Недю Александров31 октомври 2019 г. (четвъртък), 17:00 ч., фоайе първи етаж
Изложба „Спомен за дарителя, памет за бъдещето”, посветена на 115 г. от рождението на Недю Александров (1904 – 2000), църковен деец, краевед, общественик, дарител. Изложбата е част от събитията за 65-годишнината на РБ „Захарий Княжески” и представя личната библиотека на богослова, дарена на регионална библиотека.

Недю Александров е почетен гражданин на Стара Загора. Възпитаник на Пловдивската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет, работи в Сливенската, Великотърновската и Старозагорската митрополии. Пенсионира се през 1965 г. и до края на живота си остава в Стара Загора. Още в началото на трудовата си дейност формира определен интерес към общата и църковната история и го следва докрай и в своите изследвания и във формирането на личната си библиотека.
През есента на 1999 г. Недю Александров завеща това книжовно богатство на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора. Общо дарените книги и периодични издания са 1876 тома.
Личната библиотека говори за интересите на собственика си, свидетелства за културата и гражданската ангажираност. В библиотеката на Недю Александров е цялата му човешка същност. Преди всичко тя е доказателство за невероятното му отношение към книгата. Събирана е повече от 70 години – от студентските му години до закупените и подарените му от други автори книги. Изработил е каталог и всяка книга носи печат за притежание. Много по-пълна представа за личността на Недю Александров се получава, когато се проследят записките, бележките, подчертаванията и автографите в личната му библиотека.
Настоящата изложба представя малка част от това значително по обем и интересно по съдържание дарение. В 11 витрини са подредени книги, ръкописи, периодични издания и оригинални документи, обособени тематично. 
Богословското образование на Недю Александров и фактът, че посвещава целия си живот на църквата, определя историческата и църковна книжнина като преобладаваща в личната му библиотека. Тук е мястото да споменем, че с дарението от Недю Александров библиотеката получи екземпляр от издадените през 1911 година от Светия Синод на Българската църква „Протоколи на Българския народен събор в Цариград през 1871 г.”, които досега градът не притежаваше.
Представени са и собствените му трудове. В ръкопис са изследванията за Великотърновската епархия и нейните манастири. Със Стара Загора са свързани трудовете за историята на Старозагорската епархия в 3 тома, за живота и родолюбивото дело на митрополит Методий Кусев и истории на храмовете „Св. Николай Чудотворец и Св. Борис-Михаил Покръстител”; „Св. Великомъченик Димитрий Солунски”; „Въведение Богородично”. На Храм-паметника „Св. Рождество Христово” в  Шипка, на Девическия манастир в Казанлък и на Мъглижкия манастир „Св. Николай Чудотворец”. 
Любопитни и ценни са и няколко документа от дарението на Недю Александров, свързани с дейността на Старозагорската епархия. Тези документи са ценен източник за статистически данни, състояние, проблеми, отношения и конфликти в Старозагорската епархия.
Оценявайки значението на тази библиотека, не бива да бъде подминат и още един момент. Наличието на много книги, дарени от авторите им. Автографите им разкриват уважение към човека, изследователя, историка и книжовника Недю Александров.

Куратор на изложбата: Малина Денчева, краевед

Изложбата се остане отворена за посещения до 22 ноември 2019 г.

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“