изложбата остава до 14 февруари 2020 г.

25 януари - Среща с оперния певец Бойко Цветанов

25 януари 2020 г. (събота), 11:00 ч., зала първви етаж
Среща с оперния певец тенор Бойко Цветанов, ученик на Борис Христов.
Организатори: Музикално общество „Борис Христов” със съдействието на Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Търговско-промишлена палата, Литера принт АД, НАОП „Юрий Гагарин”, Студио за уеб дизайн, Фото „Алекс”.

25 януари - Филми от София МЕНАР Филм Фест в Стара Загора

25 януари 2020 г. (събота), 14:00 ч. и 16:00 ч., зала първи етаж
Прожекция на филм от София МЕНАР Филм Фест в Стара Загора.
Вход с билети.

14:00 ч. Да се помирим след сватбата (Peace After Marriage)
САЩ – Йордания (2013), 86 мин.
Режисьори: Бандар Албуливи, Гази Албуливи
Сценарист: Гази Албуливи
С: Хиам Аббас, Гази Албуливи, Омер Барнеа, Асаф Коен
Арафат е палестинец, който живее в Щатите. Младият мъж има сексуални проблеми, които решава да сподели пред анонимна група на сексуално пристрастени.
Сред членовете на групата е и Кени, който бързо се сприятелява с Арафат и решава да му помогне с лечението. За да спечели пари палестинецът се съгласява да се ожени за еврейката Мики, която така ще получи Зелена карта. Новината предизвиква истинска война в семейството на Арафат, чийто родители няма да се спрат пред нищо, за да разведат любимия си син с нежеланата снаха.

16:00 ч. Алжир отвисоко (Algeria From Above)
Франция (2015), 88 мин.
Режисьор: Ян Артюс-Бертран
Сценарист: Мишел Питио
Полетете над най-голямата африканска държава, вижте отвисоко лазурните води на Средиземно море и безкрайните пясъчни дюни на Сахара, разходете се сред колоритните сергии на пазара в медината на Оран и сред тесните улички в емблематичната касба на столицата Алжир, понесете се над десетките мостове в древния Константин и оживените плажове на модерна Анаба.

26 януари - Филм от София МЕНАР Филм Фест в Стара Загора

26 януари 2020 г. (неделя), 14:00 ч., зала първи етаж
Прожекция на филм от София МЕНАР Филм Фест в Стара Загора.
Вход с билети.

Оскърбление
Игрален филм, Ливан – Франция (2017), 112 мин.
Режисьор: Зиад Дуейри
Едно безобидно спречкване на улицата в Бейрут изправя двама мъже един срещу друг и е на път да прерасне в тежък конфликт. Гордостта и на двамата е накърнена. Единият очаква извинение, но никога не го получава. Враждата им стига до съда. Толкова са убедени в правотата си, че се явяват сами без адвокат. Всеки е прав за себе си и е готов да защити честта и името си. Личната история на Тони и Ясер изважда на светло дребни предразсъдъци и отприщва много насъбран гняв като противопоставя две общности в един град и отваря старите рани на миналото.

Дарение от посланика на Азербайджан в България – 2019 г.

По повод 650-годишнината от рождението на видния азербайджански поет Сейид Имадеддин Насими и 150-годишнината от рождението на големия азейрбаджански писател Джалил Маммадгулузаде, Регионална библиотека „Захарий Княжески” получи дарение от книги от г-жа Наргиз Гурбанова – посланик на РА в България.

„Избрани произведения” от Джалил Маммадгулузаде и „Мой храм свещен : Избрани стихотворения” от Имададдин Насими са заглавията с които се обогати фонда на Библиотеката.

Джалил Мамадгулу оглу Маммадгулузаде, една от водещите фигури на азейрбайджанската литература, е знаменит азербайджански писател, драматург, журналист и обществен деятел. Той е основателят на Молла Насраддин, сатирично списание, което значително е повлияло на жанра в Близкия Изток и Централна Азия. Счита се за един от първите феминисти в Азербайджан и Близкия Изток и има голяма роля при създаването на първото женско списание в Азербайджан.

Сейид Имададдин Насими, големият азербайджански поет и видна фигура във философската мисъл на Ориента, е основател на школа за философска поезия на азербайджански език. 2019 година е обявена за година на Насими в Азербайджан. През 2017 г. ЮНЕСКО официално отбелязва 600-годишнината от смъртта на поета в рамките на програмата за възпоменание на исторически събития и именити личности.

Книгите са издадени и презентирани от Посолството на Азейрбаджан в България в сътрудничество с Българската академия на науките, Азейрбаджанската национална академия на науките и Съюза на българските писатели, преведени на български език.

Новите заглавия ще предизвикат интерес сред читателите, ще им дадат възможност да се доближат до азербайджанската литература.
Благодарим за дарителския жест!
Книгите са на разположение на потребителите в Заемна за възрастни.

 

dar knigi Azerbaydzhan

 

 

 

 

 

 

 

Емил Христов направи поредното си дарение на Регионална библиотека „Захарий Княжески”

darenie ehristovРегионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора получи книги, дарение от Емил Христов – народен представител от 27 Старозагорски избирателен район, зам.-председател на 44-то Народно събрание. Книгите са на стойност 500 лв., издадени през последните две години и са подбрани от библиотекарите според интересите на читателите. Дарението включва специализирана литература от областите история на България – новото двутомно издание „Розата на Балканите” от проф. дин Иван Илчев,преподавател в Софийския университет; политология; философия; европеистика; педагогика; книги за деца („Коледни песни”; „Моцарт за деца”; супер любопитната книга-игра „Детектив Пиер решава случая. Мистерии в лабиринтената кула”). Две биографични книги („Моята история” на Мишел Обама и „Вова, Володя, Владимир Путин. Тайната биография на властелина на Кремъл”). Книга-албум за художника Любен Зидаров. Ценни придобивки за фонда на библиотеката са изданията „Арттерапия. Как да използвате лечителната сила на изкуството в своята практика” от доц. д-р Джудит А. Рубин и „Детската представа за света” от класика в детската психология, швейцарския учен изследовател Жан Пиаже (1896 – 1980).
Емил Христов не за първи път дарява собствени средства за обогатяване фонда на библиотеката. Това се случва и по времето, когато беше председател на Общинския съвет в Стара Загора. Той посещава събития в залите на библиотеката, ползва литература от читалните и заемната, интересува се непрекъснато от проблемите и помага при решаването им.
Дарението прие директорът на библиотеката Надежда Груева. Тя благодари за жеста и връчи на Емил Христов специалната значка „Посланик на библиотеките”. Началото на инициативата „Посланик на библиотеките” е поставено през 2013 г. по време на Националната библиотечна седмица „Развити библиотеки за развито общество”. Чрез нея Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) цели да отличи и привлече влиятелни лидери в обществото, които оценяват ролята на библиотеките като средищно място за информация, знание, комуникация и срещи на общностите.

Дарение книги Емил Христов

 

 

 

Дарение от Корейската фондация през 2019 г.

През 2019 г. Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора получи поредното ценно дарение от корейски книги и документални филми в областта на икономиката, културата и изкуствата на Корея.
С 35 нови заглавия и 30 документални филма на английски и корейски език се обогати фондът на библиотеката. Интересни са поредиците от филми: „100 икони на корейската култура”, представяща 5000-годишната история на Корея, нейните традиции и съвременната й култура; „Исторически пътепис за Сеул” с филми за Северното село Пучкхон, музикално пътешествие в столетията и др.; „Традиционните къщи в Андонг” (селище сравнимо с българския етнографски музей „Етър”); „Пътепис за крепостите” Намхан, Кангхуа, Хуасонг в Сууон, Пукхан и др. Някои от филмите са само на корейски език, други – със субтитри на различни езици. Благодарим на Жени Гундашева – преподавател в Тракийския университет, която съдейства с превода на заглавията.
Дарението е на стойност над 2300 лв. и ще разшири достъпа на нашите читатели до информация за обществения и културен живот на Корея.

БЛАГОДАРИМ!

Пълен списък на книгите можете да видите в бюлетин Нови книги на сайта ни, а интересуващите Ви заглавия – на място в библиотеката!

дарение

дарение

 

 

 

София МЕНАР Филм Фест в Стара Загора
14 – 26 януари 2020 г.

Menar 2020

Изложба от Национален фотопленер
„В долината на розите” 2016

15 януари – 8 март 2020

Фотопленер

Библиотека Захарий Княжески

042 648 131 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека Захарий Княжески