Проектът цели да осигури безопасен достъп до книгите и материалите на библиотеката, като се редуцира риска от разпространение на COVID-19

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“  дари 5 безконтактни диспенсъра за дезинфектант и консумативи на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, които са бъдат поставени на ключови места в сградата: на входовете, общата читалня и отделите за деца и възрастни, съгласно процедурите за безопасност на посетителите и сигурността на работещите в библиотеката в условията на епидемията от COVID-19.

„Предизвикателството COVID-19 повлия не само на начина, по който работим и живеем, но и на  нашия физически достъп до култура и знание. Възможността жителите на Стара Загора и региона отново да имат достъп до фондовете на Регионалната библиотека в условията на една безопасна и сигурна среда е връщане към нормалността за всички ни и сме изключително щастливи да помогнем на местната общност“, каза Надя Синигерска–Бохорова, мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие“ в „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ работи в тясно сътрудничество по различни проекти с „КонтурГлобал“ вече 7-ма година. Благодарение на  помощта на компанията, библиотеката разполага с модерна тийн зона,  която покрива съвременните стандарти за образование и младежки културни активности, обогатяван е нееднократно библиотечния фонд на културната институция, подобрявани са техническата обезпеченост и оборудването на читалните.

„Дарението дойде в най-подходящия момент. Библиотека ни е обществена институция и за да работи, е нужно да се спазят всички необходими изисквания за безопасност. Диспенсърите и дезинфектантите са разположени на възлови места. Още на влизане посетителите имат достъп до тях и от самото начало на престоя си могат да използват пространствата на библиотеката безопасно. На самите безконтактни диспенсъри са брандирани инфографики и указания за дистанция и носене на предпазни средства, които информират гражданите как най-сигурно да прекарат времето си в затворени помещения“, каза Надежда Груева от РБ „Захарий Княжески“.

През 2017-та и 2018-та година ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ беше наградена от Българската библиотечна асоциация в категория „Подпомагане на библиотеките“ във връзка с успешно реализираните проекти в помощ на РБ „Захарий Княжески“.  Централата получава в 4 последователни години и специалната награда „Дарител на годината“, която Регионалната библиотека връчва за направени дарения и оказана подкрепа в рамките на просветната си дейност.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ се нарежда сред най-големите работодатели и най-щедрите дарители в района на Стара Загора и Гълъбово, където е базирана топлоелектрическата ѝ централа. През последните години компанията инвестира над 4 милиона лева за проекти в полза на обществото. Основната част от средствата са предназначени за местните общности.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.  Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

диспенсър

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“