Фондация „Мисия Криле” организира Дни на толерантността, посветени на бежанците. Те ще се проведат от 8 до 22 ноември 2018 г. в Стара Загора. Ще бъдат представени книги, филми, музика, фотография, поезия, живи истории и вкусна храна от Близкия изток. Входът е свободен за всички събития.
Дните на толерантността се организират благодарение на два проекта на Фондация „Мисия Криле“, с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд – Стара Загора по проект „Нещо различно“ и Български фонд за жените по проект „Сближаване“.

8 ноември 2018 г. (четвъртък), 18:00 – 18:30 ч., РБ „Захарий Княжески“, фоайе първи етаж

Откриване на фотоизложба „Имам си една мечта“.

Изложбата е посветена на децата бежанци и е осъществена от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф с подкрепата на УНИЦЕФ. С откриването на изложбата откриваме серия от събития през ноември, които отговарят на темите Дом, Път, Миграция, Другите.

 

8 ноември 2018 г. (четвъртък), 18:30 – 20:00 ч., РБ „Захарий Княжески“, зала първи етаж

Прожекция на документалния филм „Няма къде да се скриеш“ (Норвегия, Швеция).

Филмът проследява медика Нори Шариф в продължение на 5 години на драматична промяна, предлагайки уникален достъп до една от най-опасните и недостъпни зони в света – „триъгълника на смъртта“ в централен Ирак. Докато първоначално се заснемат истории на оцелели и надеждите им за по-добро бъдеще, докато американските и съюзнически войски се изтеглят от Ирак през 2011-а, конфликтите с иракските войски продължават и населението бяга в чужбина, придружено от по-голяма част от медицинския персонал. Нори е сред малкото, които остават. Когато „Ислямска държава“ настъпва към Джалавла през 2014-а и превзема града, на Нори също се налага внезапно да побегне, заедно със семейството си, насочвайки камерата към самия себе си.

Вход свободен!
Не се препоръчва за деца и младежи под 16 години.

 

12 ноември 2018 г. (понеделник), 18:30 – 20:00 ч., зала първи етаж

Прожекция на документалния филм „Пощальонът“ (България).

Село Голям Дервент в миналото е наричано Голяма порта заради стратегическото му положение. То отново попада в центъра на международните събития, защото е първото населено място, през което минават търсещите убежище бежанци. Забравеното село на границата с Турция се е превърнало в една тайна врата с Европа, а местният пощальон решава да се кандидатира за кмет, за да спаси все по-обезлюдяващия се Голям Дервент, като го насели със сирийски бежанци. Основният му опонент затваря очи пред проблемите на бягащите от войната, бори се за затваряне на границата и за връщане на комунизма. Изборите за двама кандидати обаче не приключват след преброяването на бюлетините.

Вход свободен!

 

15 ноември 2018 г. (четвъртък), Комплекс за социални услуги

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ СЪРЦА. Отбелязване на Международния ден на толерантността.

 

16 ноември 2018 г. (петък), 18:30 – 21:00 ч., Къщата на архитекта

Публично четене на литература, свързана с миграция. Текстовете ще бъдат предварително обявени, а гостите ще имат възможност да се включат и да прочетат любимите си пасажи по темата.

Акустичен концерт на Ража и Илияна от Dead Man’s Hat.

Кулинарно събитие „Опитай нещо различно“ – автентична кухня от Близкия Изток.

Вход свободен!
Предварително запазване на места.

 

22 ноември 2018 г. (четвъртък), 18:30 – 20:00 ч.,  РБ „Захарий Княжески“,  зала първи етаж  

Прожекция на документалния филм „Кетермая“ (Великобритания, Ливан).

На прашен хълм, заобиколен от маслинови дървета, децата на Кетермая играят далеч от ужасите на Сирия. Дните им преминават в игри и мечти, както дните на всички останали деца по света. Но животът в ливанския бежански лагер никак не е лесен. Загубата на близките, липсата на дом, прекъснатото образование, както и белезите на войната, се усещат във всеки кадър на този необичаен портрет на детската невинност.

Вход свободен!

Организаторите си запазват правото за промени в събитията, за което ще бъде обявена своевременно информация.

Дните на толерантността се организират благодарение на два проекта на Фондация „Мисия Криле“, с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд – Стара Загора по проект „Нещо различно“ и Български фонд за жените по проект „Сближаване“.

Кетермая

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“